banner

Bilgi, 10 genç sosyal girişimciyi ödüllendirdi




İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından yürütülen ve bu yıl ikincisi düzenlenen Bilgi Genç Sosyal Girişimci Ödülleri’nin sonuçları belli oldu.  10 genç sosyal girişimci gerçekleştirilen tören ile ödüllerini aldı.

Bilgi Sosyal Girişimci Ödüllü 10 Gençİstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından yürütülen ve International Youth Foundation (Uluslararası Gençlik Vakfı), Sylvan/Laureate Foundation (Sylvan/Laureate Vakfı) ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) işbirliği ile hayata geçirilen BİLGİ Genç Sosyal Girişimci Ödülleri’nin sonuçları açıklandı.

Toplam 55 başvuru içinden iki ayrı seçici kurul kararıyla 10 genç sosyal girişimci seçildi. Finalistler, 2 Şubat 2012 Perşembe akşamı saat 19.30’da İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü’nde düzenlenen törenle ödüllerini aldılar.


Girişimci ruh teşvik ediliyor

İstanbul Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Rifat Sarıcaoğlu törende yaptığı açılış konuşmasında “Bu yıl ikincisi düzenlenen Bilgi Genç Sosyal Girişimci Ödülleri’nin gelecek nesillerdeki girişimci ruhu teşvik edeceğine inanıyoruz ve gençleri desteklemeye devam ediyoruz. Çok sayıda sosyal sorumluluk ve girişimcilik projesini hayata geçiren İstanbul Bilgi Üniversitesi olarak aynı zamanda  Türk eğitim sisteminin sorunlarından birisi olan ezberciliği de aşarak gençleri yaratıcı, özgür düşünen, çevresine duyarlı ve sorumluluk sahibi bireyler olarak hayata hazırlamayı amaçlıyoruz” dedi.
 

Seçici kurulda yer alanlar

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Genel Müdürü Nurdan Şahin, Sosyal İnovasyon Merkezi Kurucusu Suat Özçağdaş, Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı Program Direktörü Tevfik Başak Ersen, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yönetim Kurulu Üyesi Ural Aküzüm, Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü Uygar Özesmi, Milliyet Gazetesi Köşe Yazarı Meral Tamer, MPN Genel Koordinatörü Leylan Yener, Gençtur Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hülya Denizalp, Kocaeli Üniversitesi Yardımcı Doçent Burcu Kümbül Güler, BİLGİ GSGÖ 2010 Finalisti Ayşegül Güzel seçici kurulda yer aldı.

Seçilen genç sosyal girişimciler, liderlik vasıflarının geliştirilmesi ve topluma sağladıkları faydanın sürdürülebilmesi için mentor desteği alarak, özenle hazırlanmış eğitim programlarına katılıyor. Genç girişimcilere, projelerini sürdürebilmeleri için teşvik edici nitelikte bir para ödülü de veriliyor.
 

Ödül alan projeler

Hisar Uyar, Yaş:25

Üniversite Öğrencilerine Ücretsiz Hizmetler

Proje kapsamında pilot bölge olarak Boğaziçi Üniversitesi’nde başlayan kampanyaya her gün 300 civarı üye, ertesi gün 5 TL’ye yemek kazanabilmek için başvuruyor. Üniversitenin yakınına açılan lokanta ve web sitesi sayesinde çevredeki esnaf ve öğrenciler arasında bir köprü kurup öğrencilere ücretsiz yemek, kuaför, fotokopi gibi hizmetler sunan kampanya başlatıldı. Projenin gelecek hedefi ise öğrencilere sadece ekonomik destekle sınırlı kalmayıp siteyi sanatsal ve sosyal aktivitelerle, sosyal sorumluluk projeleriyle zenginleştirerek daha çok insana ulaşmak.
 

Onur Çiçek, Yaş: 23

Öğrenci İhtiyaçlarına Çözüm

Bu girişim, özellikle üniversite okumak için şehir değiştiren öğrencilerin barınma, eşya, kitap gibi ihtiyaçlarını en uygun fiyatlarla ve kolaylıkla karşılayabilmelerini hedefliyor. Bunun yanında tam ve yarı zamanlı iş, özel ders, ikinci el kitap ve benzer ilanlar ile öğrenciler arasında paylaşımı güçlendirerek gençlerin ihtiyaçlarına internet üzerinden sistemli bir şekilde çözümler üretmeye çalışıyor. Girişimin bir diğer hedefi de öğrencilerin birbirleriyle ve şehir halkıyla paylaşımlarını ve aralarındaki yardımlaşmayı artırmak.
 

