banner

Bahçeşehir Üniversitesi, Afrika’ya açılıyor




Bahçeşehir Üniversitesi yeni yatırımlar için Afrika Kıtası’nda bulunan Cibuti’ye gidiyor.

Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel ve Rektör Prof. Dr. Şenay Yalçın başkanlığındaki heyet, temaslarda bulunmak üzere Afrika Kıtası’nda bulunan Cibuti’ye gidiyor. Cibuti Devleti Yüksek Öğretim Bakanlığı ve Cibuti Üniversitesi ile başlatılan çalışmaların devamı niteliğindeki yeni eğitim yatırımları için görüşmelerde bulunacak heyetin öncelikli hedefi, ülkedeki yüksek öğretimin geliştirilmesine katkıda bulunmak. 2013 yılında başlayan ikili temaslar ışığında Cibuti Üniversitesi’nde yeni kurulması planlanan mühendislik fakültesinin mimari projelendirmesini gerçekleştiren Bahçeşehir Üniversitesi, yine aynı fakültenin akademik altyapısını da hazırladı. Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel “Cibuti Üniversitesi’nin akademisyenlerine İstanbul’da BAU tarafından İngilizce eğitimi verildi. Yine İngilizce hazırlık okulunun ihtiyaç duyduğu görsel ve yazılı materyalleri üniversitemiz sağladı. Cibuti yüksek öğreniminin standartlarının yükseltilmesi adına verdiğimiz destek devam edecek. İkinci aşama görüşmeler için bu hafta Cibuti’ye gidiyoruz. Amacımız orada bir Türk – Cibuti Teknik Üniversitesi’nin kurulmasına destek olmak. Ayrıca Cibuti Üniversitesi’nin mevcut mühendislik fakültesi öğretim üyesi açığını gidermeye yönelik uzaktan eğitim sistemi kurmayı planlıyoruz” dedi.

“Ameliyatları Türk hocalar yapacak”

Cibuti’ye bugüne kadar yapılan yüksek öğretim desteğinin 560 bin dolar civarında olduğunu belirten BAU Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın da bir yıl içerisinde 1 milyon dolarlık yeni destek sağlayacaklarını söyledi. Desteğin Cibuti Üniversitesi’nde laboratuar kurulumu, akademisyenlerin yetiştirilmesine yönelik burs verilmesi, video-konferans altyapısının kurulması ve yüksek lisans bursu gibi konuları kapsadığını belirten Yalçın; “Tüm bu desteğimizin yanı sıra BAU Tıp Fakültesi olarak da Cibuti’de olacağız. BAU Tıp Fakültesi hocalarımız belirli periyotlarda Cibuti’ye gidecek ve burada önem arz eden ameliyatları bizzat gerçekleştirecek” dedi.

BAU’nun Cibuti’deki yapmayı planladığı çalışmalar ise şöyle:

-         Cibuti Üniversitesi’nin mevcut Mühendislik Fakültesindeki öğretim üyesi açığını gidermeye yönelik olarak uzaktan eğitimle BAU’nun dersler vermesi ve bunun için Cibuti Üniversitesi  bünyesinde teknik donanımlı bir sınıfın hazırlanması.

-         Önerilen öğretim üyesi yetiştirme planı kapsamında Cibuti Üniversitesi’nden uygun adaylara doktora eğitim burslarının BAU tarafından tahsis edilmesi.

-         Planlanan laboratuarlar kurulana kadar mevcut mühendislik öğrencilerinin THY ve Kredi Yurtlar kurumu desteği ile Türkiye’ye getirilip Bahçeşehir Üniversitesi  Mühendislik Fakültesi Laboratuarlarında eğitimlerinin tamamlanması ve Medeniyet Araştırmaları Merkezi (MEDAM) organizasyonu ile Türk Kültürünü ve medeniyetini tanımalarını sağlayacak seminer ve kültür gezileri yapılması.

-         Fizibilitesi yapılan Mühendislik Fakültesi laboratuarlarının kurulması için Türkiye’de gerek devlet gerekse özel sektör kurumlarıyla görüşülüp kaynak planlaması yapılarak en kısa süre içinde kurulmasının  sağlanması.

-         BAU Tıp Fakültesi hocalarının belli periyotlarla Cibuti’ye gidip ihtiyaç duyulan alanlarda ücretsiz ameliyatlar yapması.

-         Mühendislik Fakültesi öğrencilerine Türkçe dersi konulmasının sağlanması.

-         Cibuti Üniversitesi Mühendislik Fakültesi  mezunlarından bölüm birincilerine  her yıl BAU tarafından Yüksek Lisans Eğitim bursu sağlanması.

-         BAU ve Cibuti Üniversitesi “Ortak Yüksek Lisans ve Doktora Programları”nın kurulması.

-         Yapılacak ortak çalışmalar sonucunda Mühendislik Fakültesi’nin “Türk-Cibuti Teknik Üniversite”sine  dönüştürülmesinin sağlanması.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.