banner

Yerel seçimlerde oy verme işlemi nasıl yapılacak?




30 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde oy verme işlemleri nasıl yapılacak? Seçmenler kaç oy kullanacak? 30 Mart günü saat kaça kadar oy verilebilecek? Oy verme işlemlerinde hangi belgeler gerekiyor? 2014 seçimlerinde oy kullanmama cezası ne kadar? İşte detaylar...

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 30 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde oy verme işlemleriyle ilgili açıklama yaptı.

30 büyükşehirde; büyükşehir belediye başkanlığı, ilçe belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliği seçimi yapılacak. Diğer illerde ise büyükşehir belediye başkanlığı dışındaki seçimler için oy kullanılacak. Oy verme bazı illerde 07.00-16.00, bazı illerde ise 08.00-17.00 arasında gerçekleştirilecek.

Seçmenin kimlik tespitinde; Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; nüfus cüzdanı, resmî daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, avukatlık kimlik belgesi gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgelerden birinin ibrazı gerekiyor. Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmî bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kâğıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şart.

Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde tutuklu ya da taksirli suçlardan hükümlü bulunan seçmenlerden yukarıda sayılan kimlik belgeleri bulunmayanlar için cezaevi idaresince verilmiş belge kimlik belgesi yerine geçecek.

Belediyeler ile köy veya mahalle muhtarlarınca düzenlenip onaylanan kimlik belgeleri, seçmenin kimliğinin tespitinde geçerli değil.

Seçmenler oylarını aşağıdaki sıralamaya göre kullanacaklar:

Turuncu zarf: İl genel meclisi üyeliklerine ilişkin turuncu renkli birleşik oy pusulası.

Mavi zarf: Belediye başkanlığına ilişkin mavi renkli birleşik oy pusulası ile belediye meclis üyeliğine ilişkin sarı renkli birleşik oy pusulası ve büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin beyaz renkli birleşik oy pusulası.

Mor zarf: Köy seçimlerinde köy muhtarı ile köy ihtiyar meclisi üyelerinin birlikte yazılı oldugu oy pusulası, mahalle seçimlerinde mahalle muhtarı ile mahalle ihtiyar heyeti üyelerinin birlikte yazılı olduğu oy pusulası.

2014 Seçimlerde oy kullanmama cezası ne kadar?

2839 sayılı Milletvekili Seçim Kanunu’nun “Seçimde oy kullanmayanlar” başlıklı 63.maddesinde; “(Değişik : 28/3/1986 - 3270/35 md.) Seçmen kütüğünde kaydı ve sandık listesinde oy kullanma yeterliği bulunduğu halde, Milletvekilliği genel ve ara seçimlerinde meşru mazeretleri olmaksızın katılmayanlar, ilçe seçim kurulu başkanı tarafından onbin lira para cezasıyla cezalandırılırlar. Bu karar kesindir.” hükmü yer almaktadır.

Yine 2972 sayılı Mahalli İdareler İle Mahalle Muhtarlıkları Ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunu’nda da Ek madde 1’de; “Seçmen kütüğüne kaydı ve sandık listesinde oy kullanma yeterliliği bulunduğu halde, mahalli idareler genel ve ara seçimlerine meşru mazeretleri olmaksızın katılmayanlar ilçe seçim kurulu başkanı tarafından 200 000 (ikiyüzbin) lira para cezası ile cezalandırılır. Bu karar kesindir.” hükmü yer almaktadır.

Yukarıda buklunan kanun hükümleri halen yürürlükte bulunmaktadır. Bu nedenle; Oy verme kütüğü ile sandık listesinde kayıtlı olan ve oy kullanma yeterliliği bulunan her vatandaşın, oy kullanması bir zorunluluk arz etmektedir.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.