banner

LYS’de 3 soru hatalı iddiası




LYS-4 yani Sosyal Bilimler Sınavı da dün tamamlandı. Adaylar gelecek hafta sonuna kadar rahat.

LYS’de 3 soru hatalı iddiasıPeki dün yapılan sınavda tartışmalı sorular var mıydı?

Gelen duyumlar Psikoloji'de bir, Coğrafya'da iki sorunun hatalı düzenlendiği yönünde.

Farklı dersanelerden, farklı görüşler geldi. Öğretmen ve öğrenciler de bu tartışma farklı noktalardan katılıyor.

Görünen o ki Sosyal Bilimler Sınavı, daha uzunca bir süre tartışılacak.

Peki soruların içeriği nasıldı?

ÖSYM müfredat programı dışında soru sormama konusundaki titizliğini koruyor. Önceki sınavlarda olduğu gibi bu sınavda da müfredat dışı yok gibi. İnkilap Tarihi'nden ilk kez soru gelmesi dikkat çekti.

Tartışmalı sorularla ilgili gelişmeleri hafta içerisinde sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. LYS'ye yönelik gün içerisindeki gelişmeleri ise www.egitimajansi.com adresinden izleyebilirsiniz.

Sınavdan hemen sonra, Öğrencilerden gelen duyumlar ise, sorulardan bazılarının kafa karıştırıcı olduğu yönündeydi.

Sosyal Bilimler Sorularına yönelik dersanelerin değerlendirmesi ise şu yönde.

Dersanelerin  LYS-4 Yorumu 

Biltest Dersanesi: 2 Coğrafya Sorusu Hatalı

 Müfredat dışı soru yoktur. 2012 coğrafya sorularında 9. Sınıf konularının ağırlığı geçmiş yıllara göre daha fazladır. Uzun paragraf ve grafik soruları yoktur.

Çok zor soru yok yorum gerektiren soru azaltılmış bilgi ölçen sorular çoğunluktadır.

16 soruda verilen doğru cevap televizyon yayınında B idi. Ama aslında doğru cevap C olması gerekir.

1.sorunun cevabının da E değil B olduğunu düşünüyoruz. Çünkü o soruda ulaşılamayan bilgi B şıkkındadır.

Felsefe grubunda psikolojiden 1 mantıktan 2 sosyolojiden 2 soru öğrencilerin yapmakta çok zorlanacağı sorulardı.

2012 felsefe grubu soruları 2011 sınavına göre paragrafları uzun ve zorluk düzeyi daha yüksektir.  Sorular bilgi ve yorumu birlikte yapmayı gerektiriyor.

Tarih'te, geçmiş yıllarda yer almayan İnkılap tarihinden 4, Avrupa tarihinden 3 soru yer almıştır. İslamiyet Öncesi Türk Tarihinden daha önce 6 soru yer alırken bu sayı 4’e Osmanlı tarihinden 17 soru yer alırken 11’e indirilmiştir.

Çağdaş Türk Tarihi sorusu 15 den 16 ya çıkartılmıştır. Çağdaş Türk Tarihinden soru ağırlıkları ilk 3 ünite üzerindendir. Soruların zorluk ve ayrıntı derecesi artan bir grafik çizmektedir. Bu doğrultuda 2012 tarih sorularının zorluk derecesi diğer yıllara göre daha yüksektir.

Fen Bilimleri Dersanesi: Psikoloji 8. Soru Hatalı

* TARİH:  Sorular oldukça zor. Doğrudan bilgi kullanmayı gerektiren sorular. Bu yıl LYS’de ilk kez İnkilap Tarihi konularından sorular soruldu. Sınava iyi hazırlanan öğrencilerin başarılı olacağını düşünüyoruz.

