banner

YÖK cinsiyet eşitliği ve adaletini anlatacak




YÖK Akademide Kadın Çalışmaları ve Sorunları Birimi, "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği" konusunda üniversitelilerin farkındalığını artırmak amacıyla 8 bölgede seminerler düzenleyecek.

yokYükseköğretim Kurulu (YÖK) Akademide Kadın Çalışmaları ve Sorunları Birimi, "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği" konusunda üniversitelilerin farkındalığını artırmak amacıyla 8 bölgede seminerler düzenleyecek.

Akademide Kadın Çalışmaları ve Sorunları Birimi'nin başkanlığına eski Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Komsuoğlu'nun getirilmesinin ardından oluşturulan komisyon, çalışmalarına başladı.

Bu kapsamda, birim, kadına şiddet, kadınların iş yerlerinde maruz kaldığı psikolojik tacizler, gündelik yaşam pratiklerinde cinsiyetçi değer ve yargılar gibi sorunların, derslerle, seminerlerle, bilgilendirme ve farkındalık yaratma politikalarıyla aşılabilmesi için bir dizi projeyi hayata geçirecek.

İlk seminer Amasya’da verilecek

Öncelikle, öğrencilerin farkındalıklarının artırılması için 8 bölgede toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda seminerler düzenlenecek. Seminerlerin ilki 26 Ekim'de Amasya'da, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine verilecek. Programa, bölgedeki diğer illerdeki üniversitelerin öğrencileri de katılabilecek.

Seminerlerde, toplumsal yaşamda kadınların karşılaştıkları güçlükler, üniversitelerde cereyan eden kadın öğretim elemanlarına yönelik şiddet, mobbing, kadın öğretim elemanlarının statülerinin güçlendirilmesi, karşılaştıkları zorluklara karşı alınacak tedbirler konularında bilgilendirme yapılacak.

Rektörlerin 14'ü kadın

Akademide Kadın Çalışmaları ve Sorunları Birimi yetkililerinden alınan bilgiye göre, üniversite öğrencilerinin yüzde 43'ü, akademisyenlerin ise yüzde 45'i kadınlardan oluşuyor. Ülke genelindeki 185 üniversitenin sadece 14'ünde kadın rektör bulunuyor.

Ülke genelindeki  20 bin 880 profesörün 6 bin 128'i kadın, 14 bin 752 erkek iken, 14 bin 140 doçentin 4 bin 848'i kadın, 9 bin 292'si erkek. 33 bin 323 yardımcı doçentin 13 bin 171'i kadın, 20 bin 152'si erkeklerden oluşurken, 45 bin 399 araştırma görevlisi arasında ise 22 bin 609 kadın, 22 bin 790 erkek araştırma görevlisi bulunuyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.