banner

Uzmanlar LYS’yi değerlendiriyor




LYS-4 Sosyal Bilimler sorularını değerlendiren Uğur ve Fen Bilimleri Dershanesi uzmanları bu yıl soruların zor olduğunu açıkladı.

Uzmanlar LYS’yi değerlendiriyorBölüm Başkanları Felsefe ve Tarih sorularını çok zor buldu. Uzmanlar, "Sorular bu yıl çok zor ve uzun" diye açıklama yaptı.

İşte uzmanların değerlendirmeleri şöyle:

Sorular kısa

Zafer Erbağcı (Fen Bilimleri Dershanesi Coğrafya Bölüm Başkanı):

"Sözel öğrencilerini ilgilendiren bir test. Sınavda YGS konularından 5 soru var. Diğerleri 11 ve 12'nci sınıfın sözel grubun soruları. Seçici ve bilgiyi yoklayan sorular. Geçen yıla göre sorular biraz daha bilgiye dayalı. Sorular daha kısa sorulmuş. 

Ancak, sözel öğrenciler başarabilir

Ekber Zekioğulları (Fen Bilimleri Dershanesi Tarih Bölüm Başkanı):

"Sorular bu yıl çok zor. Bu yıl ilk kez İnkılap Tarihi soruldu. Çok detay bilgiler yer almış. Eşit Ağırlık ve Fen Bilimleri öğrencileri çok zorlanabilir. İyi çalışmış sözel öğrenciler ancak başarabilir."

8. sorunun kurgusu hatalı

Birsen Arslankara (Fen Bilimleri Dershanesi Felsefe Bölüm Başkanı):

"8. soruda sınav bir testin geçerliliğini ölçmeye çalışmış. Testin geçerliliği ölçülmek istenen yeteneğin ölçülmesi ile sağlanabilir. ÖSYM tarafından doğru yantı olarak verilen yargılar bir testin herhangi bir özelliği arttırması veya azaltılması mümkünmüş gibi gösterilmektedir. Oysa testlerin böyle bir şeyi olamaz. Bu sorular geçerlilik tanımını gözönünde bulunduran öğrenciler 'A' seçeneğini doğru yanıt olarak algılarlar ve haksız olmazlar. Bu sorunun düzenlenmesi hatalı. 'E' seçeneği oluşabilir. Doğru yanıt olarak olarak verilen yargılar testin bir yeteneği azaltıp ya da çoğaltması mümkünmüş gibi kurulmuş yargılar.

Sınav genel olarak neredeyse tümü zor sorulardan oluşuyor. Müfredat dışında soru yok. Ancak sunulan metinlerin uzunluğu, soru kökleri ile yanıtlar arasındaki uyumsuzlukların varlığı soruları oldukça zor olarak değerlendirmemize yol açıyor. Sözel öğrencilerini ilgilendiren bir test. Sınavda YGS konularından 5 soru var. Diğerleri 11 ve 12'nci sınıfın sözel grubun soruları. Seçici ve bilgiyi yoklayan sorular. Geçen yıla göre sorular biraz daha bilgiye dayalı. Sorular daha kısa sorulmuş." 

1 soru YGS müfredatından

Ercan Türköz (Uğur Dershaneleri Tarih Bölüm Başkanı):

"LYS-4 Tarih sorularının yapılabilmesi için yeni eğitim programının (müfredat) çok iyi bilinmesi gerekiyor. Çünkü, MEB müfredatı ile ÖSYM soruları birebir örtüşüyor. Yeni müfredata giren Kültür Tarihi'nden 4 soru çıkmış, bir de sürpriz olarak Tarih Bilimi'ne Giriş konusundan bir soru sorulmuş. Sürpriz diyoruz çünkü, bu soru LYS müfredatından değil, YGS müfredatından. Genel olarak bir soru haricinde müfredat dışı sürpriz soru yok. O sürpriz soru da konuya hakim olan öğrencilerin zorlanmayacağı bir soru." 

