banner

Piri Reis Üniversitesi




pirireisTürkiye’nin ilk ve tek denizcilik ihtisas üniversitesi olan Piri Reis Üniversitesi, Tuzla’da inşaatı devam etmekte olan A, B, C ve UDEM bloklarından oluşan kampüs binaları, 2011 yılında BREEAM International Bespoke 2008 kriterleri doğrultusunda değerlendirilerek tasarım evresinde ‘Very Good’ sertfikasını alarak Türkiye’de ilk ve tek çevreye duyarlı yeşil kampüs özelliğini taşımaktadır.

 

 

 

 

pirireisBloklara ait BREEAM skorları aşağıda sıralanmıştır:
A Blok: %68,89 Very Good
B Blok: %64,46 Very Good
C Blok: %62,37 Very Good
UDEM: %67,22 Very Good

 

 

 

 

 

 

pirireisPiri Reis Üniversitesi kampüs blokları malzeme, enerji, su, sağlık ve konfor, arazi kullanımı ve ekoloji, atık yönetimi ve ulaşım kriterlerine göre değerlendirilmiştir. Bu doğrultuda yapılan çalışmalar aşağıda yer almaktadır.

* Toplu taşıma hizmetlerine yakın olması ve çalışan ve öğrencilerin alternatif ulaşım araçlarından yararlanabilmeleri için sağlanan 175 adet bisiklet park yerleri ve bunlara uygun sayıda hazılanan duş ve soyunma odaları ile ulaşımdan kaynaklanan CO2 salımının azalması amaçlanmıştır.

 

 

pirireis* Bina ısıtma ve soğutma enerji ihtiyacı trijenerasyon sistemi ile karşılanmaktadır.
*‘Absorbsiyonlu chiller’, ‘heat pump chiller’ ve trijen gaz motorları için gerekli kondenser suyu , klasik soğutma kuleleri ile değil, direkt olarak denizden alınan su ile, temin edilmektedir. Böylelikle elektrik ihtiyacından %40 tasarruf elde edilmektedir.
* Domestik soğuk su, ‘Reverse osmos’ ve gerekli arıtma işlemlerinden geçirilen deniz suyundan sağlanmaktadır.
* Sıcak Suyunun Temini Güneş Kollektörleri ile sağlanmaktadır. Böylelikle enerjiden %12 tasarruf elde edilmektedir.
* Binada bulunan tüm lavabo, duş teknesi, duş teknelerinden toplanan gri su, yerinde arıtma ile rezervuarlarda kullanılmaktadır. Böylelikle gri suyun eniden kullanımı sağlanmaktadır.

pirireis*Çatı yağmur sularının toplanıp arıtma işlemlerinden geçirilerek yağmur suyu bahçe sulamada kullanılmaktadır.
* Üniversitenin gün ışığından maximum seviyede yararlanması amaçlanmıştır. Aydınlatma seviyeleri; tasarruflu bir biçimde en iyi görsel performans ve konforu sağlayacak şekilde standartlara uygun bir şekilde tasarlanmıştır.
* Uygulanan çevresel / sürdürülebilir satın alma politikası ile zararlı uçucu organik bileşik içermeyen malzemelerin kullanılmasıyla sağlıklı ve konforlu çalışma ortamları sağlanmıştır.
* Enerji ve su tüketimleri Bina Yönetim Sistemi ile izlenip kaydedilerek bu doğrultuda tasarruf çalışmaları yapılmaktadır.
* Geri dönüştürülebilir atıkların ayrı toplanıp depolanması ile bu atıkların döküm sahasına veya yakılmaya gönderilmesi önlenmektedir.
* Düşük seviyede su tüketimi sağlayan ürünlerin kullanılması suyun verimli bir şekilde sağlanmıştır

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.