banner

3 büyük üniversiteden uluslararası alanda güç birliği




Gazi, Hacettepe ve Ankara üniversiteleri, yükseköğretimde bir ilke imza atarak ortak yüksek lisans ve doktora programı açacak. 

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, AA muhabirine, yükseköğretim alanında uluslararasılaşmanın özellikle son yıllarda önem kazandığını ve YÖK’ün de bu konuda önemli adımlar attığını söyledi.

Uluslararası alanda daha fazla öğrenci çekebilmek için yaklaşık 1,5 yıldır Hacettepe ve Ankara üniversiteleriyle çalışma yürüttüklerini dile getiren Büyükberber, "Ankara Ortak Doktora Programları" projesini hazırladıklarını bildirdi.

Proje kapsamında, özellikle yabancı öğrencilere yönelik İngilizce yüksek lisans ve doktora programları açacaklarını anlatan Büyükberber, "Bir anlamda 'Ankara Ortak Doktora Programları' adı altında, üç büyük devlet üniversitesi güçlerini birleştirecek. Aynı zamanda program Türkiye'de bir ilk olacak. Programa kayıtlı öğrenciler, üç büyük üniversitenin öğretim üyeleri, laboratuvarları, kütüphaneleri ve sosyal tesisleri gibi her türlü imkanı diledikleri gibi kullanacak ve üç üniversiteden onaylı bir diploma alacak. Bu diplomayla mezun olmak isteyecek çok sayıda kaliteli yabancı öğrenci var" dedi.

Büyükberber, projeye ilişkin çalışmaları somutlaştırmak için Gazi Üniversitesinin ev sahipliğinde hafta başında Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, Ankara Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban Çalış ve diğer ilgililerin katıldığı bir toplantı düzenlediklerini aktardı.

Toplantıda, yüksek lisans ve doktora programına ilişkin yönetmeliklerin hazırlandığını, yürütme kurulunun seçildiğini ve  "Ankara Ortak Doktora Programları"na yönelik her dilde web tasarımı yapılması için çalışma grubu oluşturulduğunu söyleyen Büyükberber, programın 2014-2015 öğretim döneminde açılmasının planlandığını kaydetti.

Yabancı öğrenciler Türk kültürünü tanıyacak

Üç büyük üniversitenin güçlü yanlarının bir araya getirilmesiyle oluşturulacak programın, Türkiye’ye bilimsel ve ekonomik katkı sağlayacağını vurgulayan Büyükberber, “Yabancı öğrencilerin İngilizce programlar için Türkiye’ye gelmeleri, onların Türkçe öğrenmelerine ve Türk kültürünü tanımalarına fırsat tanıyacak" diye konuştu.

Her İngilizce programın Türkçesinin de açılabileceğini, bunun da kaliteli öğretim üyesi yetiştirilmesine katkıda bulunacağını belirten Büyükberber, programdan elde edilecek gelirin üniversite döner sermayesine aktarılacağını bildirdi.

"Her konuda işbirliği halindeyiz"

AÜ Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş ise üç büyük üniversitenin muazzam bir güç olduğunu belirterek, “Yapabileceğimiz çok daha fazla proje var. Her konuda işbirliği halindeyiz” diye konuştu.

HÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer de 1,5 yıldır üzerinde çalıştıkları projeyi artık somutlaştırdıkları için memnun olduğunu belirterek, üniversitelerinin tüm gücüyle projenin yürütücüsü olacağını kaydetti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.