banner

Akademik yükselmeye PATENT VE ATIF kriteri geliyor




Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün Uludağ Üniversitesi Görükle Kampüsü'ndeki ULUTEK Teknoloji Geliştirme Bölgesi tarafından "Bilim ve Teknoloji Haftası" dolayısıyla düzenlenen toplantıda akademik yükselmeye patent ve atıf kriteri getirileceğini açılkladı.

nihat_ergun_patentYeni dönemde teknoparkların sayısını artırmanın yanında sanayi ile olan ilişkilerini de güçlendireceklerini belirten Bakan Ergün, "Teknoparkların nitelik değiştirmesi gerekir. Performans kriterleri getireceğiz. Artık her şeyin ölçülebilir olması lazım. Kaç firma değil, ne oluyor burada, patent çıkıyor mu, patentler lisansa dönüşüyor mu? Ne kadar ihracat yapıyor, ne kadar teknoloji ihracat yapmış yurt dışına? Yurt içindeki firmalar ne satmış? Kendi firmasına ne kadar katma değer üretmiş? Patenti ile lisansı ile kaç doktoralı eleman çalışıyor? Aynı şeyler üniversiteler için de geçerli olacak yeni dönemde. Girişimcilik ve yenilikçilik endeksine göre sıralayacağız ve ilan edeceğiz bunları. Hangi üniversite daha yenilikçi, daha çok araştırma yapıyor, patent oluşturmuş, patentleri lisansa dönüştürmüş, hangi üniversite girişimci, hocalar, öğrenciler şirket kurmuşlular, eğitim alanlarda şirket kuran kaç kişi var, bütün bunları araştıracağız" diye konuştu.
Akademi yükselme kriterlerinde sadece yayın sayısının değil, patent ve lisansın da yer alacağına işaret eden Ergün, "Birisi sadece yayın yapmış, peki atfı almış mı, kaç atıf almış? Almamış, yani kimsenin istifade etmeyeceği bir yayın yapmış. Siz kendi kitaplarınızda birtakım atıflar yapıyorsunuz, başkasının fikirlerinden yararlandığınızı belirtiyorsunuz. O atıf da o kişilerin eserlerinin değerini artırıyor. Çok nitelikli işler çıkarmak lazım" diye konuştu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.