banner

Eğitim Yönetimi ve Planlaması Yüksek Lisans Programı




İstanbul Kültür Üniversitesi “Eğitim Yönetimi ve Planlaması Yüksek Lisans Programı” başlıyor

Eğitim ve okul yöneticiliği konusunda Ankara ve diğer bazı illerde çok nitelikli yüksek lisans ve doktora programları bulunmasına karşın İstanbul’da ciddi bir eksikliğin göze çarptığını söyleyen İstanbul Kültür Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Şimşek, İstanbul’daki bu ihtiyacı da dikkate alarak İstanbul Kültür Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü altında, tamamen farklı bir formatta bir Eğitim Yönetimi ve Planlaması yüksek lisans programı tasarladıklarını belirtti.

Eğitimin her ulusun birinci öncelikli toplumsal ve ekonomik konuları arasında olduğuna dikkat çeken İstanbul Kültür Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Şimşek, bunun en temel gerekçesinin ekonomik ve toplumsal kalkınma ile eğitilmiş insan gücü arasındaki doğrudan ilişki olduğunu söyledi. “İnsan sermayesi” denilen bu yeni kavramın sadece örgün eğitimi kapsamadığını belirten Şimşek, yaygın ve yaşam boyu eğitimin de insan sermayesinin geliştirilmesinde kritik bir öneme sahip olduğunu vurguladı. İnsan sermayesinin korunup geliştirilmesinde, insanlarımızın profesyonel eğitim ihtiyaçlarının karşılanmasında, yaşam boyu öğrenme ihtiyaçlarının giderilmesinde eğitim kurumlarına çok önemli görev ve roller düştüğünü ifade eden Şimşek, şunları söyledi:

“Kuşkusuz eğitim kurumlarının bu görevlerini layıkıyla yerine getirebilmeleri için iyi yönetilmeleri bir zorunluktur. Bu nedenle, ülkemizde okul yöneticiliğine profesyonel bir çalışma alanı olarak gören yeni bir anlayışa, profesyonel okul yöneticilerine ihtiyaç vardır. Günümüzde eğitim kurumlarının ve okulların amaçları, eğitim-öğretim ve örgütsel süreçleri, insan ilişkileri gibi konularda bilimsel donanıma sahip yönetici olmak zorunlu bir koşul haline gelmiştir. Dünyanın pek çok üniversitesinde çok nitelikli eğitim ve okul yöneticiliği yüksek lisans ve doktora programları mevcuttur.”

İSTANBUL’DA İHTİYAÇ BÜYÜK

Buna karşın, eğitim ve okul yöneticiliği konusunda Ankara ve diğer bazı illerde çok nitelikli yüksek lisans ve doktora programları bulunmasına karşın İstanbul’da ciddi bir eksikliğin göze çarptığını söyleyen Prof. Dr. Hasan Şimşek, İstanbul’daki bu ihtiyacı da dikkate alarak İstanbul Kültür Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü altında, tamamen farklı bir formatta bir Eğitim Yönetimi ve Planlaması yüksek lisans programı tasarladıklarını belirtti. Bu programın amacının, eğitim kurumlarında yönetici olarak çalışanlarla bu alanda kariyer yapmak isteyen öğretmen, eğitim ve okul yöneticisi yardımcısı yetişkinlere liderlik ve yönetim bilgi ve becerini geliştirme konusunda bir fırsat hazırlamak olduğunu dile getiren Şimşek, buna ek olarak, İstanbul’da ve Türkiye’de Eğitim Yönetimi alanının güçlü bir akademik ve uygulamalı disiplin olarak gelişmesine katkıda bulunduğunu kaydetti.

EĞİTİM VE OKUL YÖNETİCİLİĞİ PROFESYONEL BİR İŞTİR

Türkiye’de, eğitim ve okul yöneticiliğinin 1980’lere kadar profesyonel bir meslek olarak görülmediğini belirten Prof. Dr. Hasan Şimşek, “Uzun yıllardır toplam öğrenci nüfusunun yüzde 3,5 oranını geçmeyen özel okullar dışarıda tutulduğunda ulusal eğitim sistemi idari ve mali anlamda büyük ölçüde Milli Eğitim Bakanlığı’nın denetimi altındadır (özel okulların da idari ve program denetimi açısından Milli Eğitim’e tabi olduğu unutulmamalıdır). Milli Eğitim sistemimizde eğitim ve okul yöneticiliği usta-çırak tarzında öğrenilen bir meslek olarak kalmıştır. Son yirmi yıldır bu durum değişmektedir. Dahası, Türkiye’de eğitim ve okul yöneticiliğini bilimsel bir çalışma alanı olarak kabul eden anlayış da epeyce yerleşmiştir” diye konuştu.

