banner

ODTÜ Rektörü: YÖK’ten Bağımsız Kalite Güvence Kurumu kurulmalı




ODTÜ, Türkiye'de 60. kuruluş yılını ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 10 akademik yılını geride bıraktı. Gelinen durumu değerlendirmek için düzenlenen basın toplantısında ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, üniversitelerdeki nitelik sorununun YÖK'ten bağımsız bir Kalite Güvence Kurumu ile çözüleceğini söyledi.

ahmet acarTürkiye’de 60. kuruluş yılını kutlamaya hazırlanan ODTÜ’nün, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de 10 akademik yılı geride bırakması neticesinde gelinen noktayı değerlendirmek amacıyla düzenlenen toplantıda konuşan ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, yüksek eğitimin niteliğinde ciddi düşüş yaşandığını belirterek, bu sorunu aşmak için YÖK’ten ve üniversitelerden bağımsız bir Kalite Güvence Kurumu’nun bir an önce kurulması gerektiğini vurguladı.

Türkiye’de 60. kuruluş yılını kutlamaya hazırlanan Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de 10 akademik yılı geride bıraktı. ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar ile ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Yönetim Kurulu Başkanı ve Kampus Rektörü Prof. Dr. Turgut Tümer, bu vesileyle Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda basın mensuplarıyla buluştu.

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nu KKTC ve TC hükümetlerinin daveti üzerine bir devlet görevi olarak üstlendiklerini dile getiren ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, kampusu kurarken, ODTÜ kalitesinden kesinlikle ödün vermeden eğitim-öğretim yapmayı hedeflediklerini belirterek, kampusun 10. akademik yılında ulaştığı eğitim-öğretim kalitesi ile bu hedefi gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Prof. Dr. Acar, bu kampusten mezun olan öğrencilerin diplomalarını da Ankara’dan aldıklarına dikkat çekerek, bunun da ODTÜ kalitesinde, güvencesinde eğitim verildiğinin bir kanıtı olduğunu ifade etti.

ODTÜ’nün önümüzdeki eylül ayından itibaren 60. Kuruluş Yılı’nı kutlamaya hazırlandığını söyleyen Prof. Dr. Acar, üniversitenin eğitim, araştırma ve toplumsal hizmet alanlarında kaydettiği gelişmeleri ve eriştiği düzeyi birkaç başlık altında özetledi:

SAĞLIK ALANINDA AYAK İZİMİZ BÜYÜYOR

Tıp teknolojisi alanında yaptıkları işlerin yelpazesinin genişlediğini dile getiren Prof. Dr. Acar şunları söyledi: “Sağlık alanında giderek ayak izimiz büyüyor. Bu alanda çok ciddi araştırmalar yürütüyoruz. GATA ile yıllardır devam eden işbirliklerimiz var. Bu sene ise Hacettepe Üniversitesi ile Nörobilim ve Nöroteknoloji alanında ortak doktora programı başlattık ve bu programa Güz döneminde öğrenci kabul ettik. Enformatik Enstitümüzün Harvard ile tıp bilişimi konusunda işbirliği var. Bu yıl içinde Ekol Politeknik ile de beyin araştırmaları konusunda bir işbirliği yapacağız.”

Prof. Dr. Acar, ayrıca son akademik yılda 5 yeni alanda tezli ve/veya tezsiz yüksek lisans programı ve 1 yeni alanda doktora programı açılması önerisinin ODTÜ Senatosu tarafından kabul edildiğini, 5 alanda var olan doktora programlarının, yeni açılan “opsiyon”larla genişletildiğini sözlerine ekledi.

ARAŞTIRMA PARKI’NIN TEMELİNİ EYLÜL AYINDA ATACAĞIZ

Üniversitenin sürekli olarak artan bilimsel araştırma faaliyetlerinin gerektirdiği laboratuvar alanlarını ve fiziksel altyapıyı sağlamaya yönelik üç ayrı büyük yatırım projesinde yapım aşamasına gelindiğini söyleyen Prof. Dr. Acar, “Bunlardan ilki, disiplinler arası araştırma merkezlerimize ve büyük araştırma projelerimize ev sahipliği yapacak, toplam 27.000 m2 kapalı alana sahip “Araştırma Parkı” binasıdır. Projelendirme sürecinin sonuna geldiğimiz binanın fiyat ihalesi Temmuz ayı başında yapılacak. Tahmin ediyorum eylül ayında da temelini atacağız” dedi.

