banner

KPSS başvuruları (2014 ÖSYM) KPSS lise (ortaöğretim), önlisans (iki yıllık) başvuru tarihleri




Ortaöğretim ve ön lisans KPSS başvuruları ne zaman başlıyor? KPSS önlisasans başvuru, KPSS lise ortaöğretim, KPSS önlisans, KPSS 2014 ortaöğretim ve önlisans başvuru kılavuzu ne zaman yayınlanacak? Lise mezunları (ortaöğretim) ve iki yıllık önlisans mezunları için memurluk sınavı KPSS 2014 başvuru ve sınav tarihi ne zaman? Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) memurluk sınavı başvuruları nasıl yapılacak? Önlisans KPSS başvuruları, 2014 KPSS ortaöğretim (lise düzeyi) için mezuniyet şartı aranıyor mu? ÖSYM'den yapılan 26 Haziran 2014 KPSS duyurusu...KPSS adaylarının beklediği haber ÖSYM'den geldi. ÖSYM 2014 KPSS sınav takvimini ve 2014 KPSS başvuru tarihlerini açıkladı...Eğitimtercihi'nde KPSS başvuru ve sınav tarihleri ile 2014 KPSS hakkında merak edilenleri öğrenebilirsiniz...

KPSS başvuru kılavuzu ve açıklaması için Tıklayın

Ortaöğretim ve ön lisans düzeyinde yapılacak Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS 2014) için başvurular 8-24 Temmuz'da yapılacak. Sınav, 27-28 Eylül'de gerçekleştirilecek.

ÖSYM'nin internet sitesinde yer verilen duyuruya göre, 2014 KPSS'nin ön lisans düzeyinde 27 Eylül'de, ortaöğretim düzeyinde 28 Eylül'de, 2014-KPSS ortaöğretim/ön lisans kapsamında uygulanacak din hizmetleri alan bilgisi testi (DHBT) ise 18 Ekim'de yapılacak.

Sınava başvurma işlemleri, DHBT'ye ortaöğretim veya ön lisans düzeyinde katılacaklar dahil, 8-24 Temmuz'da olacak.

KPSS 2014 başvuruları, başvuru merkezlerince yürütülecek. Söz konusu merkezler ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinde yayımlanacak, başvuru süresi uzatılmayacak.

KPSS 2014 sınavına, ortaöğretim ve ön lisans mezunları ile mezun olabilecek durumda olan adaylar girecek.

Adayların başvurudan önce sınav ücretini yatırmış olmaları gerekiyor. Sınav ücretini yatırmak başvuru için yeterli olmayacak. Sınav ücretini yatırmış olduğu halde başvurusunu kılavuzda/duyuruda belirtildiği şekilde tamamlamayan adayların, başvurularını süresi içinde tamamlamaları gerekiyor. Başvuru işlemini belirtildiği şekilde tamamlamayanlar sınava katılamayacak.

İnternetten bireysel başvuru yapacak adayların başvurularının tamamlanabilmesi için onay kodunu sisteme girmeleri, başvuru ekranında "Başvuru işlemi başarıyla tamamlandı" açıklamasını mutlaka görmeleri ve aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünü yazıcıdan edinmeleri uyarısında bulunulan duyuruda, şunlar kaydedildi:

"Başvuru Merkezi aracılığı ile başvuru yapan adaylar, aday başvuru kayıt bilgilerinde yer alan başvuru bilgilerinin doğruluğunu kontrol etmek amacı ile görevli tarafından kendilerine verilen çıktıyı kontrol ettikten sonra çıktı üzerinde yer alan onay kodunu görevliye bildirecekler ve görevli onay kodunu sisteme girdikten sonra başvuru tamamlanacaktır. Onay kodu girilmeyen başvurular tamamlanmayacağı için geçersizdir ve sorumluluk adaya aittir.

Başvuru merkezleri, resmi iş gününde ve resmi iş saatlerinde başvuru alacaklardır. İnternetten bireysel başvurular 24 Temmuz saat 23.59’da sona erecektir.

Başvurusunu tamamlayan tüm adaylar, başvuru süresi içinde ÖSYM’nin internet sayfasında bulunan aday işlemleri sisteminden (ais.osym.gov.tr) başvuru bilgilerini mutlaka kontrol etmeli, başvurusunun tamamlandığını teyit ederek sınavın diğer aşamalarında gerekebileceğinden aday başvuru kayıt bilgilerinin yazıcıdan bir dökümünü edinmelidir."