Nevin Bitirgiç, Yaş:22

Polisiye İngilizce

Proje kapsamında Akdeniz Üniversitesi ve Antalya Emniyet Müdürlüğü desteğiyle hayata geçirilen proje ile üniversitenin İngilizce Öğretmenliği öğrencileri Antalya’daki 120 polis memuruna gönüllü olarak pratik İngilizce eğitimi veriyor. Böylece Antalya’ya gelen yabancı grupların ve Erasmus öğrencilerinin karşılaştıkları sorunları polise aktarırken yaşadıkları iletişim aksaklıkları ortadan kalkıyor. Bunun yanı sıra proje sayesinde öğretmen adayları da ilk yetişkin eğitimi tecrübelerini ediniyorlar.
 

Ferhat Pekyiğit, Yaş:21

Aspendos Tiyatrosu

Proje,  Sivas’ta tiyatro izleme olanağı fazla olmayan halka tiyatroyu sevdirmeyi, yeteneği olanları eğitip sahneye çıkartmayı, oyunlar aracılığıyla toplumsal mesajlar vermeyi ve festivallerin düzenlenmesine öncülük ederek şehrin bir kültür-sanat şehri haline gelmesine katkıda bulunmayı hedefliyor.
 

Sami Çeltikoğlu, Yaş: 28

Gıda Güvenliği

Bu projenin amacı çevreye zarar vermeden, gıda üretimi yapmayı sağlayacak teknolojileri ve yenilikleri tüm paydaşlarla paylaşarak hayata geçirmek, temiz dünyanın oluşmasına katkı sağlamak ve güvenilir gıda konusunda gıda işletmecilerine bilgi transferi yapmak olarak belirleniyor. Ayrıca güvenilir gıdanın bir özellik değil bir standart haline getirilmesi sağlanmak isteniyor.
 

Gökden İpek Yosunlu, Yaş: 21

Annemin Kilimleri/Çevreye Duyarlı Kadınlar Projesi

Projenin misyonu, çalışamayan köylü kadınların, geleneksel bir değeri olan kilim dokumacılığından aile ekonomilerine gelir sağlaması ve bunu günden güne kolaylaşan bir sistem içinde fayda gören ve çalışan kadın sayısının artmasına önayak olacak şekilde yapmaları olarak belirleniyor. Ayrıca çöp olarak atılan birçok maddenin aslında dönüştürülebilir hammaddeler olduğu bilincinin kazandırılması da amaçlanıyor.
 

Yusuf Çopur, Yaş: 27

Okumayı Seviyorum

Bağcılar’da sosyal imkânlardan uzak yaşayan dar gelirli ailelerin çocuklarına, kendilerini ifade edebilecek yeni alanlar oluşturma düşüncesinden doğan proje kapsamında öğrenciler Türk ve dünya klasiklerinden ve çağdaş yazarlardan kitaplar okuyor. Kitapları okuyan öğrencilere ödül olarak okudukları kitapların yazarlarıyla tanışma fırsatı veriliyor. Böylece ergenlik dönemindeki öğrenciler özgüven kazanıyorlar; düşünme, üretme ve düşündüğünü ifade etme imkanı elde ediyorlar ve buluşmalar sayesinde de kitaba olan ilgileri artıyor.
 

Şükrü Bezen, Yaş: 24

İnternet Üzerinden Bağış Toplama

Proje kapsamında kurulan yenilikçi bir internet portalı www.benvarim.com ile sivil toplum kuruluşlarına yapılan bireysel bağışları sosyal medya kanallarını kullanarak artırmak hedefleniyor. Türkiye’nin internet üzerinden bağış toplayan ilk platformu olan benvarim.com, sivil toplum kuruluşlarına kaynak yaratırken tanıtım faaliyetlerine de katkıda bulunuyor.
 

Gökhan Yüceerim, Yaş: 23

Gönüllü Durağı

Tüm gönüllülerin sesinin daha gür çıkabileceği ortak bir platform oluşturma fikrinden yola çıkarak oluşturulan “Gönüllü Durağı”nda, sosyal sorumluluk haberlerini tek bir çatıda toplamak, gençlik oluşumlarını desteklemek, ulusal ve uluslararası projelere katkı sağlamak hedefleniyor. Site yazarlarının yazıları hem seslendirilerek hem de Facebook/Twitter gibi ağlarda paylaşılarak, daha geniş kitlelere sosyal sorumluluk bilincinin aktarılmasına çalışılıyor.


Hazal Alyağut, Yaş: 20

Lacus

Girişimin temelinde STK-gönüllü eşleşmesini bir internet sitesi üzerinde yapmak bulunuyor. Türkiye’de gönüllülük deyince akla gelen para yardımı algısını değiştirmek amacıyla hazırlanan proje ile öğrenciler üniversitede ders kapsamında çeşitli sivil toplum kuruluşlarında gönüllü olarak çalışıyor. Fikrini hayata geçirmeyi başarabilmiş genç sosyal girişimcilerin hikayeleri hakkında daha detaylı bilgilere www.bilgiggo.org adresinden ulaşılıyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.