ODTÜ Teknokent Bilişim ve Telekom Kümelenmesi’ni ulusal olduğu kadar ve uluslararası firmaların Ar-Ge ve yazılım geliştirme birimleri için bir çekim merkezi haline getirecek 30.000 m2 kapalı alana sahip “Bilişim ve İnovasyon Merkezi” projelerinin hazırlandığını aktaran Prof. Dr. Acar, ODTÜ Teknokent eliyle yapılacak binanın, yapım ihalesinin bu yıl içinde yapılmasını ve 2016'da hayata geçirilmesini hedeflediklerini belirtti.

Öte yandan yine bu yıl ODTÜ Teknokent tarafından yine bir ilkin gerçekleştirildiğini ve ABD’de Silikon Vadisi’nde T-Jump adıyla bir ofis açıldığına değinen Prof. Dr Acar, "Bu ofis aracılığı ile Türkiye’den yeni girişimciler ve belirli büyüklüğe ulaşmış şirketlerin ABD pazarına girebilmesini kolaylaştırmak üzere çalışıyoruz" dedi.

YÜKSEKÖĞRETİM SEKTÖRÜNDE BİR ÖRTÜ VAR

Türk üniversitelerinin dünyadaki üniversitelerle rekabet etmesi için kaynak, nitelikli insan, iyi yönetim olmak üzere 3 koşulun sağlanması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Acar, ayrıca nitelikli insanları üniversitelerin bünyesine çekebilmesi için de maddi paket, çalışma ortamında özgürlük ve iyi bir gelecek sunmak gerektiğini ifade etti.

Orta Afrika, Körfez ve balkan ülkelerinde ODTÜ’nün kampus açması için beklentilerin olduğunu dile getiren Prof. Dr. Acar, şu anda başka bir ülkede kampus açmayı düşünmediklerini belirtti.

Türkiye’nin yükseköğretimde geldiği noktayı da değerlendiren Prof. Dr. Ahmet Acar, yükseköğretim sektörünün üstünde bir örtü olduğunu dile getirerek kimlerin hangi kaynakları kullandığının bilinmediğini, nasıl yatırım yapıldığının anlaşılmadığını söyledi. Üniversite konusunda okullaşma oranının arttığını ancak bunun eğitime yansımadığını ifade eden Prof. Dr. Acar, yüksek eğitimin niteliğinde ciddi düşüş olduğunu belirtti.

Türkiye’nin dünya kriterlerinde son 6 yılda 80’lerden 100’lere düştüğünü kaydederek, “Son 10 yılda kurulan üniversiteler 40-50 yıl sonra nerede olacağını iyi planlamalı. Ayrıca YÖK’ten ve üniversitelerden bağımsız bir Kalite Güvence Kurumu bir an önce kurulmalı” dedi.

ÖNCELİĞİMİZ EĞİTİMDE KALİTE

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar’dan sonra söz alan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Turgut Tümer de, ODTÜ’nün Güzelyurt Kalkanlı’daki yerleşkesinde geçirdikleri on akademik yıl ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

turgut tumerProf. Dr. Tümer, bugüne kadar 1000’e yaklaşan mezunlarının iş yaşamlarında ve lisansüstü programlarda ODTÜ mezunlarının bilinen başarılarını aynı ölçüde sergilediklerini belirterek, “Giriş puanlarındaki farklılığı göz önüne alırsak, Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda Ankara’ya göre daha fazla katma değer yarattığımızı söyleyebiliriz” dedi. Bu gurur verici tabloya karşın, özellikle İngilizce hazırlık sınıfında ve birinci sınıflarda yaşanan başarısızlık nedeni ayrılma oranının Ankara ortalamasının oldukça üzerinde olduğunu, bu nedenle öğrenci sayısı hedeflerinde 3 yıl gecikme yaşandığını belirten Prof. Dr. Tümer, bu durumu aşmak için hayata geçirdiklerini çeşitli projeler ile ilgili şu bilgileri aktardı:

