banner

PYBS başvuru kılavuzu ve başvuruları 2014 PYBS MEB




2014 PYBS başvuru ve sınavla ilgili öğrenci ve velilerin tüm merak ettikleri bu haberde...MEB Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (PYBS) başvuruları 17-28 Mart tarihleri arasına yapılacak. PYBS’ye kimler başvuru yapabilir? PYBS’ye 8. Sınıf öğrencileri girecek mi? PYBS sınav tarihi ne zaman? PYBS başvuru kılavuzuna nasıl ulaşabilirim? 2014 PYBS başvuru formu, 2014 PYBS başvuru ücreti ne kadar? PYBS'de kaç soru sorulacak süre ne kadar olacak? İşte tüm merak edilenler 

Eğiitmtercihi- 2014 PYBS’ye 5, 6, 7, 9, 10 ve 11’inci sınıflar girecek. 5, 6, 7, 9, 10 ve 11’inci sınıflar için PYBS başvuruları 28 Mart tarihine kadar MEB’in http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr veya https://e-okul.meb.gov.tr internet adreslerinden yapılacak.

8’inci sınıf öğrencileri ayrıca PYBS’ye katılmayacak; sadece başvuru şartları ile ilgili belgelerini bu tarihler arasında okul müdürlüklerine ibraz edecekler. Bilindiği gibi 8. Sınıflar için Milli Eğitim Bakanlığı merkezi ortak sınav sonuçları ve okul puanlarına göre yerleştirme yapıyor. 8. Sınıfların gireceği merkezi ortak sınav tarihi 28-29 Kasım 2013 (yapıldı) 28-29 Nisan 2014’te yapılacak. 5, 6, 7, 9, 10 ve 11’inci sınıflar PYBS başvuru kılavuzuna Milli Eğitim Bakanlığı’nın internet adresinden ulaşabilir. 28 Mart 2014’te sona erecek olan PYBS başvuruları

http://meb.gov.tr

http://oges.meb.gov.tr

https://e-okul.meb.gov.tr  internet adreslerinden yapılacak.

2014 Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (PYBS) sınava giriş belgeleri 10 Haziran’da MEB’in internet adresinde erişime açılacak.

Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (PYBS) 22 Haziran 2014 tarihinde yapılacak.

PYBS sonuçlarının 21 Temmuz’da açıklanmasının ardından adaylar 6-15 Ağustos 2014 tarihleri arasında PYBS tercihlerini yapacak. PYBS yerleştirme sonuçları ise 25 Ağustos’ta ilan edilecek. PYBS yerleştirme işlemleri tüm sınıflar için aynı tarihlerde yapılacak. Sadece 8. Sınıflar PYBS’ye girmeyecek onun yerine merkezi ortak sınav sonuçları yerleştirme puanı olarak kullanılacak.

Milli Eğitim Bakanlığı, Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (PYBS) ile öğrenci ve velilerin her türlü sorularına aşağıdaki iletişim adres ve telefonlarından cevap veriyor. Merak edilenler için öğrenci ve veliler aşağıdaki adres ve telefonlardan yetkililere sorularını iletebilir.

Telefon:

 MEB İletişim Merkezi

 “Alo 147”

 Ölçme, Değerlendirme ve Yerleştirme Grup Başkanlığı

 Faks: 0(312) 499 40 63 – 497 40 39

 İnternet adresleri: http://meb.gov.tr

 http://oges.meb.gov.tr

 https://e-okul.meb.gov.tr

 e- Posta : Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

PYBS'de kaç soru sorulacak süre ne kadar olacak?

Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı'nda (PYBS) adaylara 100 soru sorulacak, sınav süresi 120 dakika olacak. PYBS Türkiye saatiyle saat 10:00’da başlayacak. 

Her sorunun 4 (dört) cevap seçeneği vardır. Bu seçeneklerden sadece 1 (bir) tanesi doğru cevaptır. Çift işaretlenmiş veya iyi silinmemiş cevaplar optik okuyucular tarafından yanlış cevap olarak değerlendirilecektir. 

Kimler 2014 PYBS’ye başvuru yapamaz?

1-Açık Öğretim Lisesi, Meslekî Açık Öğretim Lisesi ve Açık Öğretim Ortaokulu öğrencileri parasız yatılılık ve bursluluktan yararlanamazlar.

2-Tutuklu ve hükümlü öğrenciler parasız yatılılık ve bursluluk sınavına başvuramazlar.

3-Özel öğretim kurumlarında öğrenim gören öğrenciler PYBS’ye müracaat edebilirler; ancak sınavı kazananlar MEB’e bağlı resmî okul/kurumlarında (ortaokul, imam hatip ortaokulları ile ortaöğretim kurumları) öğrenimlerine devam etmeleri halinde bu haklarından yararlanabilirler.

Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (PYBS) başvuruları nasıl yapılacak?

Yurtiçinde e-Okul Sistemine Kayıtlı Okullardan Yapılacak Başvuru İşlemleri

- Başvuru iş ve işlemleri http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr veya https://e-okul.meb.gov.tr internet adreslerinden yapılacaktır.

- 5, 6, 7, 9, 10 ve 11’inci sınıfların sınav başvuruları 17-28 Mart 2014 tarihlerinde alınacaktır.

- 8’inci sınıf öğrencileri için ayrıca PYBS yapılmayacak olup, bu öğrencilerin ortak sınavlardan aldığı puanlar kullanılarak yerleştirme işlemleri yapılacaktır. 8’inci sınıf öğrencilerinden parasız yatılılık ve bursluluk hakkından yararlanmak için başvuru şartları için halen eğitim gördükleri okul müdürlüklerinden bilgi alarak, başvuru için gerekli belgeleri hazırlayacaklardır. Ayrıca tercih döneminde tercihlerini okul müdürlüklerinden yapacaklardır.

