banner

Rektörlük seçimlerinde köklü değişiklik




Yeni YÖK Yasa Taslağı’na göre, rektörlük seçimleri için komisyon kurulacak ve rektörleri, 50 ila 90 kişilik akademik ve idari personel ile öğrenci temsilcilerinden oluşan bir seçim meclisi belirleyecek…

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yeni ''Yükseköğretim Yasa'' taslağı çalışmasını tamamladı. Önümüzdeki haftalarda Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) gönderilmesi planlanan taslakta bazı değişikliklere gidildi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, yeni yasa tasarısı önerisine ilişkin öğrenciden rektöre, üniversite idari personelinden eğitim muhabirleri ve editörlerine, kamu kurum ve kuruluşlarından, sivil toplum örgütlerinin temsilcilerine kadar ilgili iç ve dış paydaşların görüşlerini düzenlediği çalıştaylar, ''Yükseköğretim Meydanı'' ve internet üzerinden alan YÖK, yasa tasarısı taslağına ilişkin çalışmasını tamamladı.

Önümüzdeki 2 hafta içerisinde MEB'e gönderilmesi planlanan taslakta, üniversite konseyinden vazgeçildiğini ve üniversite seçim meclislerinin oluşturulmasına karar verildiği öğrenildi.

Buna göre, üniversitenin büyüklüğüne göre 50 ila 90 kişilik akademik ve idari personel ile öğrenci temsilcilerinden oluşan bir seçim meclisi oluşturulacak. Oluşturulan seçim meclisi rektör adaylarını belirleyip ve YÖK'e gönderecek ve seçiminin ardından dağılacak.

Süre sınırlaması kaldırıldı

Taslağın açıklanmasının ardından akademisyenler tarafından eleştirilen dil puanı doktorada 55, doçentlik için 65 olarak belirlendi. Ancak bu puanın geçerliliği için süre sınırlaması kaldırıldı.

Kasım ayında açıklanan taslak metinde, üniversite konseyinin rektör ve dekanları seçmek ve atamak, üniversite stratejik planını onaylamak gibi görevleri yerine getirmesi yer almıştı.

Süreç nasıl gelişti

YÖK, 1981 yılında çıkarılan Yükseköğretim Kanunu ile kuruldu ve özellikle son yıllarda yeni yasa için çalışmalarına hız verdi. Bu kapsamda, 400 katılımcının iştirak ettiği 3 çalıştay sonrası hazırlanan YÖK Strateji Belgesi, yasa taslağının da temellerini oluşturdu.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, göreve gelmesinin ardından yasa taslağı çalışmalarını hızlandırarak, akademisyen ve öğrencilerle bölge toplantılarında bir araya geldi. Çetinsaya, 168 üniversitenin rektör ve öğrenci konsey başkanlarına, yeni yükseköğretim yasasının nasıl olması gerektiği konusundaki görüşlerini sordu.

Yükseköğretimin yeniden yapılandırılması sürecinde toplumun her kesiminden paydaşlarla çalıştaylar düzenlendi, raporlar hazırlandı. Üniversiteler de kendi bünyelerinde gerçekleştirdikleri çalıştaylarla yeni yasa çalışmalarına katkı sağladı.

Çetinsaya, 14 Eylül 2012'de Üniversitelerarası Kurul'da tüm üniversitelerin rektörlerine yasa taslağıyla ilgili sunum yaptı ve taslağı üniversitelerin görüşüne açtı. Taslak, 5 Kasım'da kamuoyunun görüşüne sunuldu.

YÖK tarafından bugüne kadar düzenlenen toplantıların gündem konularını üniversitelerin statüleri, rektörlük seçimi ve atama modelleri, üniversite idari teşkilatlanma usulleri, yeni yasa taslağında Türkiye Yükseköğretim Kurulu'nun konumu, Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) Sistemi, atama ve yükselme kriterleri oluşturmuştu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.