“Lisans programlarına kabul edilen öğrencilerimizin, üniversite yaşamına uyumunu hızlandırmak üzere, kredili “Kampusta İlk Yıl Seminerleri” başlıklı bir ders geliştirdik. Mühendislik programları öğrencileri için “Matematik Yeterlik Sınavı” ve bu sınavda gerekli başarıyı gösteremeyenler için “Precalculus” dersi uygulamasını getirdik. İngilizce hazırlık programında “Uzatılmış Bahar Dönemi” geliştirerek hazırlık sınıfına başlangıç düzeyinde başlayan öğrencilerin İngilizce Yeterlilik Sınavı öncesi eğitim sürelerini iki ay uzattık. İngilizce Yeterlilik Sınavında belirli bir başarı düzeyini yakalayan, ancak lisans eğitimine başlamak için gerekli koşulu sağlayamayan öğrencilere bursluluğun devam edeceği, bir dönemlik ETP (English Towards Proficiency) programı uygulamasına başladık.”

Her alanda olduğu gibi, yükseköğretimde de insan gücünün en önemli faktör olduğunu belirten Prof. Dr. Tümer, “Kuzey Kıbrıs Kampusu’na öğretim elemanlarının işe alımı, atama ve yükseltmelerinde ODTÜ Senatosu’nun belirlediği ölçütler ve süreç aynen uygulanıyor, ayrıca ODTÜ merkez kampusumuzdan da belli oranda öğretim elemanı desteği alıyoruz” dedi ve bu akademik yıl itibariyle akademik kadrolarının derece veren programlarda 80, Yabancı Diller Okulu’nda 56 olmak üzere 136 tam zamanlı ve 36 yarı zamanlı öğretim elemanından oluştuğunu ekledi. 

Toplantının ardından ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Kültür ve Kongre Merkezi'nde geleneksel ODTÜ Günü kutlandı. ODTÜ Günü’nde, 28 Haziran’da ODTÜ Ankara Kampusu’nda ODTÜ Stadyumu’nda yapılacak törenle diplomalarını alacak yaklaşık 200 ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu mezun adayı tanıtılırken, ilk akademik yıldan bu yıldan bu yana görev yapan Yönetim Kurulu üyelerine de plaketleri dağıtıldı.

ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER DAHA BAŞARILI

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’na yeni kayıt yaptıran uluslararası öğrenci sayısının her yıl ikiye katlandığını belirten Prof. Tümer, 2012 yılında 56 olan yeni kayıt sayısının 2013’te 128’e, 2014’te ise 224’e yükseldiğini kaydetti. Yabancı öğrencilerin başarı oranının diğer öğrencilerine oranla daha yüksek olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Turgut Tümer, bu yıl Akademik Başarı Bursu kazanan 21 mühendislik öğrencisinden 17’sinin, 20 sosyal bilimler ve eğitim öğrencisinden ise 5’inin üçüncü ülke uyruklu olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Tümer, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu olarak araştırmalarında enerji ve çevre ile Akdeniz ve Bölge çalışmaları üzerine odaklandıklarını belirterek, üç yıldır düzenlenen “Yılın Yeşil Beyni” Yarışması’na dünyanın her yerinden lise ve üniversite öğrencilerinin katıldığını söyledi. Prof. Dr. Turgut Tümer, geçen yılki yarışmanın liseler arası kategorisine Nepal’den Ekvator’a kadar uzanan 16 ülkeden 241 ekip, üniversiteler arası kategorisine ise Endonezya’dan Portekiz’e uzanan 7 ülkeden 30 ekibin katıldığını dile getirerek, bu etkinlik ile gençlerde çevre ve sürdürülebilirlik bilinci oluşturmak kadar, KKTC’nin bilinirliği ve tanınırlığına da katkı sağlandığını ifade etti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.