banner

Tarihi yapı üniversitenin sanat evi oldu




Muğla'nın ilk kiremit çatılı ve çift cumbalı evi, Muğla Valiliği tarafından restore edilerek protokolle Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesine devredildi.

Muğla'nın ilk kiremit çatılı ve iki cumbalı evi olma özelliği taşıyan 250 yıllık tarihi bina, Muğla Valiliği tarafından restore edildi. Sekibaşı Mahallesi Hamamönü Sokak'ta bulunan tarihi yapıda sürdürülen restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından açılışı yapılarak imzalanan protokolle sanat evi olarak Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesine devrildi.

Muğla'nın ilk kiremit çatılı ve çift cumbalı evi, Muğla Valiliği tarafından restore edilerek protokolle Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesine devredildi.

Törende konuşan Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, yapılması gereken bir çalışmanın kurumların ele ele vermesiyle tamamlandığını söyledi.

Tarihi yapıyı eğitim için üniversiteye bağışlayan aileye teşekkür eden Güvençer, şöyle konuştu:

"Bugün sadece bu konağı üniversitemize bağışlamıyoruz, bu konağı Muğla ve Muğlalılarla buluşturuyoruz. Muğla'yı gerçek kimliğiyle tarihiyle buluşturmuş oluyoruz. Muğla'da sembolünü ifade eden bir konaktayız. Muğla sadece bugünüyle değil, geçmişiyle geçmişinde yaşayan insanıyla tarihiyle çok daha önemli adımlarla ilerleyecek. Bu anlamda valiliğimizin ve üniversitemizin tüm Muğlalılar adına işbirliği yapması son derece önemli."

Sanat evi olarak kullanılacak

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektör Vekili Yusuf Ziya Erdil ise Muğla Valiliği tarafından restore edilen tarihi yapının MSKÜ sanat evi olarak kullanılacağını ve yaşatılacağını kaydetti.

Tarihi yapıyı yaşatmak için çalışmalar yapacaklarına işaret eden Erdil, "Bu ev restore edildi ve üniversitemize tahsis edildi ama bu şekilde kalmayacak. Kapısına Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesine tahsis edilmiştir, tabelası asılıp kapıları kapatılmayacak. Bizim yıllardır üniversitemizin kentle bütünleşmesi konusunda fikir birliğimiz vardı. İşte bu tarihi evde üniversite ve kentin birleşmesinde etkili olacaktır" diye konuştu.

İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Veli Çelik ise Prof. Dr. Güner Gürsel, Serpil Erbaş ve Sevinç Günizi'ye ait tarihi binanın "kültür evi" olarak restore edilmek üzere Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesine devredildiğini belirtti.

Üniversitenin ödenek yetersizliği nedeniyle restorasyon çalışmalarına başlayamadığını, bunun üzerine binayı valiliğin restore ettirdiğini anlatan Çelik, tarihi Evin kısa sürede eski kimliğe kavuşması için yoğun çaba harcandığını dile getirdi.

Çelik, tarihi binadaki çalışmaların 600 bin liraya mal olduğunu ifade etti.

Vasiyet üzerine üniversiteye bağışlandı

Tarihi yapının sahiplerinden Sevinç Günizi de "Bağlamacılar evi" olarak Muğla'nın tarihi dokusunda önemli bir yeri olan Evin Muğlalı Rum ustalar tarafından yapıldığını anlatarak, şöyle konuştu:

"Burası ilk kiremit çatılı, ikiz cumbalı ev. Bugün burada Evin restore edilerek yeniden Hayat bulmasının sevincini yaşıyoruz. Anne ve babamızın vasiyetleri üzerine evi üniversiteye bağışladık. Böylelikle bu Evin gelecek kuşakların geçmişten referans alma haklarına hizmet edeceğini ve yeni nesillere ışık tutacağını düşünüyoruz. Anne ve babamızın emanetleri artık emin ellerde. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum."

Konuşmaların ardından Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektör Vekili Yusuf Ziya Erdil arasında imzalanan protokolle tarihi yapı üniversiteye sanat evi olarak devredildi.

Vali Güvençer ve beraberindekiler daha sonra evi gezerek bilgi aldı

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.