banner

Üniversitelerde 'özel eğitim' tek çatı altında birleşecek




YÖK, üniversitelerde ayrı ayrı verilen lisans eğitimlerini "özel eğitim öğretmenliği" adıyla birleştirmeyi planlanıyor.

 

ozel_egitimYÖK Yürütme Kurulu üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman, YÖK'te gerçekleştirilen "Özel Eğitim" toplantısında, alandaki sorunlar ve çözüm önerilerinin görüşüldüğünü anlattı.

 

MEB'in, YÖK'ten de özel eğitim öğretmeni yetiştirilmesi süreciyle ilgili yeniden yapılanma talep ettiğini ifade eden Şişman, 17 devlet ve 4 vakıf üniversitesinde zihin engelliler, 3 devlet üniversitesinde işitme engelliler, 1 devlet üniversitesinde görme engelliler, 1 devlet ve 4 vakıf üniversitesinde ise üstün zekalılar öğretmenliği lisans programı bulunduğunu bildirdi.

Daha nitelikli ve farklı yetersizlik alanlarında, konusunda daha donanımlı öğretmenler yetiştirmek hedefiyle çalışmalarını sürdürdüklerine işaret eden Şişman, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Bu kapsamda, MEB'in talebi doğrultusunda, üniversitelerde zihinsel engelliler, işitme engelliler, görme engelliler ve üstün yetenekliler öğretmenliği olarak ayrı ayrı verilen lisans eğitimlerini birleştirmeyi planlıyoruz. Bu öğretmenlik alanlarını, tek bir lisans programı çatısı altında toplamayı ve "özel eğitim öğretmenliği" adıyla yeni bir lisan programı oluşturmayı öngörüyoruz.  Branşlaşmayı da program içerisinde sağlamayı planlıyoruz.

 

Bu çerçevede, taslak çalışmamıza göre, üniversitede, özel eğitim öğretmenliğini tercih eden öğrenciler, ilk 3 yıl ortak ders, son sınıfta ise tercihleri doğrultusunda alan seçmeli dersler alacak. Yani öğrenciler, ortak dersleri aldıktan sonra istedikleri alanda uzmanlaşacak. Böylece, öğretmen adayımız, işitme, görme, zihinsel engelliler veya üstün yeteneklilerle ilgili kendini geliştirebilecek ve öğretmen olduğunda ister zihinsel engelli ister işitme ya da görme engelli olsun, bu öğrencilere nasıl eğitim vereceğini bilecek. Farklı bir engelli grubuyla karşılaştığında, sorun yaşamayacak. Öğretmen, farklı gruplar için öğretimi nasıl farklılaştıracağını bilecek. Bu şekilde, özel eğitim öğretmenliği konusunda Milli Eğitim Bakanlığının öğretmen atama süreciyle de uyum sağlanacak."


YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.