banner

ARELSEM’de her sektörün ihtiyacına uygun bir eğitim var




İstanbul Arel Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren, Sürekli Eğitim Merkezi'nde (ARELSEM) meslek sahibi olma imkanı

İstanbul Arel Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren, Sürekli Eğitim Merkezi (ARELSEM), amaçları doğrultusunda, değişen piyasa koşullarını dikkate alarak, kurumların ve bireylerin ihtiyaç duydukları alanlarda eğitim ve sertifika programları düzenliyor. Üniversitenin akademik kadrosu ve eğitim uzmanları tarafından hazırlanan programlar hakkında ARELSEM Müdürü Zeynep Hatipoğlu ile konuştuk.

Sürekli eğitim merkezi hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz? Bu merkezler hangi ihtiyaca yönelik ortaya çıktı?

Sürekli Eğitim Merkezleri değişen iş hayatının, kariyer beklentilerindeki farklılaşmanın ve kariyer hayatına ilişkin sorumluluğun işletmelerden bireylere geçişi ile popüler hale gelen yeni eğitim ortamları olarak karşımıza çıkıyor. Günümüzde gerek üniversite sınavına girerken belirli yönde ve kişiye uygun bir seçim yapılamaması gerekse orta kariyer dediğimiz uzmanlık döneminde kişilerin yeni bilgilere duydukları gereksinimler farklı eğitim arayışları ortaya çıkarıyor. Üniversiteyi mühendis olarak bitiren genç aradan on yıl gibi bir süre geçtiğinde bilgilerinin güncelliğini yitirdiğini fark edebiliyor veya mesleğinin dışında bir uzmanlık kazanma ihtiyacı hissediyor. İşler ve işletmelerin yapısındaki hızlı değişim ömür boyu aynı işletmede çalışmayı neredeyse imkansız hale getiriyor. Belki de zaten ideal olan durum ömür boyu değil öğrenmenin devam ettiği süre boyunca aynı işletmede çalışmak. Bu kapsamda baktığımızda SEM’ler yeni bilgi ve becerilerin edinilmesi, var olan yeteneklerin geliştirilmesi ve yeni uzmanlıkların ortaya çıkmasına fırsat sağlayan birimler.

Çok geniş bir yelpazede eğitim imkanı sunuyorsunuz. Diğer sürekli eğitim merkezlerinden farkınız nedir?

Temel farkımız çalıştığımız her sektöre yönelik özel bir hazırlık yapmamız. Eğitmen kadromuz hem akademisyenlerden hem de özel sektör deneyimli danışmanlardan oluşuyor. Firma yöneticileri ile birlikte yaptığımız ihtiyaç analizlerinin ardından eğitim sürecini her grup için ayrı ayrı takip ediyoruz. Tüm eğitimlerimizde derslerin %80’ine devamlılığı ve sınav uygulamasını zorunlu tutuyoruz.

En çok hangi programa ilgi duyuluyor? Bu doğrultuda hedef kitleniz hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Talepler bireysel katılıma açık eğitimlerde ve kurumsal eğitimlerde farklılık gösteriyor. Kurumlar genelde reorganizasyon süreçlerinde destek olabilecek iletişim, koçluk, performans yönetimi, kurumsallaşma, pazarlama ve satış becerilerini geliştirmeye yönelik programları talep ederken bireyler özel ilgi alanlarına göre çeşitli programları talep ediyorlar.

BAZI DURUMLARDA ÖN ŞART SÖZ KONUSU

Eğitimlerinizin kayıt şartları nelerdir? Ücret ve kontenjan durumu hakkında bilgi verir misiniz?

Eğitimlerin geneli isteyen herkesin katılımına uygun şekilde oluşturuluyor ve merkezimize başvuru yapıldığında kayıt formunun doldurulması ile süreç tamamlanıyor. Ancak bazı durumlarda ön şartların olması söz konusu. Örneğin İş Güvenliği Uzmanlığı sınav hazırlık programı için mühendislik diploması şartı var. Yine benzer şekilde Sağlık İşletmeleri Yönetimi eğitimine katılabilmek için en az ön lisans mezunu olma şartı aranıyor. Ücretlerin herkesin katılımına olanak sağlayacak şekilde olmasına özen gösteriyoruz. Kontenjanımız her program için en fazla 25 kişi ile sınırlı.

Eğitim almak isteyenler kayıt yaptırmadan önce nelere dikkat etmeliler?