Hem bilgi, hem de yorum isteyen sorular

Davut Güler (Uğur Dershaneleri Coğrafya Bölüm Başkanı):

"Sürpriz diye nitelendirilebilecek müfredat dışı veya çok farklı özellikte bir soru yok. Coğrafya 2 soruları arasında, tüm öğrencilerin kolaylıkla yapabileceği sorular bulunduğu gibi, çeldirici, düşündürücü, dikkatli okuma ve görme isteyen ayırt edici sorular da var. Hem bilgi hem de bilgiyi yorumlama isteyen sorulardan oluşmuş bir test."

Daha zorlayıcı ve seçici

Gülay Ataç (Uğur Dershaneleri Felsefe Grubu Bölüm Başkanı):

"2012-LYS Felsefe grubu soruları müfredata uygun. 2010 ve 2011-LYS sorularına göre 2012-LYS Felsefe grubu soruları, daha zorlayıcı ve seçici. Bu durum, daha çok Sosyoloji ve Mantık'ta belirginleşiyor. Sorular, güçlü çeldiricilerle daha da zor kılınmış. Yeni müfredata ilişkin konulardan 'Çok Anlamlılık' ve 'Küreselleşme'ye ilişkin soru bulunuyor." 

Felsefe bölümü ayırt edici olacak

Nazik Kösegil (Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü):

"Genel olarak bakıldığında LYS Sosyal Bilimler oturumu beklendiği gibi 9. , 10. , 11. ve 12. sınıf müfredatına dayalı, bilgi ve bilgiyi kullanma gücünü sorgulayan sorulardan oluşuyor. Tarih bölümündeki sorular beklenildiği gibi bilgi ve bilgiyi sorgulayan geçen sene sorulan Tarih sorularına benzer olarak hazırlanmış. Coğrafya bölümünde yine beklenilen soru tarzları ve zorluk düzeyi yer almıştır. Felsefe bölümünde ise müfredat dışı soru bulunmamakla birlikte alışılan soru tarzı değiştirilmiş ve soruların zorlayıcılığı artmış. Bu da Felsefe Bölümü sorularının puan oluşumunda ayırt edici olacağını gösteriyor."

Matematik ve geometri soruları

Zor ve zaman alıcı

LYS’yi değerlendiren Fen Bilimleri Dershanesi Bölüm Başkanları sınavın orta seviyedeki öğrenciler için zorlayıcı olduğunu, bilgi ve yorum yapan öğrencilerin başarabileceğini açıkladı. Uzmanlar, “Sorular çok zor ve zaman gerektiriyor. İyi öğrenciler başarabilir, orta öğrenciler çok ama çok zorlanır” dedi.

Geçen yıl daha kolaydı

Kazım Altun (Geometri Bölüm Başkanı): Sorular müfredata uygun. Soruların bazıları zaman alıyor. Zamanı iyi kullanan öğrenci başarılı olabilir. Orta ve alt grup öğrencileri zaman açısından zorlayabilir. Matematikte 50 sorudan çıktıktan sonra bunları yanıtlamak öğrenci açısından zor olur. Bilgi seviyesi yukarıda olan bir sınav. Düzenli çalışmamış öğrenci için zor bir sınav. Bu yıl bazı sorularda çizim öğrenciye bırakılmış. Geçen yıl daha kolaydı. Bilgi ve yorum yapabilenler başarılı olabilir.

Uzun ve işlemli sorular

Ertuğrul Çelik (Matematik Bölüm Başkanı): Kolay soruların az olduğu bir sınav. Müfredata uygun sorular var. Konuları anlamayan, öğrenmeyen, kavramayan öğrenci bu sınavda başarılı olamaz. Öyle bir sınav yapılmış ki, sanki iyi öğrencileri sıralamak istemişler. Zayıf ve orta durumdaki öğrencilerin çok fazla soru çözeceğini düşünmüyorum. Geçmiş yıllara göre biraz daha uzun ve işlem gerektiren sorular bulunuyor.

(hürriyeteğitim)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.