banner

Türkiye’nin ilk ve tek FabLab’i kuruldu




“FabLab Istanbul” Kadir Has Üniversitesi’nde, Cibali Kampüsü’nde kuruldu. Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi ile Sanat ve Tasarım Fakültesi’nin ortak projesi olan FabLab İstanbul, üniversitenin tümüne ve tüm dış paydaşlara açık olacak. Kadir Has Üniversitesi’nin açılışı ile yalnızca 34 ülkede 125 adet olan FabLab’lerin bulunduğu haritaya Türkiye de girdi.

Hayal edilenin hızla somut örneğe çevrildiği FabLab'lerde (Fabrication Laboratory; üretim laboratuvarı) araştırmayla üretim arasında, bilgisayar kontrollü aletlerle değişik ölçeklerde ve değişik malzemelerden hemen hemen her proje maket olarak sonuca ulaşacak.

Kadir Has Üniversitesi Fablab İstanbul'un açılışı, Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, Kadir Has Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şirin Tekinay ve bilim dünyasının önemli isimlerinin katılımıyla 16 Haziran 2014 tarihinde Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü'nde gerçekleşti. FabLab ve sayısal üretimin önderlerinden Massachusetts Institute of Technology (MIT)'de Bilgisayar Mühendisliği dersleri veren Prof. DrNeilGershenfeld de FabLab İstanbul'un açılışına video konferans ile katıldı.

Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, FabLab İstanbul'un açılışı nedeniyle yaptığı konuşmada, İstanbul Kalkınma Ajansı'na Kadir Has Üniversitesi'nin Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi ile Sanat ve Tasarım Fakültesi'nin ortak sunduğu projenin başarılı bulunmasıyla hayata geçen FabLab'ın ülkemize kazandırılmasının üniversite ve kendileri adına büyük bir gurur olduğunun altını çizdi. Aydın, "İlk FabLab'den itibaren yaklaşık 10 yıllık bir sürede dünya çapında yalnızca 125 FabLab açıldı. 2013 itibariyle, 34 ülkede 125 FabLab bulunuyor. 2013 sonu itibariyle dünyadaki uluslararası FabLab ağını gösteren haritada ülkemiz henüz yer almıyordu. Artık biz de bu haritada yer alacağız. Açık erişim ve ortak yenileşim esaslarına dayalı Uluslararası FabLab ağına üye olmak 21. yüzyılın en önemli devrimi olan 'kişisel üretimin' öncülerine katılmaktır.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.