banner

Kırgızistan’daki Manas Üniversitesi’ne Türkiye’den rektör atanacak




Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, "Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi'nin İşleyiş Esaslarına Dair Anlaşma"yı onayladı.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, parlamentoda 30 Nisan'da kabul edilen anlaşmanın Cumhurbaşkanı Atambayev tarafından onaylayarak yürürlüğe girdiği belirtildi. Atambayev'in onayla ilgili Türk tarafının bilgilendirilmesi için Dışişleri Bakanlığı'na talimat verdiği kaydedildi.

Anlaşmaya göre, öğretim dili Türkçe ve Kırgızca olan Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi'nin rektörü Türkiye tarafından, rektör yardımcısı Kırgızistan tarafından atanacak. Mütevelli heyetinde tarafların tayin edeceği dörder üye yer alacak. Mütevelli heyetinin başkanı ve üç üye Türkiye tarafından üçlü kararname ile görev getirilecek.

Üniversite için Türkiye ve yabancı ülkelerden gelen her türlü araç-gereç ve malzemeden gümrük vergisi ve fon alınmayacak. Üniversite, çağdaş model esas alınarak kurulacak ve bütçesinin yüzde yarısı Türkiye, yarısı Kırgızistan tarafından karşılanacak.

Üniversitede Türkiye, Kırgızistan ve diğer Türk cumhuriyetleri ile topluluklarından gelecek öğrencilere öncelik verilecek. Üniversite, bilimsel özerkliğe sahip olacak, mezunlara verilen diplomalar her iki ülke tarafından tanınacak. Üniversitede çalışacak Türk vatandaşlarına sınırlama getirilmeyecek.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.