banner

“Öğrenciler haklarını aradılar hapishaneyle tanıştılar”




CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin Bingazi'de ya da Tahrir Meydanı'ndaki öğrencilere özgürlük çağrısı yaptığını ancak kendi şehirlerindeki meydanlarda öğrencilerin polislerden acımasızca dayak yediğini, gözlerine biber gazı, üstlerine tazyikli su sıkıldığını ve hapsedildiklerini ifade etti.
kilicdarogluYumurta atarak protestoda bulunan öğrencilerin okullarından atılarak hapis cezalarına çarptırıldıklarını anlatan Kılıçdaroğlu, "Dünyanın hangi demokratik ülkesinde, üniversite öğrencileri film afişleri asmaktan, üniversite hocaları iktidarı eleştirmekten ya da bir toplantıda 'parasız eğitim istiyoruz' yazan bir pankart açmaktan hapse atılabilir ve uzun süre hapiste tutulabilir? Hangi ülkede 'üstünde yumurta bulundurmak' diye bir suç var? Şili'de üniversite öğrencisi bir genç kız, Camila Vallejo bütün dünyanın gözü önünde mücadelesini veriyor ve bir bakanın koltuğunu sallayabiliyor. Ama Türkiye'de başka öğrencileri de korkutmak amacıyla en küçük bir protesto eylemine girişen öğrenci, polis takibatına uğruyor" dedi.
Bugün Türkiye'de yüzlerce tutuklu öğrenci belirten Kılıçdaroğlu, bu öğrencilerin içinde bir tek kişinin bile, ne cinayetten, ne hırsızlıktan, ne de bir başka insan hakkı ihlalinden sorumlu olmadığını, bu öğrencilerin, kendi haklarını aradıkları için genç yaşlarında hapishaneyle tanıştıklarını savundu.
Kılıçdaroğlu, iktidar gibi düşünmeyen profesörlerin de benzer tehditlerle karşı karşıya kaldıklarını öne sürerek, "Birçok akademisyen, devletin bir baskı aracı hâline gelen üniversiteler üstü bir kurumun, Yüksek Öğretim Kurumu'nun baskısı altındalar. Akademisyenlerin doçentlik ve profesörlük unvanları, hükümet elinde oyuncak olan bu kurum tarafından türlü usulsüzlüklerle verilmiyor" dedi.
Türkiye'de dini ve etnik azınlıkların, demokratik olduğunu iddia eden hükümetin anti-demokratik uygulamalarından nasibini aldığını anlatan Kılıçdaroğlu, "Kendi gençliğine 'kininizi unutmayın' diyen iktidar yetkilileri Arap gençliği ve halkalarına hangi hakla demokrasi ve insan hakları dersi verebilir?" şeklinde konuştu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.