Sınava katılmak isteyenler kılavuz ile aday başvuru formuna, başvurma süresi içinde ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşabilecek. Kılavuz dağıtımı ve satışı ise yapılamayacak.

Duyuruda, sınava başvuracak adayların kılavuzu dikkatle incelemeleri gerektiği, başvurularını tamamladıktan sonra başvuru süresi içinde http://ais.osym.gov.tr internet adresinden başvuru bilgilerini kontrol etmeleri uyarısında bulunuldu.

2014 KPSS ortaöğretim (lise düzeyi) için mezuniyet şartı aranıyor mu?

2 yılda bir yapılan KPSS ortaöğretim lise düzeyi için mezun ve sınavın geçerlilik süresi içerisinde (iki yıl) mezun olabilecek durumda bulunan adaylar bu sınava başvuru yapabilir. ÖSYM’nin KPSS ortaöğretim kılavuzunda yaptığı açıklama şöyle;

"Bu sınava liselerden mezun olanlar ile sınava başvuru sırasında mezun olamayıp ancak sınavın geçerlilik süresi olan 2 yıl içinde mezun olabilecek durumda olan adaylar başvurabilecektir. Adayların, B Grubu Kadrolar için ÖSYM’ce gerçekleştirilecek yerleştirme işlemlerine son başvuru tarihi itibariyle sınava girdikleri öğrenim düzeyinde mezun durumda olmaları şarttır." ifadesi yer almaktadır.

KPSS ortaöğretimde (lise düzeyi) kimler tercih yapabilir?

KPSS 2014 ortaöğretim sınavına giren adayların, “B Grubu Kadrolar için ÖSYM’ce gerçekleştirilecek yerleştirme işlemlerine son başvuru tarihi itibariyle sınava girdikleri öğrenim düzeyinden mezun durumda olmaları şarttır.” İfadesi yer almaktadır. Bu açıklamaya göre, mezun olmayan adaylar sınava girebilir ancak yerleştirme tercih işlemlerinin yapıldığı son tarih itibariyle mezuniyetlerini belgelemeleri gerekmektedir. Kısacası yerleştirmeler için tercih yapacak adaylar mezuniyetlerine hak kazanmış olmaları zorunludur.

ÖSYM’nin yerleştirme tercihi ile ilgili yaptığı açıklama şöyle;

 "Tercihlerin geçerli olabilmesi için tercihlerin ÖSYM'ye İnternet'le gönderildiği son gün itibariyle, sınava girilen öğrenim düzeyindeki bir okuldan veya programdan mezun olunması zorunludur. Tercihlerin İnternet'le ÖSYM'ye gönderilmesinin son günü itibariyle mezun durumda bulunmayan adayların, yerleştirilmeleri yapılmış olsa bile, atamaları yapılmayacaktır."

2014-Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT): Sınav Yapılacak Alanlar

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) ile Devlet Personel Başkanlığı (DPB) arasında, “Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik” kapsamında imzalanan protokol uyarınca 2014 yılında ÖSYM tarafından yapılacak Öğretmenlik Alan Bilgisi Testinin (ÖABT) uygulanacağı alanlar; Türkçe, İlköğretim Matematik, Fen Bilimleri/Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Matematik (Lise), Fizik, Kimya, Biyoloji, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil (Almanca, İngilizce), Rehber Öğretmen ve Sınıf Öğretmenliği olarak belirlenmiştir. ÖABT 20 Temmuz 2014 tarihinde yapılacak. ÖABT başvuruları ise 5-14 Mayıs tarihleri arasında ÖSYM’nin internet sitesinde yayınlanacak olan ÖABT başvuru kılavuzuna göre yapılacak.

2014 KPSS'de yabancı dil testi yer almayacak

ÖSYM, 5-6 Temmuz 2014'de yapılacak Kamu Personel Seçme Sınavı'nda (KPSS) yabancı dil testinin yer almayacağını, yabancı dil testinin dahil edildiği KPSS puan türlerinin hesaplanmasında, Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı'nın (YDS) kullanılacağını hatırlattı

ÖSYM'nin internet sitesinden yapılan duyuruya göre, 4 Ocak 2013 tarihli ilgili yönetmelik uyarınca, 2013 yılından itibaren ÖSYM tarafından yılda iki kez YDS yapılıyor. Bu nedenle; 2013 yılından itibaren ÖSYM tarafından yapılan diğer yabancı dil seviye belirleme sınavları yapılmadı, KPSS ve diğer bazı sınavların testleri içinde yer alan yabancı dil testlerine de 2013 yılından itibaren yer verilmedi.