Akademik başarıya bilimsel yöntemlerle yaklaşan; öğrenci, veli, öğretmen ve toplumun beklentilerine yanıt verebilen etkili okulların ancak donanımlı eğitim ve okul yöneticilerinin katkılarıyla gelişebileceğini söyleyen Prof. Dr. Şimşek, “Hem öğrencinin akademik başarısını gözetmek, öğretmenlerin mesleki başarıları ve mesleki doyumlarını artırmak, hem de öğretmen ve öğrenciler için doyurucu, destekleyici ve güdüleyici okul iklimi ve kültürü geliştirmek bilimsel formasyona sahip, stratejik düşünebilen eğitim ve okul yöneticilerinin varlığıyla mümkündür” dedi.

PROGRAMIN İKİ HEDEF GRUBU VAR

İstanbul Kültür Üniversitesi’nde açtıkları Eğitim Yönetimi ve Planlaması Yüksek Lisans programının eğitim ve okul yönetimi konusunda çağdaş bilimsel bilgi ve yaklaşımları uygulamayla bütünleştirerek bu alanda donanımlı insanlar yetiştirmeyi hedeflediğini dile getiren Prof. Dr. Hasan Şimşek, programın iki hedef grubundan birincisinin özel ve devlet okullarında öğretmenlik yapan ve ileride yöneticilik yapmayı planlayan, ya da hali hazırda yöneticilik yapan ve kendisini eğitim ve okul yönetimi alanında geliştirmek isteyen kişiler olduğunu söyledi. Programın ikinci hedef grubunu ise ileride eğitim ve okul yönetimi alanında akademik kariyer yapmak isteyen bireylerin oluşturduğunu sözlerine ekledi.

PROGRAMIN AYIRICI ÖZELLİKLERİ

Prof. Dr. Hasan Şimşek, tezli ve tezsiz seçeneklerin olacağı Eğitim Yönetimi ve Planlaması Yüksek Lisans programının ülkemizde diğer vakıf ve devlet üniversitelerindeki benzer programlardan çeşitli yönleriyle farklılaştığını ifade ederek, “İçinde uygulama ve klinik deneyim olan programda dersler farklı formatlarda işlenmektedir. Tartışma ve öğrencinin aktif katılımına dayalı öğretim sürecinde vaka analizleri, simülasyonlar, film ve videolar, drama yaygınlıkla kullanılan öğretim yöntemleridir” dedi.

“TEZLİ” VE “TEZSİZ” FARKI

Tezli ve Tezsiz programlar arasındaki en önemli farkın Tezli programların daha çok akademik kariyer yapmak isteyen bireylere hitap etmesi olduğunu dile getiren Prof. Dr. Hasan Şimşek, bu nedenle tezli programda zorunlu dersler arasında “araştırma” ve “İstatistik” gibi araştırma odaklı derslerin olduğunu ifade etti. Tezli programda zorunlu derslerin tamamlanmasını takiben öğrencinin bir Yüksek Lisans tezi hazırlaması gerektiğini de kaydeden Prof. Dr. Şimşek, “Tezli program tez dahil toplam dört dönemden oluşmaktadır. Tezsiz program ise daha çok okul yöneticisi, öğretmen ve eğitim yöneticisi gibi uygulayıcılara hitap etmektedir. Tezsiz program üç dönemlik bir program programdır ve öğrenci programı bir proje hazırlayarak tamamlamaktadır” şeklinde konuştu.

UZMANLAŞMA ALT SEÇENEKLERİ

Eğitim Yönetimi ve Planlaması Yüksek Lisans Programı altında eğitim ve okul sisteminin ihtiyaç duyduğu çeşitli alanlarda “uzmanlaşma” alt seçenekleri de olacağını vurgulayan Prof. Dr. Hasan Şimşek, Yüksek Öğretim Yönetimi, İnsan Kaynakları Yönetimi, Toplam Kalite Yönetimi gibi alt alanlarda kendisini daha fazla geliştirmek isteyen öğrencilerin bu alanlarla ilgili daha fazla ders alabileceklerini ve tez veya projelerini bu alanlarda yapabileceklerini ifade etti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.