banner

Ölüm atlayışını bugün gerçekleştirecek




Avustralyalı Felix Baumgartner bugün ölüm atlayışını gerçekleştirecek. Sporcu, ses hızına araçsız ulaşan ilk insan olmaya çalışacak.

Avustralyalı Felix Baumgartner Felix Baumgartner bir skydiver... Kelime anlamı olarak gökyüzü dalgıcı... Aynı merakı paylaşan diğerlerinin yaptığı gibi yüksek irtifalardan yerküreye doğru serbest düşüş yapıyor.

Televizyonlarda ya da fotoğraflarda görenler hatırlayacaktır... Havada el-ele tutuşup çember oluşturanlar da bu "skydiver"lar...

Ancak Baumgartner'in diğerlerinden bir farkı var. Normal irtifanın çok üzerinde olduğu anlaşılan bir yükseklikten atlayacak sporcu.

Onun için, o yükseklikteki hava koşullarına uygun, havasızlığa karşı önlem olabilecek kıyafetleri giyiyor.

Avustralyalı Baumgartner 36 buçuk kilometreden atlayacak; atlayış platformu özel bir balon...

O yükseklikten atlayınca belli bir aşamada ses hızına ulaşacağı tahmin ediliyor; en azından rekor denemesi bunun için yapılıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deneme Meksika semalarında, New Mexico'nun üzerinde yapılacak.

BBC bilim muhabiri Jonathan Amos, bu irtifada sürtünme neredeyse sıfır olduğundan, yapılan hesaplara göre, 40 saniye içinde saatte bin 110 kilometre hıza ulaşması bekleniyor.

Herşey planlandığı gibi giderse, paraşüt 10 dakika sonra açıldığında, hızlı düşüşün çöle yumuşak inişin habercisi olacak.

43 yaşındaki maceraperest göz önüne aldığı tehlikelerin farkında ancak buna benzer girişimleri daha önce de yaptı; gökdelenlerden atladı örneğin.

Atlayışın ya da dalışın yapılacağı yükseklikte hava basıncı normalin yüzde 2 seviyesinde bulunuyor ve bu seviyede oksijen tüpü ve desteği olmadan solumak mümkün değil.

Ölüm tehlikesi

Benzer girişimlerde bulunanlar hayatlarını kaybetti.

Baumgartner "Birşeyler ters giderse tek yardımcım Tanrı olur; çünkü şansınız yaver gitmezse, basiretiniz bağlanırsa, yapacak birşey kalmıyor ve Tanrının size yardımcı olmasını istemekten başka çareniz kalmıyor."

Atlayışın bugün Türkiye saatiyle 15 sıralarında yapılması planlanmıştı; ancak hava koşullarının uygun olmaması nedeniyle TSİ 16.30'dan önce gerçekleşemeyeceği belirtiliyor.

Skydiver'lar arasında en yüksek irtifadan başarılı atlayış rekoru Amerikalı bir albaya ait.

1960 yılının Ağustos ayında 31 kilometre 300 metre yükseklikteki balondan atlamıştı.

O atlayışı yapan emekli Albay Kittinger şimdi Baumgartner'in ekibinde bulunuyor.

Kittenger'in konumunu, Baumgartner'in yukarıya çıkış ve iniş yolculuğunun ayrıntılarını kısaca aktararak anlatmak gerekiyor.

Rekor arayan Baumgartner 36 küsur kilometrelik yüksekliğe kapsüllü bir balonla çıkacak; balonun yükselişi yaklaşık iki buçuk saat sürecek.

Düşüşü de 10 dakika kadar. Bu, yaklaşık 3 saat sürecek macerada Baukgartner ile telefon, telsiz bağlantısı üzerinden sadece bir kişi konuşacak: 52 yıl önce 31 küsur kilometreden serbest düşüş yapan Kittinger.

(bbctürkçe)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.