banner

LYS-3 zor muydu kolay mı?




Uzmanlar bugün yapılan LYS-3'te çıkan Türk Dili ve Edebiyatı ile Coğrafya-1 sorularının "orta zorlukta" olduklarını belirtti. Her iki testte de YGS konularından soru çıktığını belirttiler.

LYS-3 zor muydu kolay mı?LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya) sona erdi. Fen Bilimleri ve Final Dergisi Dershanesi uzmanları soruları değerlendirdi. Türk Dili ve Edebiyatı sorularının, "Ortalama bir edebiyatseverin bile zorlanacağı" tarzda olduğunu belirten uzmanlar, "Bu sınavın aradığı öğrenci tipi, kişisel bir kütüphanesi olan, edebiyat ve dil sorularını takip eden, okumaya geniş zaman ayıran, seçkin bir edebiyat kültürü edinmiş kişilerdir" dedi.

Coğrafya sorularının da özenle hazırlandığını ve "ortanın üstünde" zor olduğunu söylediler. Ayrıca her iki testte de YGS konularından sorulara yer verilmiş olmasına dikkat çektiler.

Uzmanların yorumları şöyle:

"Sorular çok özenli hazırlanmış"

Coğrafya-1: Sınav ortanın üstünde zor olarak nitelendirilebilir. Sorular çok özenli hazırlanmış. Türkiye ve dünya ile bağlantılı çok kaliteli sorular var. Öğrencinin temel coğrafi bilgilere ve yer kavramına sahip olması gerekiyor. Sorular müfredata uygun olup geçen senelerde olduğu gibi YGS konularından da sorular bulunuyor.

Geçen yıllarda olduğu gibi uzun metinler biçiminde verilen sorular yine sayıca çok. Soruların bir kısmı verilen bilgilerden analiz ve değerlendirme yapmaya dayalı. Türkiye Coğrafyası ile ilgili sorular önceki yıllara göre daha fazla. 2 tane grafik yorumu sorusu soruldu. Biraz dikkatli incelemeyi gerektiriyor bu sorular. Soruların önemli bir kısmı sağlam bir coğrafya bilgisine ve analiz yapma gücüne sahip olmayı gerektiriyor. Çalışmadan çözülebilecek sorular değil. 20-25 yıl sonra ilk kez bnu yıl, üniversiteye giriş sınavlarında bir metin verilerek bu metinden cevaplanması gereken 3 farklı soru sorulması uygulaması görüldü. Coğrafya sorularında tartışma götürecek herhangi bir soru yok.

"Yoğunlaştırılmış çalışmalarla başarılı olmak mümkün değil"

Türk Dili ve Edebiyatı: Soruların müfredatın genel çerçevesi içinde olduğu görülüyor. Özellikle Cumhuriyet Dönemi Edebiyatıyla ilgili sorularda öğrencilerin bir önem derecelendirmesi yapmakta güçlük çekmesi, bazı soruların çözümünü oldukça zorlaştırıyor. Bu sınavın aradığı öğrenci tipi, kişisel bir kütüphanesi olan, edebiyat ve dil sorularını takip eden, okumaya geniş zaman ayıran, seçkin bir edebiyat kültürü edinmiş kişilerdir. Açıkçası ortalama bir edebiyatseverin bile zorlanacağı sorular var. Kısa süreli yoğunlaştırılmış çalışmalarla bu sorularda dikkate değer bir başarı elde etmek mümkün değil. Türkçe sorularının sayısında artış var. Ancak zorluk derecesi normal. YGS'de sorulması beklenen ama sorulmayan Anlatım Bozukluğu ve Yazım Kuralları’yla ilgili sorulara bu sınavda yer verilmiş. Olumsuz soru köklerinin çokluğu dikkat çekiyor.

Özellikle roman özetleri ve romandaki tiplerle ilgili sorular dikkat çekiciydi.

(hürriyeteğitim)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.