5-6 Temmuz 2014 tarihlerinde yapılacak 2014-KPSS Lisans Yabancı Dil Testi yer almayacak

Yabancı dil testinin belirli ağırlıklarla hesaplanarak oluşturulduğu KPSS puan türleri, YDS puanı ile ağırlıklandırılarak hesaplanacak.

Duyuruya göre, KPSS’de yabancı dil testinin (Almanca, Fransızca ve İngilizce dillerinde) ağırlıklandırılarak hesaplandığı puanları edinmek isteyen adayların, 2014-YDS İlkbahar Dönemi Sınavına girmeleri yararlarına olacak.

Almanca, Fransızca ve İngilizce dillerinde bir  YDS puanı olmayan adayların, 2014-KPSS Lisans Sınavı yabancı dil testi sonucunun belirli ağırlıklarla hesaplandığıKPSS puan türleri hesaplanmayacak.

2014 ÖSYM sınav takviminde açıklanan başvuru ve sınav tarihleri ile ilgili son duyuruları hem ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr/ internet adresinden hem de eğitimtercihi ve eğitimtercihi.com’un Twitter ve Facebook sayfalarından ilk ve en doğru şekilde takip edebilir. Eğitimtercihi Twitter ve Facebook adresimiz ;

KPSS 2014 Twitter

https://twitter.com/egitimtercihi

KPSS 2014 Facebook

https://www.facebook.com/Egitimtercihi

KPSS başvuru kitapları için Tıklayın

İşte 2014 ÖSYM KPSS başvuru ve sınav tarihleri;

2014-KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT): Sınav tarihi 20 Temmuz 2014, Başvuru tarihi 5-14 Mayıs 2014

2014-KPSS Lisans Sınav tarihi: 5-6 Temmuz 2014, Başvuru tarihi 5-14 Mayıs 2014

2014-KPSS Önlisans Düzeyi (iki yıllık fakülte mezunları için) Sınav tarihi 27 Eylül 2014 başvuru tarihi 30 Haziran 16 Temmuz 2014

2014-KPSS Ortaöğretim Düzeyi (lise öğrencileri ve lise mezunları için) 28 Eylül 2014, başvuru tarihi 30 Haziran 16 Temmuz 2014

2014’te yapılacak KPSS’de soru sayısı ve alan testlerinin süresi değişti İşte detaylar;

ÖSYM tarafından KPSS Lisans sınavında alan testlerinde soru sayısı 30 olarak belirlendi. Bu yolla çok uzun olması sürekli itiraz konusu olan sınav sürelerinin de azaltılması sağlandı.

Bu doğrultuda 2014-KPSS Lisans sınavından itibaren alan testlerinin süresi, pazar sabah ve öğleden sonra 160'ar dakika olacak. Hukuk, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri, iktisat, ekonometri, işletme, istatistik, maliye, kamu yönetimi, muhasebe, uluslararası İlişkiler alanlarından ise 30'ar soru sorulacak.

2013-KPSS'de uygulanan Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinin kapsamı ve yaklaşık ağırlıkları, uyumu sağlamak amacıyla, 2014-KPSS Lisans ve 2014-KPSS Ortaöğretim/Önlisans Sınavlarında da aynen uygulanacak.













KPSS'de soru sayısı ve sınav süreleri değişti

5-6 Temmuz 2014 tarihinde yapılacak KPSS lisans düzeyinin 6 Temmuz Pazar günü yapılacak oturumunda alan testlerindeki soru sayısı 30 olarak belirlenirken sınav sürelerinde de değişiklik yapıldı. ÖSYM, 2014-KPSS ile ilgili olarak, ÖSYM ile Devlet Personel Başkanlığı (DPB) arasında yapılan görüşmeler sonucunda soru sayılarının her alan için 30 olarak belirlendiğini, çok uzun olması sürekli itiraz konusu olan sınav sürelerinin de azaltıldığı duyurusunda bulundu.

