banner

Karanlıkta "körlüğe" son




Amerikalı bilim adamları karanlıkta görmeyi sağlayan damla geliştirdi. Çalışmanın gece kurtarma çalışmalarına yardımcı olabileceğini vurguladı.

 

korlukAmerikalı bilim adamlarının araştırması, denizin derinliklerinde, ışığın olmadığı bölgelerde yaşayan balıkların gözlerinden elde edilen, gece körlüğünün ve bazı kanser türlerinin tedavisinde kullanılan "Chlorin e6 (Ce6)" adlı bir kimyasalı içeren damlanın gözlere damlatıldığında, zifiri karanlıkta da görmeyi sağlayabildiğini ortaya koydu.

Bilim adamları damlaya bu maddenin yanında insülin ve dimetil sülfoksid bileşiğini ekledi.

Araştırmaya imza atanlardan biyokimya uzmanı Gabriel Licina'nın retinasına damlatılan sıvı sayesinde bilim adamının 50 metreye kadar bir alanda insan ve nesneleri ayırt edebildiği belirlendi. Birkaç saat sonra Licina'nın gözlerinin normale döndüğü ve aydınlıkta da sorun çekmediği belirtildi.

Deneylerin devam edeceğini ifade eden bilim adamları, çalışmanın gece kurtarma çalışmalarına yardımcı olabileceğini vurguladı.

Çalışmaya ilişkin makale, bilim adamlarının "Science for the Masses (Halk için Bilim) adlı sitesinde yer aldı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.