banner

Üniversiteli dediğin harçlığını da kazanır




Online pazar araştırma şirketi DORinsight’ın “Üniversite Sınavları Araştırması”na göre, ailelerin yüzde 80’i üniversiteye başlayan çocuklarının işe de başlamasını uygun buluyor.

üniversite araştırmaTürkiye’nin en büyük izinli veritabanına sahip online pazar araştırma şirketi DORinsight’ın “Üniversite Sınavları Araştırması”na göre; üniversiteyi kazananların yüzde 44’ü şehir dışında, yüzde 30’u ise ailesiyle aynı şehirde bir devlet üniversitesini kazandı. Yurt dışında bir üniversiteye gideceklerin ilk tercihi ise yüzde 55 oranında KKTC oldu. Çocuğu özel üniversiteye gidecek ailelerin yüzde 59’unun ayırdıkları yıllık bütçe 11- 25 bin TL arasında.  Ailelerin yüzde 31’i çocuklarının gittikleri şehirde bir evde kalmasını isterken, yüzde 80’i okul saatlerinin dışında çocuğunun çalışmasını uygun buluyor.

Türkiye’nin en büyük izinli veritabanına sahip online pazar araştırma şirketi DORinsight, üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından gerçekleştirdiği araştırmada, ağırlıklı olarak tercih edilen üniversite tiplerini, ailelerin konaklama tercihlerini, ayırdıkları yıllık bütçeleri ortaya koydu. Araştırmaya katılanların yüzde 87’si çocuklarının üniversiteyi kazandığını ifade etti. Üniversiteyi kazananların yüzde 88’i istediği bölümde, yüzde 12’si ise isteğinin dışında bir bölümde eğitim alacak.

Şehir dışındaki devlet üniversiteleri tercih edildi

Araştırmaya göre üniversiteyi kazananların yüzde 44’ü bir devlet üniversitesinde okumak için ailesinden uzakta bir şehre gidecek. Çocuğunun üniversiteyi kazandığını söyleyen katılımcılardan yüzde 30’unun çocuğu, ailesiyle aynı şehirde olan bir devlet üniversitesinde, yüzde 16’sı ise ailesiyle aynı şehirdeki özel/vakıf üniversitesinde eğitime başlayacak. Ailesinden farklı şehirde özel/vakıf üniversitesine gideceklerin oranı yüzde 7, yurt dışında özel üniversiteye gideceklerin oranı ise yüzde 3.

Ne tip bir üniversiteyi kazandı? (Çocuğu üniversiteyi kazananlar)

Devlet üniversitesi (Aile ile aynı şehirde)

%30

Devlet üniversitesi (Şehir dışında)

%44

Özel / vakıf üniversitesi
(Yurt içinde, aile ile aynı şehirde)

%16

Özel/vakıf üniversitesi
(Yurt içinde, şehir dışında)

%7

Özel üniversite (Yurt dışında)

%3

Üniversiteyle birlikte iş hayatı da başlasın

İster aileleri ile aynı şehirde olsun isterse başka şehirlere gitsin üniversiteliler artık aileleri tarafından yetişkin olarak kabul ediliyor. Özel okula ya da devlet üniversitesine gitseler de daha masraflı bir eğitimin başladığı üniversite hayatıyla birlikte, aileler çocuklarının iş hayatına başlamasını istiyor. Ankete katılan çocuğu üniversiteye başlayacak ailelerin yüzde 80’i çocuklarının okul saatleri dışında çalışmasını uygun buluyor. Hem harçlıklarını kazanacakları hem de çalışma hayatına ilk adımlarını atacakları bu tecrübeye ailelerin yüzde 20’si pek sıcak bakmıyor.

Çocuğunuzun okul saatleri dışında çalışması konusundaki yaklaşımınız ne olur?

Okul saatleri dışında çalışmasını uygun buluyorum

%80

Okul saatleri dışında da olsa çalışmasını uygun bulmuyorum

%20

Yurt dışında birinci tercih KKTC

Aileler genelde çocuklarının yanlarında kalmalarını ve onlarla aynı şehirde bir üniversitede okumalarını isteseler de artık hem şehir dışındaki hem de yurt dışındaki okullar, aileler için alternatif oluşturuyor. DORinsight’ın araştırmasına göre, çocuğunu yurt dışında bir üniversiteye gönderecek ailelerin yüzde 55’inin tercihi KKTC. Üniversiteyi yurt dışında okuyacakların yüzde 36’sı Avrupa ülkelerindeki, yüzde 9’u ise Türki Cumhuriyetlerdeki okulları tercih etti.

Hangi ülkeyi tercih ediyorsunuz? (Çocuğunu yurtdışında özel üniversiteye gönderecekler)

KKTC’de bulunan üniversiteleri

%55

Avrupa ülkelerinde bulunan üniversiteleri

%36

Türki Cumhuriyetlerdeki üniversiteleri

%9

Okul bütçesi yıllık 11-25 bin TL arasında

Çocuğunu yurt içinde veya yurt dışında özel okula ya da vakıf üniversitesine gönderecek ailelerin, eğer çocukları yüzde yüz burs kazanmadıysa yıllık olarak belli bir bütçeyi ayırmaları gerekiyor. Çocuğunu özel bir üniversitede okutmaya hazırlanan katılımcıların yüzde 59’u yıllık 11-25 bin TL arasında bir bütçeyi çocukları için ayıracaklarını söylüyor. Yüzde 21 oranında kişi 5-10 bin TL, yüzde 20’si ise 26-50 bin TL arasında bir bütçe ayıracaklarını ifade ediyor.

Çocuklar “evde” kalsın

Üniversiteyi kazananların büyük çoğunluğunun farklı şehirlere gidecek oldukları dikkate alındığında konaklama konusunda da hazırlık yapılması gerekiyor. Çocuğunu şehir dışına ya da yurt dışına gönderecek ailelerin yüzde 31’i çocuklarının bir evde kalmasını istiyor. Yüzde 29’unun tercihi devlet yurdu, yüzde 20’si ise özel yurtta tek kişilik oda tercih ediyor. Çocuğunun özel yurtta iki kişilik ya da daha fazla kişiyle kalabileceğini söyleyen ailelerin oranı yüzde 14. Ailelerin yüzde 6’sı ise çocuklarını akrabalarına emanet ediyor ve onların yanında kalmasını istiyor. Çocuğu kendisi ile aynı şehirdeki bir üniversiteye gidecek ailelerin yüzde 83’ü çocuklarının farklı bir şehirde üniversite kazanması halinde çocuğunu göndereceğini belirtirken, yüzde 17’si göndermeyeceğini dile getirdi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.