banner

Tercihler bu yıl taban puan ve başarı sırası olmadan yapılacak




Üniversite adayları YKS sonrasında sonuçların açıklanmasını bekliyor. Sınav sisteminde yapılan değişiklikle üniversitelerin geçen yılki taban puanlarının görülemeyeceğini belirten uzmanlar, tercihlerle ilgili bir uzmana danışılması gerektiğine dikkat çekiyor.

ece_tozenisBu yıl tercih süresinin 10 günden 7 güne düşürüldüğünü belirten uzmanlara göre, sonuçlar açıklanıncaya kadarki süre iyi değerlendirilmeli ve tercih edilmek istenen üniversiteler, mutlaka ziyaret edilmeli.
Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi, Uzman Psikolojik Danışman ve Kariyer Danışmanı Ece Tözeniş, YKS sonuçlarının beklendiği bu dönemde öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu.
1 milyon 43 bin kontenjan var
Geçmiş yıllara göre bu yıl tercih süresinin kısaltıldığını belirten Ece Tözeniş, bu dönemde araştırma yapılmasını ve tercih dönemine kadar mutlaka tercih danışmanları ile görüşülmesi gerektiğine dikkat çekti. Tözeniş, şunları söyledi:
Kontenjan kılavuzu yayınlandı!
“30 Haziran – 1 Temmuz 2018 tarihlerinde tamamlanan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YKS) sonrasında şimdi tercih zamanı. ÖSYM’nin ön bilgi amaçlı yayınladığı program ve kontenjan kılavuzuna göre bu yıl ön lisans, lisans ve özel yetenek kontenjanları 840 bin 286. Bu kontenjanlara açık öğretim ve uzaktan öğretimler de dahil edildiğinde toplam 1 milyon 43 bin 177 kontenjan üzerinden adaylar tercihlerini yapabilecekler.
Lisans ve ön lisansta azalma var
Geçen yıla göre değerlendirme yaptığımızda lisansta 6 bin, ön lisansta 60 binlik bir azalma var. Bu azalma adayların moralini bozmasın çünkü tercih edilen programlara göre artış ve azalmalar söz konusu.
Geçen yılki taban puanları görülemeyecek
Ön bilgi olarak yayınlanan program ve kontenjan kılavuzunda adaylar yeni açılanlar da dahil olmak üzere devlet ve vakıf tüm üniversitelerin kontenjanlarını, okul birincileri kontenjanlarını ve özel koşullar kısmını inceleme fırsatına sahip olacaklar. Fakat sistemde yapılan değişiklik nedeniyle üniversitelerin geçen yıl en son taban puanlarını ve başarı sıralarını göremeyecekler. Peki neye göre tercih yapacağız?”
Adaylar 24 tercih yapabilecek
31 Temmuz’da puanların açıklanmasıyla adayların tercih döneminde uzman tercih danışmanları ile birlikte tercihlerini oluşturmalarının çok önemli olduğunu belirten Tözeniş, “24 tercih hakkınız var. Kişilik özelliklerinize, ilgi ve yeteneklerinize uygun, gerçekten okumak istediğiniz bölümlerden olmak üzere bu yıl için geniş bir aralıktan tercih yapmanız yerleşme olasılığınızı arttıracaktır. Değişikliklerin olduğu ve puanların belli olmadığı dönemlerde adayların yerleşmelerinde farklılıklar yaşanacağından dolayı başarı sırasının üstünde de yapılacak tercihler biraz daha geniş aralıklarda tutulabilir” uyarısında bulundu.
Tercih süresi 7 güne düşürüldü
Resmi tercih döneminin ÖSYM tarafından 7-14 Ağustos 2018 olarak ilan edildiğini belirten Tözeniş, “Geçmiş yıllara göre tercih süresi 10 günden 7 güne düşürüldü. Fakat 7 Ağustos’a kadar önümüzde uzun bir süre var. Adayların bu süreyi kendileri için bir bilgi toplama ve üniversiteleri tanıma zamanı olarak geçirmeleri çok önemli” dedi.
Üniversiteleri ziyaret edin
Üniversitelerin büyük bir kısmının tercih ve tanıtım günlerine başladığını belirten Ece Tözeniş, şunları söyledi:
“Bu günlere katılarak üniversitelerin sağladıkları olanaklar, burslar, eğitim-öğretim imkânları ile ilgili detaylı bilgiler edinebilirsiniz. Böylece resmi tercih sürecinde de tercih listenizi oluşturmak için çalışmalarınızı yapabilirsiniz.
Kariyer Testi, yol gösterebilir
Bu çalışmalar öncesinde ve sonrasında hala kararsız olan adaylar da Kariyer Testini çözerek ilgi, yetenek ve kişilik özelliklerine uygun meslekleri görme şansına sahipler.”

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.