banner

Fırat Üniversitesi ‘Dünya Üniversitesi’ oluyor




Fırat Üniversitesi Türkiye’de henüz hiçbir üniversitede yer almayan Adli Bilişim Mühendisliği Bölümü’nün açılması için başlattığı çalışmalarda son aşamaya geldi.

Fırat Üniversitesi Adli Bilişim MühendisliğiFırat Üniversitesi kendine amaç edindiği “Dünya Üniversitesi Olma” yolunda büyük bir adım daha attı. Fırat Üniversitesi’nin yurtdışında pek çok üniversitede bulunan fakat Türkiye’de henüz hiçbir üniversitede yer almayan Adli Bilişim Mühendisliği Bölümü’nün açılması için başlattığı çalışmalarda son aşamaya gelindi. YÖK’ün onay vermesi halinde Fırat Üniversitesi Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmiş olacak. Adli Bilişim Mühendisliği Bölümü’nün açılmasıyla ilgili YÖK’e müracaat ettiklerini belirten Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Feyzi Bingöl, “Türkiye’de de dünyada da özellikle bilişim sektöründe adli vakalar oldukça artmakta. Söz konusu bölümün kurulması için YÖK’e müracaat ettik. Ümit ediyorum ki gerekli kriterler sağlanarak 2013-2014‘te de bölüme öğrenci alınabilir” dedi.
 

ABD’deki üniversitelerle işbirliği

Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Asaf Varol ise, Adli Bilişim Mühendisliği ile ilgili çalışmaları başlatırken Amerika’daki bazı üniversitelerde yapmış olduğu incelemeleri esas aldıklarını belirtti.

Prof. Dr. Varol, “Fırat Üniversitesi olarak uluslararası düzeyde bir eğitim sürdürme konusunda çok başarılı bir döneme girmiş bulunuyoruz.  Hedefimiz, Yazılım Mühendisliği Bölümü’nde ABD’nin Teksas Eyaleti’ndeki Sam Houston State Üniversitesi ile işbirliğine girmekti. Bunu sağladık. İşbirliğimiz, YÖK ve Teksas Üniversitesi’ndeki YÖK benzeri bir kurul tarafından onaylandı. Artık önümüzde bir engel söz konusu değil.
 

LYS’de bu yıl 30 öğrenci ile yer alacak

2012-2013 yılında bu yılki LYS kılavuzunda da 30 öğrenci ile Yazılım Mühendisliği’nde bu işi başlatacağız. Ama bunun diğer boyutu daha var. Adli Bilişim ile ilgili çalışmaları da yine aynı üniversite ile  birlikte yürüttük. Teksas Eyaleti Yükseköğretim Kurulu, Adli Bilişim ile ilgili kısmı da onayladı. Ama bizim Türkiye’de sıkıntımız şu oldu. Adli Bilişim Mühendisliği Bölümü hiçbir üniversitede yok. Dolayısı ile YÖK haklı olarak bu teklifi öncelikle Üniversitelerarası Kurul’a gönderdi. Üniversitelerarası Kurul, böyle bir bölüm var mı, amacı nedir sorularının cevaplarına göre kararını verecek. Reddedilmeyeceğini umuyoruz çünkü şu anda ABD’de birkaç üniversite bu eğitimi yapıyor” dedi.

Adli Bilişim Mühendisliği’nin Türkiye’de ilk defa ismi telaffuz edilen bir bölüm olması itibari ile bir ayrıcalık içerdiğini belirten Prof. Dr. Asaf Varol, “ Şu anda da çağımızın en çok ihtiyaç duyduğu eleman grubunda Adli Bilişim’i de görüyoruz. Bugün kriminal olayların çözülmesinde biliyorsunuz teknoloji çok önemli ve bu da Yazılım Mühendisliği ile doğrudan ilgili. Bizim yaptığımız program, proje ve hedefler bağlamında ele alırsak, Adli Bilişim Mühendisliği’nin de mutlaka Türkiye’de kurulması gerekiyor. Türkiye’nin buna çok ihtiyacı var. Yazılım Mühendisliği’ndeki usul ile adli bilişimdeki şartlar aynı.

Öğrencilerimiz Fırat Üniversitesi’nde 1 yıl hazırlık okuyacak. Bölüm derslerini  İngilizce alacaklar. 3. yıl sonunda öğrencilerimizden başarılı olanları ABD’deki Sam Houston State Üniversitesi’ne göndereceğiz. Orada branşlaşma olacak. Mezun öğrenciler Fırat Üniversitesi’nden hem Yazılım hem Adli Bilişim diplomasını alacaklar. Bunun yanında ABD’deki Sam Houston State Üniversitesi’nden de diploma alacaklardır” dedi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.