* COĞRAFYA:  Sınavdaki Coğrafya sorularının dağılımına bakıldığında 5 soru 9. Ve 10. Sınıf konularından diğerleri ise 11. Ve 12. Sınıf sözel gruplarını ilgilendiren konulardan gelmiştir. Sorular bilgi ve bilgiyi kullanmaya yönelik net sorulardır. Öğrencilerin bu soruları çözmesi için temel coğrafi bilgilerinin olması ve bu bilgileri kullanması gerekiyor.

* FELSEFE: Sorular tüm müfredata dağılmış durumda. Ama soruların zorluk derecesi oldukça yüksek. Kolay soru sayısı çok sınırlı. Soruların uzun metinlerden oluşması, soru kökü ile seçeneklerin uyumsuz olması bu zorluğu artırmaktadır. Psikolojinin 8. Sorusunda bir testin geçerliliği sorulmaktadır. Testin geçerliliği; ölçülmek istenen yeteneğin ölçülmesi ile sağlanabilir. Soruda doğru yanıt olarak verilen yargılar bir testin herhangi bir özelliği artırması veya azaltması mümkünmüş gibi göstermektedir. Oysa testlerin böyle bir işlevi olamaz. Geçerlilik tanımını bulan öğrenciler ‘’A’’ seçeneğini doğru yanıt olarak algılayacaklardır. Bu sorunun düzenlenmesinde hata olduğu kanısındayım.

Uğur Dersaneleri: Sürpriz sorular vardı

* Tarih: Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi konusunda, geçen yıl 15 soru, bu yıl ise 16 soru çıkmıştır. İlk Türk Devletleri konusu ile ilgili geçen yıl 5 soru, bu yıl 2 soru çıkmıştır. Osmanlı Tarihi’nde geçen yıl 15 adet soru çıkmışken bu yıl 11 adet soru çıkmıştır. Yeni müfredata giren Kültür Tarihi’nden 4 adet soru çıkmış, bir de sürpriz olarak Tarih Bilimi’ne Giriş konusundan bir soru sorulmuştur. Sürpriz diyoruz çünkü, bu soru LYS müfredatından değil, YGS müfredatındandır. Toplam 44 sorunun 32 tanesi olumlu soru tipinde iken, 12 soru ise “değildir” ifadesi içeren olumsuz soru tipinden oluşmuştur.  Yine 44 sorudan sadece bir tanesi öncüllü soru olarak çıkmış, 43 soru ise maddeli soru olarak yer almıştır. Dikkat edilecek önemli bir husus da LYS 4’te Tarih sorularında “güncelliğe” yer verilmiş olmasıdır.

* Coğrafya: Lise Coğrafya müfredatının 4 yılını da kapsamakta olup 9. sınıf konularından 4 soru, 10. sınıf konularından 5 soru, 11. sınıf konularından 4 soru, 12. sınıf konularından ise 2 soru sorulmuştur. Sürpriz diye nitelendirilebilecek müfredat dışı veya çok farklı özellikte bir soru yoktur. Coğrafya 2 soruları arasında, tüm öğrencilerin kolaylıkla yapabileceği sorular bulunduğu gibi, çeldirici, düşündürücü, dikkatli okuma ve görme isteyen ayırt edici sorular da bulunmaktadır. Hem bilgi hem de bilgiyi yorumlama isteyen sorulardan oluşmuş bir testtir.

* Felsefe: 2012 LYS Felsefe grubu soruları müfredata uygundur. 2010 ve 2011 LYS sorularına göre 2012 LYS Felsefe grubu soruları, daha zorlayıcı ve seçicidir. Bu durum, daha çok Sosyoloji ve Mantık’ta belirgindir. Sorular, güçlü çeldiricilerle daha da zor kılınmıştır. Psikoloji’de daha çok “Psikoloji’ye Giriş”, Sosyoloji’de ise “Sosyal Kurumlar” konularından diğer yıllara göre daha fazla soru gelmiştir. “Sembolik Mantık” konusundan önceki yıllara göre bir soru eksik olarak soru sorulmuş, bu soru “Klasik Mantık” konusuna kaydırılmıştır. Yeni müfredata ilişkin konulardan “Çok Anlamlılık” ve “Küreselleşme”ye ilişkin soru bulunmaktadır.

