banner

Ahmet Yesevi Üniversitesi hakkında merak edilenler




Ahmet Yesevi Üniversitesi hakkında merak edilenler

Türkiye ve Kazakistan Cumhuriyetlerinin uluslararası, özerk statüye sahip, ortak devlet üniversitesi olan Ahmet Yesevi Üniversitesi’nin temelleri,  Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in 6 Haziran 1991 tarihli kararıyla, Türkistan Devlet Üniversitesi olarak atıldı.  Diplomalarının denkliği kanunla sağlanan üniversitede, eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri, Kazakistan’ın Türkistan şehrinde bulunan ana yerleşkesinde örgün, açık ve uzaktan eğitim olarak yürütülüyor.

Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi, Türkiye ve Kazakistan Cumhuriyetlerinin uluslararası, özerk statüye sahip, ortak devlet üniversitesidir.

Üniversitenin temelleri,  Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in 6 Haziran 1991 tarihli kararıyla, Türkistan Devlet Üniversitesi olarak atılmış ve üniversitenin temel görevi, “Orta Asya’nın tarihî ilim ve kültür merkezi olan Türkistan şehrini kalkındırmak” olarak belirlenmiştir. Türkiye ve Kazakistan Cumhuriyetleri arasında 31 Ekim 1992 tarihinde imzalanan uluslar arası anlaşma ile kurulan ülkemizin ve Türk dünyasının özerk statüye sahip, ilk ortak devlet üniversitesidir.

Üniversitenin merkez yerleşkesi, Güney Kazakistan’daki Türkistan şehrinde kurulmuştur. Merkez yerleşke dışında, Türkistan ve Kentav şehirlerinde de eğitim binaları bulunmaktadır. Üniversitenin merkez yerleşkesinde eğitim binaları, 3 öğrenci yurdu, kütüphane, bir otel, bir yemekhane, sağlık merkezi, akademik ve idari personelin yararlandığı 80 adet lojman, kültür merkezi ve rektörlük binası yer almaktadır.

Merkez yerleşkede, Türkistan başta olmak üzere bölge halkına hizmet veren Tıp Fakültesi Hastanesi, en son teknolojik araç-gereçlerle donatılmış 100 yataklı Tıp Fakültesi Hastanesi 1 Aralık 2008 tarihinde hizmete açılmıştır.  Mütevelli Heyet Başkanlığı, Ankara’daki binasında faaliyetlerini sürdürmektedir. Aynı şekilde, Türkiye Türkçesiyle Uzaktan Eğitim Programları (TÜRTEP)’nın koordinasyonu ise Ankara’daki birimlerinden yürütülmektedir. Ahmet Yesevi Üniversitesi’nde, 2013-2014 eğitim-öğretim dönemi itibari ile 11 fakülte ve 1 yüksekokulda Türkiye ve Kazakistan başta olmak üzere 14 farklı ülke ve 33 topluluktan yaklaşık 15 bin öğrenci öğrenim görmekte ve 900’ü aşkın akademik personel görev yapmaktadır.

EĞİTİM-ÖĞRETİM

Üniversitemiz, eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini, Kazakistan’ın Türkistan şehrinde bulunan ana yerleşkesinde örgün, açık (dışarıdan) ve uzaktan (internet üzerinden) eğitim olarak yürütmektedir. Üniversitemizde eğitim-öğretim dili, Kazakça ve Türkçedir. Bazı bölümlerde, belirlenen oran dâhilinde,  eğitim Rusça ve İngilizce yapılabilir. Üniversitede Türkiye ve Kazakistan başta olmak üzere Türk Cumhuriyetleri ile diğer Türk ve Akraba Topluluklarından gelen öğrenciler öğrenim görmektedir. Takip edeceği programın eğitim dilini bilmeyen öğrencilere bir yıl hazırlık eğitimi verilmektedir. Bu amaçla Türkiyeli öğrencilere Kazakça ve Rusça, Türk Dünyasından gelen öğrencilere ise Kazakça ve Türkçe öğretilmektedir.

ÜNİVERSİTEYE ÖĞRENCİ KABULÜ

Türkiye'den gidecek öğrencilerin seçme, kabul ve yerleştirme işlemleri, ilgili bölümler için öngörülen puan türlerine göre Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınava göre gerçekleştirilmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrenciler, hangi bölüme yerleştirilmiş olurlarsa olsunlar, bir yıl hazırlık sınıfı okumaları ve başarılı olmaları gerekmektedir. Hazırlık sınıfında başarısız olan öğrencilerin Üniversite ile ilişiği kesilmektedir. Hazırlık hariç, üst sınıfta okuyup da başarısız olan öğrenciler, öğrenimlerine ücretsiz olarak devam ederler ancak burs haklarını kaybederler. Ayrıca öğrencilerin bursları dönem sonundaki not ortalamalarına göre devam eder veya kesilir.

DENKLİK

Ahmet Yesevi Üniversitesi’nin diplomalarının denkliği kanunla sağlanmıştır. Kazakistan ve Türkiye’de aynı alan ve seviyede öğretim yapan yüksek öğretim kurumları diplomalarına ve bunların milletler arası geçerliliğine eş değerde olup, sahiplerine aynı hakları sağlar.

BURS VE EĞİTİM ÜCRETİ

Üniversitemizde örgün eğitim-öğretim, harçsız ve burslu (grant), harçsız (kvota) ve ücretli olarak yapılmaktadır. Öğrencilerin bursları dönem sonundaki not ortalamalarına göre devam eder veya kesilir. Türkiyeli öğrenciler için eğitim öğretim harçsızdır. Kazakistan Cumhuriyeti dışından kabul edilen, ücretsiz ve burslu örgün eğitim öğrencileri, yönetmeliklerde belirlenen şartları yerine getirememeleri hâlinde, burs haklarını kaybederler fakat eğitim ücreti ödemezler. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrencilere, yılda bir defaya mahsus olmak üzere başarı durumlarına göre ulaşım ücreti desteği sağlanmakta; barınma ve kişisel giderleri kendilerince karşılanmaktadır.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.