banner

YÖK: Not sistemine üniversite karar verir




Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Bologna Süreci çerçevesinde  üniversitelerin not sistemine kendilerinin karar verdiğini açıkladı.

bologna süreci, üniversiteler, not sistemiBologna Süreci’ne ilişkin gazetelerde çıkan ‘Şimdi Öğrenciler Yandı!’ başlığıyla çıkan haberle ilgili bir açıklama yapan YÖK, her üniversitenin not sistemine kendilerinin karar verebileceğini söyledi. Bologna Sürecinin, Avrupa Yükseköğretim Alanı yaratmayı hedefleyen bir reform süreci olduğunu belirtilen açıklamada: “Süreç üyelik hükümetler/devletlerarası herhangi bir antlaşmaya dayanmamaktadır. Bologna Süreci kapsamında yayımlanan bildirilerin yasal bir bağlayıcılığı bulunmamaktadır. Süreç tamamen her ülkenin özgür iradeleri ile katıldıkları bir oluşumdur ve ülkeler Bologna Süreci’nin öngördüğü hedefleri kabul edip etmeme hakkına sahiptirler. Sürece ülke bazında üyelik vardır ve ülkelerin yükseköğretim kurumları sürecin doğal üyesidir” denildi.
 

‘Bologna Süreci’nde tektip üniversite olmaz’

YÖK tarafından yapılan açıklamada Türkiye’nin 19 Mayıs 2001 Prag Bakanlar Konferansı’nda Bologna Sürecine katıldığı ve üye olduğu 2001 yılı itibariyle ülkemizdeki tüm üniversiteler Bologna süresinin bir parçası olduğu belirtildi. Bu nedenle ‘Bologna sürecinin pilot uygulayıcıları olan üniversiteler’ gibi bir tanımlama yapmak mümkün olmadığına değinildi. Açıklamada konuyla ilgili şu ayrıntılara yer verildi: “Avrupa Yükseköğretim Alanında istenmeyen durumun, üye ülkelerin eğitim sistemlerinin tek tip yükseköğretim sistemi haline getirilmesidir. Avrupa Yükseköğretim Alanı’nda asıl hedeflenen, çeşitliliktir. Amaç, yükseköğretim sistemlerinin kendilerine özgü farklılıkları korunarak birbirleriyle karşılaştırılabilir olması ve uyumlu hale getirilmesinden ibarettir. Bu şekilde, bir ülkeden ya da yükseköğretim sisteminden bir diğerine geçişin kolaylaşması ve böylece öğrenciler ve öğretim elemanları hareketliliği ve istihdamının artırılması planlanmaktadır. Bologna Süreci üniversitelerin not sistemine müdahale eden bir süreç değildir ve her üniversite not sistemine kendisi karar verir. Bologna Süreciyle asıl hedeflenen ulusal kredi sistemlerinin Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) ile uyumlaştırılmasıdır. 13.01.2011 tarihli 6111 sayılı kanunda 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 44. Maddesinde yapılan değişiklikle ders kredilerinin hesaplanmasına ilişkin çerçeve belirlenmiştir. İlgili madde, yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenen ilkeler çerçevesinde ders kredilerinin hesaplandığını belirtmektedir. Nitekim çevremizdeki birkaç üniversiteyi bu anlamda gözden geçirmemiz bile farklılığı ortaya koymak için yeterli olacaktır. ‘Üniversitede sınıf geçme notu 65’e çıktı’ haberleri gerçeği yansıtmamakta olup, internet ortamındaki bilgi kirliliğinin genel bir kanıya dönüşmemesi adına bu açıklama yapılmıştır.”

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.