ÖSYM’den yapılan açıklamada, ÖSYM tarafından KPSS LİSANS sınavında Pazar günü uygulanan alan testlerinde soru sayısının 30 olarak belirlenmiştir.  Bu yolla çok uzun olması sürekli itiraz konusu olan sınav sürelerinin de azaltılması sağlanmıştır.  Bu doğrultuda, 2014-KPSS Lisans sınavından itibaren alan testlerinin soru sayısı ve sınav süresi aşağıdaki gibi olacaktır.” denildi.

KPSS'de pazar günü uygulanacak alan testleri ve soru sayıları

Pazar Sabah (160 dakika)

Hukuk (30)

İktisat (30)

İşletme (30)

Maliye (30)

Muhasebe (30)

Pazar Öğleden Sonra (160 dakika)

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri  (30)

Ekonometri (30)

İstatistik (30)

Kamu Yönetimi (30)

Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinin kapsamı değişmedi

ÖSYM, 2013-KPSS’de uygulanan Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinin kapsamı ve yaklaşık ağırlıklarının, uyumu sağlamak amacıyla, 2014-KPSS Lisans ve 2014-KPSS Ortaöğretim/Önlisans Sınavlarında da aynen uygulanacağını belirtti.

KPSS’DE UYGULANACAK TESTLERİN KAPSAMLARI

2013 Ağustos öğretmen ataması minimum puanları

Milli Eğitim Bakanlığı, Ağustos öğretmen atamalarından boş kalan 750 kontenjan için atama başvurularını almaya başladı. Öğretmenler, MEB’e 26 Kasım 2013 tarihine kadar başvuru yapabilecek. Diğer yandan dün Başbakan Erdoğan tarafından Şubat 2014’te 10 bin öğretmen ataması yapılacağının açıklanması atama bekleyen öğretmenlere 2013 KPSS ve ÖABT sonrası ikinci bir atanma şansı doğurdu. Peki 2013 Ağustos ilk tama ve ek atama sonucu oluşan minimum ve taban puanlar nasıl ve hangi branş öğretmeni kaç puanla atanmış? İşte 2013 öğretmen atamaları sonucu oluşan puan durumları;

Milli Eğitim Bakanlığı, 87 branşa 36 bin 837 öğretmen ataması yaptı. Bakanlık, atama sonrası minimum puanları da açıkladı. Tıklayın

KPSS’de yüksek puan almanın 10 püf noktası

1- KPSS’ye Çalışmaya Zamanında Başlayın

Birçok öğrencinin yaptığı yanlışı siz yapmayın. Nedir bu yanlış? Sınava bir iki ay kala çalışmaya başlamak… Eğer KPSS’den yüksek puan almak istiyorsanız 8-10 ay öncesinden çalışmaya başlayın; çünkü öğrendiklerinizin tamamen oturması uzun bir süre gerektirir.

2- KPSS’den Başka Bir Hedefiniz Olmasın

KPSS’ye hazırlanırken, aynı zamanda ALES, KPDS, yüksek lisans, ikinci üniversite gibi hedefleriniz veya faaliyetleriniz olmasın..

3- Kendinizi Bir Anda Bıktırıp, Sonra Gevşemeyin

Yine yapılan bir yanlış, büyük bir hevesle başlayan aşırı çalışma ve sonradan bırakmadır. İlk günler bir-iki saatle başlayıp yavaş yavaş çalışma temponuzu artırın.

4- Matematik Bilgilerinizi Oturtun

Öğrenilmesi uzun bir süreç isteyen ilk derslerden bir tanesidir matematik. Bunun için de matematik çalışmaya zamanında başlamak ve asla pes etmemek gerekir.

5- Başarı Ayrıntılarda Gizlidir

KPSS’den yüksek puan alanların ayrıntılara önem veren kişiler olduğu bilinmektedir. Geneli herkes bilir; önemli olan özele girmektir. Çoğu defa sorular hiç umulmayan ayrıntılardan gelir?

6- Özet Çıkarmaya Üşenmeyin

KPSS’de başarılı olmak için mutlaka çalıştığınız konuların özetlerini çıkartıp notlar tutun. Bu sayede kolay tekrar etme şansınız olur.

7- Konuları İyice Kavramadan Testlere Geçmeyin

Çok soru çözmeniz gerekiyor tabii ama konular üzerinde iyice çalışıp anlamadan sorulara geçerseniz çok zorlanırsınız. Ve daha da önemlisi zaman kaybedersiniz.

 8- Herhangi Bir Dersi Gözden Çıkarmayın

KPSS’den yüksek puan almak istiyorsanız, zor kolay ayrımı yapmadan bütün derslere yoğunlaşmalısınız.