- 5, 6, 7’inci sınıfların bursluluk tercihleri ile 8, 9, 10 ve 11’inci sınıfların bursluluk ve parasız yatılılık için pansiyonlu okul tercihleri 06-15 Ağustos 2014 tarihlerinde okul müdürlüklerince alınacaktır.

- Öğrenci velisi, çocuğunun başvuru şartlarını taşıması hâlinde, öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüğünde sınav başvurusunu ve tercihlerini yapacaktır. 

PYBS'de başvurunun yapılabilmesi için öğrenci velisi;

 - “(EK-1) Öğrenci Ailesinin Maddî Durumunu Gösterir Beyanname” ve eklerini,

- Ayrıca, Öğretmen Çocuğu, Okul Yok ve Korunmaya Muhtaç Çocuk Kontenjanından başvurabilecek öğrenciler için “(EK-2) 2014 PYBS Başvuru ve YBO Tercih Formunu” doldurarak okul müdürlüğüne teslim edecek ve başvurunun yapılmasını sağlayacaktır.

- Sınav başvurusu elektronik ortamda okul müdürlüğü tarafından yapılacaktır. Başvuru işlemi yapılırken öğrenciyle ilgili e-Okul sisteminden alınan bilgiler velisi tarafından kontrol edilerek (adı/soyadı, ana adı, baba adı, cinsiyeti, doğum yeri, doğum tarihi, sınavda tedbir alınmasını gerektirecek özel hizmet alma (özür) durumu, alanı/dalı, sınıfı) varsa yanlışlıklar başvurudan önce düzeltilecektir.

- Başvuru onaylandıktan sonra e-Okul sisteminde yapılacak değişiklikler başvuru bilgilerini değiştirmeyecektir. Bu nedenle onaylama işleminden önce bilgilerin doğruluğu veli ve okul yöneticilerince titizlikle incelenecektir. Bundan sonra yapılan başvurular ve talepler kesinlikle dikkate alınmayacaktır. 

2014 PYBS başvurularıyla ilgili merak edilenler

Öğrenciler “PYBS Kılavuzu”na ve ilgili mevzuata, http://www.meb.gov.tr ve http://oges.meb.gov.tr internet adreslerinden ulaşabilecek. Sınav başvurusunun yapılabilmesi için öncelikle öğrencinin e-Okul sisteminde kayıtlı ve bilgilerinin güncel olması gerekiyor. Açık Öğretim Lisesi, Mesleki Açık Öğretim Lisesi ve Açık Öğretim Ortaokulu öğrencileri parasız yatılılık ve bursluluktan yararlanamayacak. Tutuklu ve hükümlü öğrenciler parasız yatılılık ve bursluluk sınavına başvuramayacaklar.

Özel öğretim kurumlarında öğrenim gören öğrenciler PYBS’ye müracaat edebilecekler; ancak sınavı kazananlar MEB’e bağlı resmi okul/kurumlarında (ortaokul, imam hatip ortaokulları ile ortaöğretim kurumları) öğrenimlerine devam etmeleri halinde bu haklarından yararlanabilecekler.

Parasız yatılılık ve bursluluk kaydını kılavuzda belirtilen kayıt süresi içerisinde yaptırmayan öğrenciler bu haklarından vazgeçmiş sayılacak. Parasız yatılılığa hak kazandığı okula süresi içinde parasız yatılı kaydını yaptırmayan öğrencilerin ilgili yönetmelik gereğince parasız yatılılıktan bursluluğa geçirilmesi mümkün olmayacak. Parasız yatılı olarak öğrenimine devam eden öğrencilere ayrıca burs verilmeyecek.

Başvuru yapabilmek için diğer koşulların yanı sıra ailenin 2013 yılı yıllık gelir toplamından fert başına düşen net miktarın 2014 Mali Yılı için tespit edilen 6 bin 150 TL'yi geçmemesi şartı gerekiyor. Geliri bu rakamı geçenlerin, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ile 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında yer alanlar hariç hangi kontenjan grubunda olursa olsun PYBS başvuruları kabul edilmeyecek.

Yurt dışında e-Okul sistemine kayıtlı TC vatandaşı olan öğrenciler, T.C. kimlik numarasıyla, KKTC vatandaşı olan öğrenciler ise yabancılara verilen numara ile başvuru  yapacaklar. Bu öğrencilerden sınavı kazananlar 2014-2015 eğitim-öğretim yılından itibaren

Türkiye’deki MEB’e bağlı resmi okul/kurumlarında (ortaokul, imam hatip ortaokulları ile ortaöğretim kurumları) öğrenimlerine devam etmeleri halinde bu haklarından yararlanabilecekler.

Özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerin sınavlarda engel durumlarına uygun hizmet alabilmeleri ve bu öğrencilerin bilgilerinin sisteme işlenmesi amacıyla; okul müdürlüğünün/velinin, bağlı bulunduğu Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğüne müracaat etmesi zorunlu olacak. Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinin adreslerine ilişkin bilgilere http://orgm.meb.gov.tr/alt_sayfalar/kurum.asp internet adresinden ulaşılabilecek.

5, 6, 7, 9, 10 ve 11’inci sınıfların sınavı, 22 Haziran 2014 Pazar günü tüm sınav merkezlerinde Türkiye saatiyle 10.00’da merkezi sistemle aynı anda başlayıp, tek oturum olarak yapılacak. Sınavda 100 soru sorulacak, sınav süresi 120 dakika olacak.

PYBS sonuçları,  21 Temmuz 2014'de açıklanacak.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.