banner

İbrani Dili ve Edebiyatı bölümü ilk mezunlarını veriyor




Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatı bünyesinde kurulan İbrani Dili ve Edebiyatı bölümü bu yıl ilk mezunlarını verecek.

İki ülke arasındaki ilişkilerden dolayı bölümde okuyan öğrenciler zaman zaman farklı tepkilerle karşılaşsalar da bölümün Türkiye'de tek olması bu yıl diploma alacak öğrencilere garantili iş imkanı sunuyor.

Doğu Dilleri ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Göksel Türközü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2010 yılında açılan İbrani Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün Türkiye'de bu alanda açılan ilk ve tek bölüm olduğunu söyledi.

Türközü, ilk yıl 13 öğrencinin kayıt yaptırdığı bölüme iş imkanlarının çeşitliliğinden dolayı zamanla ilginin de arttığını dile getirdi.

Türkiye'de bu alanındaki yetersizliğin ve açığın kapatılması açısından bölümün büyük önem taşıdığını vurgulayan Türközü, "İbrani Dili ve Edebiyatı Bölümü Türkiye'de açılmakta geç kalınmış bir bölüm. Bu yıl ilk mezunlarımızı veriyoruz. Bölümde toplam 90 öğrencimiz var. Özellikle Dışişleri Bakanlığında, Kültür ve Turizm Bakanlığında, Milli İstihbarat Teşkilatında İbranice bilen çok sayıda diplomalı insana ihtiyaç var. Bu kurumlar bizden mezun olacak öğrencileri bekliyor diyebiliriz. Bunun farkına varan öğrenciler de ilk yıla oranla daha çok ilgi gösteriyor" diye konuştu.

İbranice öğretmek için Irak'tan geldi

Irak'tan İbranice öğretmek için Kayseri'ye gelen Yrd. Doç. Dr. Yusra Al-Jumaili, Türkiye'de böyle bir bölüm açıldığını duyduğunda şaşırdığını, 2,5 yıldır ERÜ'de derslere girdiğini söyledi.

Jumaili, "Türkiye'de İbranice bilen insanlar olması gerektiğine inanıyorum. İbranice Türkçe'ye hem dilbilgisi hem de yapı olarak çok uzak bir dil. Ancak öğrenciler çok azimli" ifadelerini kullandı.

Öğrenciler memnun 

İbranice Dili ve Edebiyatı öğrencisi Anıl Beyza, bölümü isteyerek seçtiğini, ablasının da Ermeni Dili ve Edebiyatı bölümünde okuduğunu belirtti.

Bölümü tercih etme sürecinde ailesinden büyük destek gördüğünü ifade eden Beyza, "Aileme 'kızın hangi bölümde okuyor' diye soruyorlar. İbranice'yi duyduklarında anlam veremiyorlar. Halbuki bu dili öğrenmek Türkiye açısından da çok önemli. Mezun olduğumuzda rahatlıkla iş bulabileceğimi düşünüyorum" şeklinde konuştu. 

Öğrencilerden Beyza Ekin ise Türkiye'de İbranice bilenlerin sayısının az olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Mavi Marmara olayının yaşanmasıyla ne kadar doğru bir tercih yaptığımı anladım. Ülkemizde Almanca, İngilizce, Fransızca gibi bölümlerin çok sayıda mezunu var. Bölümü tercih ettiğimde şaşıranlar oldu. 'İbranice'yi kim konuşuyor, kimin dili, Yahudilere mi özeniyorsun' gibi tepkiler aldım. Onlara bu dilin İsrail'in resmi dili olduğunu, Türkiye için bu dili öğrenmenin de önemini anlattım. İlla o ülkenin sempatizanı olmak gerekmiyor."

İbrani dili ile ilgili bölüm sayısının artması gerektiğine işaret eden Ekin, "Ayrıca çok fazla iş imkanı var. Akademik anlamda olsun, turizm, ticaret alanlarında olsun bizlere ihtiyaç var. Bu nedenle mezun olduktan sonra kolaylıkla iş bulabileceğimi düşünüyorum" diye konuştu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.