9- Deneme ve Test Çözmek İçin Zamanınız Kalsın

Konularınızı bitirmek için son günleri beklemeyin. Sınava üç ay kala, konularınız bitmiş olsun. Artık bol bol soru çözüp, denemelerle kendinizi deneyin ve eksik konularınızı tekrar gözden geçirin.

10- Zamanla Yarışın

KPSS’de çoğu aday zamanın yetmediğinden şikayetçi olur. Bunun de yöntemi denemelerde kendinize zaman kotası koymak yani zamanla yarışmaktır. Bu sayede zaman konusunda da egzersiz yapmış olursunuz.

KPSS A-B ve C grubu kadrolar

KPSS A grubu kadrolar mesleğinizle ilgili yönlendirmede karşınıza çıkmaktadır. Meslek dışında ilk kez bir kamu kuruluşuna başvurmak isteyen adaylar B ve C kadrosuna göre sınıflandırılmaktadır.

KPSS A grubu kadro

Bakanlıklar, başbakanlık, genel müdürlük düzeyindeki alanlardan oluşur. Bu sınav sonucunda kurumların kendine özel uyguladığı sınavlara ek olarak adaylar tabi tutulur. KPSS A grubu kadrolar üniversite mezunları için geçerlidir diyebiliriz. Eğer bir kamu kuruluşunda çalışmak istiyorsanız Kamu personeli seçme sınavına muhakkak girmelisiniz daha sonra az önce belirttiğim gibi kurumların kendine has sınavlarına tabii tutulacaksınız.

KPSS B ve C grubu kadrolar

KPSS A grubu dışında kalan kadrolar diye nitelendirebiliriz. Lise mezunu ve dengi okullar bu gruba göre kadrolanacaktır. Bu kadro için şartlar daha farklıdır; askerlik, sicil kaydı, sağlık, suç durumu vs… Belirli bir taban puanı yoktur. Genel dereceye göre ve kurumların alımına göre başarı durumu belirlenir. Örneğin geçtiğimiz dönemlerde 78 ile yapılan atama bu dönem 69 ile belirlenebilir, bu genel başarı durumuna bağlıdır.

KPSS, Genel yetenek, genel kültür, eğitim bilimleri ve KPSS A grubu olmak üzere dörde ayrılmaktadır. Örnekleyecek olursak mühendis olmak isteyen bir arkadaşımızın genel kültür ve genel yetenek testlerini cevaplamasını onun için yeterlidir. Fakat öğretmen adayı bir arkadaşımızın ek olarak eğitim bilimleri testini cevaplaması şarttır.

KPSS’ye girmeden de memur olabilirsiniz

İşte 657 sayılı Kanunun 59'uncu maddesine göre sınav şartı aranmayan kadrolar..

Hangi kadroların istisnai kadro olduğu 657 sayılı Kanunun 59'uncu maddesinde yer almaktadır. İşte bu maddeye göre sınav şartı aranmayan kadrolar:

“Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği ile Türkiye Büyük Millet Meclisinin memurlukları,Başbakan Başmüşaviri, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığına ait Başkan, Başkan Yardımcısı, Hukuk Müşaviri, Daire Başkanı, Uzman, Uzman Yardımcısı, Müşavir Avukat ve Şube Müdürleri (Uzman),Başbakan Müşavirlikleri, Özelleştirme İdaresi Başkanlığında Başkan, Başkan Yardımcısı, Başkanlık Müşaviri, Daire Başkanı, Proje Grup Başkanı ve Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği, Başbakanlık ve Bakanlık Müşavirlikleriyle Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliklerine, Başbakanlık Basın Müşavirliği, Türkiye İstatistik Kurumu Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği, Gelir İdaresi Başkanlığında Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği, Bakanlar Kurulu Sekreterliği ,Milli Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında veya kadro açıklamalar bölümünde özel nitelikli olarak gösterilen görev yerleri, Özel Kalem Müdürlükleri ,Valilikler ,Büyükelçilikler, Elçilikler, Daimi Temsilciliklere, dış kuruluşlarda çalışma müşavirlikleri nezdinde görevlendirilecek sendika uzmanlıkları, Din İşleri Yüksek Kurulu Üyelikleri, Milli İstihbarat Teşkilatı memurlukları, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği Müşavirlikleri, Hukuk Müşavirliğine ve Genel Sekreter Sekreterliği,”

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.