banner

Türkiye’nin ilk okuryazarlık portalı




Anne Çocuk Eğitim Vakfı, 17 yıldır uyguladığı yüz yüze okuryazarlık kurslarının ardından bir ilki gerçekleştirerek, okuma yazma bilmeyenler ya da az bilenlerin yararlanabileceği bilgisayar tabanlı okuryazarlık programı geliştirdi.

açev okuma yazma kurslarıAnne Çocuk Eğitim Vakfı, okuma yazma bilmeyenler ya da az bilenlerin yararlanabileceği bilgisayar tabanlı okuryazarlık programı geliştirdi. Okuma yazma bilmeyenler ya da az bilenlerin yararlanacağı portal sayesinde, düşünme ve matematik becerileri de gelişiyor.

Okuryazarlıkta farklı düzeylere sahip olan kişiler istedikleri zaman istedikleri yerde okuduklarını anlama, kendilerini ifade etme, düşünme ve matematik becerilerini geliştirme şansına sahip olabilecekler.

Türkiye ’de 15 yaş ve üzeri 3 milyon kişi okum yazma bilmiyor,3.2 milyon kişi ise bir okuldan mezun değil. AÇEV, iki yıl önce okuma yazma bilmeyen ve az bilen yetişkinler için bu kez sanal ortamda kolları sıvadı. JP Morgan Chase, Empower ve Ashmore Vakıflarının desteğiyle bilgisayar tabanlı okuryazarlık programı, www.acevdeokuyaz.org geliştirildi. Portal, akademisyen ve eğitim uzmanları tarafından iki yılda geliştirildi. Portalın tanıtımı dün yapıldı. Tanıtım toplantısına proje danışmanımız Prof. Dr. Aydın Durgunoğlu, JP Morgan Türkiye Temsilcisi Belma Özmen ve MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü yetkilileri katıldı.

5. sınıfa kadar tüm bilgiler

Portalda okuryazarlık becerilerini geliştirmek isteyenler için ‘okuyorum’, ‘anlıyorum’, ’anlatıyorum’, matematik becerilerini geliştirmek isteyenler için çözüyorum, açık ilköğretim almayı düşünenler için de ‘okula hazırlık’ bölümü bulunuyor. Portaldaki tüm bilgiler, 1-5. sınıf bilgilerine eş değer. Konular anlatılırken barış, çocuk istismarı, aile içi şiddet, toplumsal cinsiyet gibi başlıklar üzerinden örnekler veriliyor. Böylece bu alanlarda da duyarlılık yaratılıyor, bilgiler veriliyor. Ayrıda portalda ödev yapılabiliyor, tüm portalda ‘metin seslendirme’ fonksiyonu yer aldığı için kullanıcılar kendi yazdıkları metinleri de aynı fonksiyonu kullanarak dinleme imkanına sahip.

AÇEV’in yetişkin okur yazarlık programının uygulandığı halkeğitim merkezlerinde sitenin kullanımı öğretildi. Site test yayına başladı. Bir yılda hiç duyurulmadığı halde site 2270 kullanıcıya ulaştı. Halkeğitim’deki okur yazarlık kursunun ardından kişiler site ile gelişimlerini devam ettirdi. Portalı kullananların yüzde 82’si en az bir düzey atlamaya yetecek kadar puan aldı. Site herkesin kullanımına açık. Bir yılda 10 bin kişiye ulaşılması hedefleniyor. Portal her türlü bilgiyi içerdiği için bilgisayar olan herkes çevresindeki okumaz yazmaz ya da az düzeyde okuma yazması olan herkese buradan eğitim verebilir.

(radikal)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.