Kayıt yaptırmadan önce eğitim içeriğini, eğitim süresi ile içeriğin uygunluğunu, eğitmen kadrosunu ve kadronun geçmiş eğitim ve iş deneyimlerini, eğitim sonunda elde edilecek kazanımları değerlendirmek gerekiyor. Ayrıca referansların dikkate alınması da yol gösterici oluyor.

ONLİNE EĞİTİM SUNUYORUZ

Kısaca yaptığınız çalışmalar ve ileriye dönük hedefleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Eğitimlerimiz genel yönetim, insan kaynakları, sağlık işletmeleri yönetimi, pazarlama-satış, halkla ilişkiler ve iletişim, iş güvenliği, kalite sistemleri, satın alma ve lojistik, perakende yönetimi alanlarında yoğunlaşıyor. Her grubun altında ihtiyaca göre farklı modüller oluşturuluyor ve takvimimiz her ay güncelleniyor. Ayrıca ARELSEM Uzaktan Eğitim Sistemi ile katılımcılarımıza online eğitim fırsatları sunuyoruz. İşbirliği yaptığımız kurumların eğitimleri ve çeşitli toplantı organizasyonları yine online sistemimiz üzerinden yapılıyor.

Sürekli eğitim merkezlerinde verilen eğitimler insana ne gibi katkılar sağlıyor? Bu eğitimlerden herkes faydalanabilir mi?

Bildiğiniz gibi bilgi her daim güncellenmeli. Bugün her bilgiye teknoloji aracılığı ile ulaşabiliyoruz. Ancak sorun şu ki uzmanlaşma kısa sürede olabilecek bir durum değil. SEM’ler yapıları ve amaçları gereği birçok sektörle iletişim halinde olan birimler. Kolaylıkla entegrasyon sağlayabiliyor ve ihtiyaçları birleştirerek ortak programlar hazırlayabiliyorlar. Örneğin İŞKUR ile görüşüp hangi alanlarda istihdam açığı olduğunu öğrenip ardından başvuran katılımcıları bu alanlara yönlendirmeleri mümkün oluyor. Yine sektörden gelen eğitimcilerle katılımcılar arasında bir iletişim ağı kurarak eğitimcilerden gelen kurumsal istihdam taleplerinde de destek verebiliyorlar.

Kariyer danışmanlığı konusunda sektör deneyimli ve halen aktif iş hayatında olan eğitmenlerimizin desteğini alıyoruz. Ayrıca eğitim danışmanlarımız isteyen her katılımcımıza uygun programları ve iş alanlarını belirleyerek gereken yönlendirmeyi yapıyorlar.

PERAKENDE, SAĞLIK VE HAVACILIK SEKTÖRÜNÜN TERCİHİ

İstanbul Arel Üniversitesi SEM olarak hangi alanlarda eğitim veriyorsunuz? Eğitim süreleri ne kadardır?

ARELSEM olarak son dönemde Perakende Sektörü ile ilgili önemli çalışmalar yaptık. Eren Holding eğitim işbirliğimiz Lacoste, Burberry, Gant, G-Star, Swacth markaları kapsamında iki yıldır devam ediyor. Defacto Akademi eğitimlerimiz yine ikinci yılını tamamlıyor. 2013’te Ziylan Akademi kapsamında üç ay süreli eğitim programları düzenledik. Ayrıca havacılık sektörü eğitimleri Atlas Jet, Red Star Havacılık, THY Do&Co programları devam ediyor. Sağlık sektöründe önemli projeler yürütüyoruz. Medicana Hospital, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi eğitimlerini verdiğimiz bazı hastaneler. Başbakanlık ve Avrupa Konseyi Türkiye işbirliği ile iki yıla yakın süredir yerel yönetim temsilcileri ve bakanlıklar bünyesinde çalışan pek çok yöneticiye eğitim verme şansını yakaladık.

Bu yıl ikinci yurtdışı deneyimimiz Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı özel daveti ile Azerbaycan’da düzenlediğimiz eğitimler oldu.

Üniversite bünyesinde yürüttüğümüz ve yedinci dönemi devam eden Profesyonel Konut Sitesi Yönetimi Sertifika Programı’nda proje ortağı olarak AVRUPA KONUTLARI ile ilerliyoruz. Türkiye’de bir ilke imza attığımız eğitimde yurtdışından katılımcılarımızı da ağırlamanın mutluluğunu yaşadık.

Yabancı dil ve bilişim programları, kişisel gelişim eğitimleri ve meslek edindirmeye yönelik sertifikasyon programlarımız her dönem yeniden gözden geçiriliyor ve gün geçtikçe büyüyen yapımızda sürekliliğini koruyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.