banner

Üniversiteler YÖK’e karşı birleşti!




YÖK yasa taslağı ve YÖK’e karşı Ankara Üniversitesi ev sahipliğinde 12 Aralık’ta düzenlenecek olan forumda üniversiteler, “YÖK’e de taslağa da itirazımız var” diyecek.

YÖK’ün yeni yasa taslağına karşı üniversiteler birleşti. Aralarında, Ankara, Boğaziçi, Hacettepe, Mimar Sinan, ODTÜ, İstanbul, Van, Ordu üniversitelerinden rektör yardımcıları, dekanlar, öğretim üyeleri ve çok sayıda akademisyenin katılacağı 12 Aralık’ta düzenlenecek forumda “YÖK’e de taslağa da itirazımız var” denecek ve taslakla ilgili talepler paylaşılacak.

Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) Yasa Taslağı’na ve üniversitelerin itirazlarına rağmen taslakta değişiklik yapılmamasına eleştiriler sürerken, Ankara’da tartışma yaratacak bir forum düzenleniyor.  Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ve İletişim Fakültesi’nin öncülüğünde 12 Aralık’ta düzenlenen “Yüksek Öğretim Reformu” başlıklı 3 oturumlu foruma, Ankara, Boğaziçi, Hacettepe, Mimar Sinan, ODTÜ, İstanbul, Van, Ordu üniversitelerinden rektör yardımcıları, dekanlar, öğretim üyeleri, araştırma görevlileri, yüksek lisans ve lisans öğrencileri ile üniversite idari personeli katılacak. 3 oturumda yapılacak forumda, üniversitelerin bütün bileşenlerine eşit söz hakkı tanınacak.

‘Yasalaşma apar topar yapılıyor’

Forumun çağrı metninde, “Yükseköğretim Kurulu’nun bu yılın Eylül ayında ‘Yeni Bir Yükseköğretim Yasasına Doğru’ başlıklı metinle duyurduğu ve Kasım ayında yayınladığı ‘Yasa Taslağı Önerisiyle’ apar topar yasalaşma sürecine sokmaya çalıştığı yükseköğretim reformunu tartışıyoruz. Üzerinde tüm toplumun mutabık olduğunu belirterek ‘YÖK’ü kaldırıyoruz’ söylemiyle sunduğu “reformun” faili YÖK. Yasa taslağını kendi hazırladığı biçimiyle onayımıza sunduğu bir halkla ilişkiler kampanyası eşliğinde süreci yürütüyor. YÖK’e de hazırladığı reforma da kurmaya çalıştığı demokrasi vitrinine de itirazımız var.

Yeni yükseköğretim yasası sürecinin tüm üniversite bileşenleriyle özgürce ve enine boyuna tartışılacağı etkinliğe akademik özgürlüğün güvence altına alındığı, bilimin evrensel değerlerinin hakim olduğu, YÖK’süz, TYÖK’süz, kamusal bir yükseköğretim sistemi isteyen herkes davetlidir” denildi. Forumun oturum başkanlarından Prof. Dr. Nur Betül Çelik, “Biz sadece neyi istemediğimizi değil neyi istediğimizi de konuşacağız. Üniversitelerin bütün bileşenleri konuşacak. Bu taslağı istememek, eski YÖK’ü istemek anlamına da gelmiyor. Eski YÖK’ü de yeni YÖK sistemini de istemiyoruz” diye konuştu.

Öğrenciler oy hakkı için başvurdu

Türkiye Öğrenci Konseyi de taslakla ilgili görüşlerini YÖK’e iletti. Anadolu Ajansı’nın haberine göre, 153 üniversitenin öğrenci konseyini bünyesinde barındıran Türkiye Öğrenci Konseyi, tasarı taslağında öğrenci konseyi başkanlarına üniversite senatolarında sadece söz hakkı verildiğini belirterek, söz hakkının yanı sıra oy hakkının da verilmesini talep etti.

Üniversitelerin bütçesinin alt limit belirlenerek yüzde 1’lik payın, öğrenci konseylerine aktarılmasını öneren Türkiye Öğrenci Konseyi’nin talepleri arasında şunlar da yer aldı:

* Türkiye Öğrenci Konseyi’nin ve üniversitelerdeki öğrenci konseylerinin sekretarya faaliyetlerini yürütmek üzere idari personel temini.

* Üniversitelerdeki öğrenci konseylerinin doğrudan doğruya üniversite rektörlüklerine bağlanmasını, aynı zamanda çalışmalarında özerkliğin sağlanmasını ve üniversite denetçileri tarafından denetlenmesi.

* YÖK Tasarısı Taslağı’nda kurulması öngörülen üniversite konseylerine, ilgili üniversitenin öğrenci konseyi başkanının da dahil edilmesi.

(milliyet)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.