Kavram Dersaneleri: Corafya 6. Soru tartışmalı

* Coğrafya: Soruların yaklaşık yarısı 9. ve 10. sınıf , kalanları ise 11. ve 12.sınıf konularından seçilmiştir. Geçen yıl soru metinleri uzun seçilmişken bu yıl uzun metinli soru sorulmamıştır. Sorular genellikle kolay seçilmiştir. 6.sorunun doğru olarak verilen cevap seçeneği tartışmaya açıktır. Daha da ötesi bu sorunun doğru cevabı olduğu tartışılabilir.

* Tarih: 2012 LYS-4 Tarih soruları öğrencinin sadece genel tarih bilgilerini değil aynı zamanda genel kültür düzeyini de yoklayan sorulardan oluşmaktadır. Türk tarihinin genelini yoklayan sorular yanında dünya tarihinin önemli süreçleri ile ilgili farklı güçlükteki sorular hem nitelikli hem de eleyici nitelikteydi. Yapılandırmacı eğitim anlayışına uygun farklı disiplinlerden soruların bulunduğu sınavda özellikle İnkılap Tarihi ile ilgili sorular daha önceki LYS-4 sınavlarına göre dikkat çekiciydi.

* Felsefe: Felsefe Grubu soruları genel olarak tüm konuları kapsayıcı nitelikteydi. Soru dağılımı iyiydi. Sorular netti(tartışmalı soru yoktu). Sosyoloji soruları uzundu ve daha teknik paragraflardan oluşmuştu. Küreselleşme gibi yeni sayılabilecek kavramlar yer almıştı. Mantık soruları da mantığın temel ilke ve kavramlarını bilerek yapılabilecek sorulardı.

Sınav Dergisi Dersaneleri: İlk kez İnkilap Tarihi

*  Tarih: LYS Tarih soruları geçen yıl olduğu gibi müfredat çerçevesinde, yoruma çok fazla yer vermeyen ve bilgiyi kullanma durumunu sorgulayan sorulardan oluşmaktadır. Geçen yıl ve ondan önceki yıllarda yapılan sınavlardan farklı olarak ilk kez İnkılap Tarihi ve Avrupa Tarihinden sorular sorulmuştur. Geçen yıllardan farklı olarak; 4 soru Atatürk Dönemi ile ilgili, 1 soru Dış Politika  olmak üzere 5 soru İnkılap Tarihinden ilk kez sorulmuştur.

* Felsefe:  Geçen seneki sınavla karşılaştırdığımızda  farklı gelen  bir soru tipi bulunmamaktadır. Özellikle bu yılki LYS-4 te psikoloji ve sosyoloji sorularında kavram bilgisini ölçen soruların  ağırlık kazandığı görülmüştür.

Sosyolojide özellikle kavram bilgisine dikkat çekilmekle birlikte toplumsal kurumlardan ekonomi ve siyaset konuları ile ilgili soruların  ön plana  çıktığı görülmektedir.

Mantık testinde  ise geçen yılda olduğu gibi bu senede dersin içeriğine hakim olan öğrencilerin rahatlıkla çözebileceği sorular yer almaktadır.

Mantık testinde klasik mantık konularına ağırlık verildiği görülmüştür. Geçmiş yıllara göre mantık testinde bir farklılık olmadığı soruların dağılımından anlaşılmaktadır.

*Coğrafya: Müfredata uygun olarak gelen soruların zorluk derecesi normaldi. Diğer senelerde olduğu gibi soruların büyük çoğunluğunun bilgi içerikli olduğu görülüyor. Soruların  yüzde 31'eri 9 ve 10. sınıftan, yüzde 25'i 11. sınıf, yüzde 12.5'i de 12. sınıftan gelmiştir.(milliyet)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.