banner

Türban yasağı kalkıyor




Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yasa Tasarısı YÖK’ün internet sitesinde yayımlandı. Tasarıya göre üniversitelerde öğrenci ve öğretim elemanlarına türban serbest olacak. Öğrencilere oy hakkı verilmiyor

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üniversite sistemine ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı ’na sunduğu yasa taslağında, ‘eğitim-öğretim hürriyeti’ ve ‘bilimsel ve akademik hürriyet ve teminat’ adı altındaki maddelerle öğrenci ve öğretim elemanları için türbanın serbest bırakılmasını da öngördü. Yükseköğretime ilişkin Anayasa ’da yer alan maddelerin de değiştirilmesini isteyen YÖK, anayasa değişikliğiyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın kısa bir süre önce söylediği, özel sektörün doğrudan üniversite kurabilmesinin yolunu açıyor.

Yeni anayasa için öneriler

YÖK, sürecin sonunda Bakanlar Kurulu’nda yasa tasarısına dönüştürülüp Meclis’e sevki söz konusu olacak yükseköğretim sistemine ilişkin MEB’e yolladığı yasa taslağını, kamuoyuna açıkladı. MEB’e gönderilen taslakta, YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya’nın da daha önce ima ettiği üzere anayasa değişikliği önerisi de yer aldı. Çetinsaya, yasa çalışmalarındaki bazı değişikliklerin anayasa değişikliği de öngördüğünü, bu doğrultuda anayasa değişikliği isteyebileceklerini ifade etmişti.

Şirketlere üniversite vizesi

Taslakta üniversitelerin, devlet ve vakıf üniversitesi şeklinde iki ayrı statüde kurulabileceğinin belirtildiği Anayasa’nın 130’ncu maddesi, bu ayrımın kaldırıldığı şekile dönüştürüldü. Birkaç gün önce Başbakan Erdoğan, özel sektörün ‘vakıf’ adı altında üniversite kurmasına son verilmesini, şirketlerin doğrudan üniversite kurabillmesinin yolunun açılmasını istemişti. İstenen anayasa değişikliğiyle de yükseköğretim sisteminde iki ayrı statüde üniversite ayrımına son verildi. YÖK’ün görev ve kuruluşuna ilişkin Anayasa’nın 131’nci maddesinde ise Kurul’un yetkilerinde hiçbir değişiklik yapılmazken, görev alacak üyelerin atanma şekli anayasal hüküm olmaktan çıkarıldı. Mevcut Anayasa’da üyeler, üniversiteler ve Bakanlar Kurulu tarafından seçilerek Cumhur başkanı’nca atananlar ve Cumhurbaşkanı’nın doğrudan atadıkları şeklinde tanımlanırken, YÖK artık anayasada atama şekline yer verilmemesini istedi.

Türban yasaya giriyor

 YÖK’ün yasa taslağı çalışmasında en dikkat çeken nokta ise türbanın üniversitelerde öğrenci ve öğretim elemanları açısından tamamen serbest kalmasını da sağlayacak düzenlemesi. Taslağın 4 ve 5. maddelerinde öğrenci ve öğretim elemanlarının kılık kıyafetlerinden kaynaklı eğitim hakkı ve görevlerinden uzaklaştırılmayacağı hüküm altına alındı.

Vergi rekortmenine rötuş

Taslak çalışmada, kamuoyuna daha önce açılan taslakta tepki çeken, ‘ildeki vergi rekortmenin üniversite konseyinde yer alması’ yönündeki düzenleme ise ‘üniversiteye mali destek sağlayan’ kişi olarak değiştirildi.

(radikal)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.