banner

Hukuk öğrencilerine çifte diploma fırsatı




Türkiye’deki üniversite öğrencilerine, Köln Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğrenim görme imkanı doğdu. Hukuk eğitimine Köln’de başlayan öğrenciler, son 2 yılı İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi’nde okuyup hem Almanya’dan hem Türkiye’den diploma alacak.

Köln Üniversitesi ile İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi arasında imzalanan “Ortak Hukuk Lisans Programı”nın işbirliği sözleşmesi, Türkiye’deki öğrencilere Almanya’dan hukuk fakültesi diploması almasının önünü açtı. Köln Üniversitesi’nde imzalanan anlaşmaya göre, hukuk fakültesi öğrencileri ilk iki yılı Köln’de okuduktan sonra, eğitimlerine 3. ve 4. sınıfta Kemerburgaz Üniversitesi’nde devam edecek. Her iki üniversitede de eğitim alan öğrencilere çifte diploma verilecek. İki üniversitenin de diploması ile mezun olacak öğrenciler, ayrıca Amerikan Hukuk Sistemi’ne ilişkin sertifikaya da sahip olabilecekler. 

İLK ANLAŞMA

Kemerburgaz Üniversitesi Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Altınbaş‚ “630 yıllık geçmişe sahip Köln Üniversitesi’yle yapılan işbirliği bizim için çok önemli” dedi. Bu anlaşmanın Türkiye ile Almanya arasında lisans düzeyinde ilk anlaşma olduğunu belirten Kemerburgaz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ da, “Türk öğrenciler ÖSYM kanalı ile, Alman öğrenciler ise Köln Üniversitesi tarafından seçilecek” dedi

KİMLER BAŞVURABİLECEK?

Üçtuğ, “Türkiye’deki öğrenciler ÖSYM kanalıyla başvuracaklar. Almanya’da yaşayan Türk öğrenciler Köln Üniversitesi üzerinden programa başvurabilecek. Türkiye’de hukukçu olarak çalışmak isteten Almanya’daki gençlerimiz için çok önemli. Bu dört yıllık sürede okulu bitirdikleri takdirde Türkiye’de avukat, savcı ve hakim olarak çalışabilecekler. Bizim öğrencilerimiz de hem tüm hak ve yetkileriyle Köln Üniversitesinin diplomasına sahip olacaklar hem de Almanya’da birinci devlet sınavına girme hakkını elde edecekler. Yani dört yıllık süre sonunda iki diploma sahibi olacaklar ki bu çok büyük bir avantajdır” diye konuştu.

ÖNEMLİ ANLAŞMA

Köln Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr Michael Böllig ise, anlaşmayla iki üniversitenin enternasyonalleşme konusunda bir adım daha attıklarını kaydetti. Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa da, “Türkiye ile Almanya arasında yatırımlar artmaktadır. Bu yatırımların sonucunda nitelikli eleman ihtiyacı artmakta. Bu anlaşma, nitelikli eleman ihtiyacını karşılama anlamında çok önemli bir anlaşmadır” dedi.

(sabah)

 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.