banner

Üniversite sınavına gireceklere ders çalışma teknikleri




Gazikent Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Okutmanı Selçuk Bilgin, yaklaşan Üniversite sınavı dolayısı ile sınava girecek öğrencilere yönelik ders çalışma teknikleri konusunda bilgiler verdi.

Öğrencilerin okul başarılarının düşük olmasının önemli nedenlerinden birisi verimli ders çalışma yollarını bilmemeleri ya da bu konuda yanlış alışkanlıklara sahip olmalarıdır. Hiç kuşkusuz başarılı olabilmek için öncelikle başarıyı istemek gerekir, nedeniniz yoksa hedefiniz de yoktur dedi. Okutman Bilgin, yaptığı açıklamada şunları söyledi: Etkili öğrenmenin ön koşulu, öncelikle öğrencilerin zamanını planlamayı öğrenmesidir. Birçok öğrenci, zamanını planlayamadığı için başarısızlık yaşar. Yanlış çalışma alışkanlıkları ve zamanı planlayamama, öğrenme güçlüğüne ve başarısız olma kaygısına neden olabilir. Oysa öğrenciler bilgi eksikliklerini belirleme, çalışma alışkanlıklarını keşfetme ve zamanı planlama becerilerini kullanarak güçlüklerin üstesinden gelebildiklerini gördükçe, yeterlilik ve kendine güven duyguları da artmaktadır.

Öğrenmenin temelinde yer alan verimli ders çalışma alışkanlıklarının kazanılmasıyla öğrencilerin okulla ilgili olumlu tutumlar geliştirdikleri görülür. Öğrencinin çeşitli gelişim düzeylerinde kendisinden beklenen görevleri başarıyla gerçekleştirebilmesi için, ders çalışmayla ilgili becerilere de gereksinimi olduğunu ifade eden Okutman Bilgin,  öğrenmenin ön şartları olduğunu, bu ön şartların uyanıklık, motivasyon, istek, dikkat, aktif katılım ve geri bildirim olduğunu belirtti. Ders çalışırken öğrenmenin bu ön şartlarını gerçekleştirdiği ölçüde öğrencilerin başarılı olacağını belirten Okutman Bilgin sözlerine şöyle devam etti: Öğrenciler arasındaki bazı çalışma davranışları öğrenmenin ön şartları ile uyuşmaz. Bu nedenle bazı öğrenciler öğrenmeye ayırdığı zaman ölçüsünde başarılı olamamakta, eğitim ve öğretim hayatından kopmakta ve başarısızlığa sürüklenmektedirler. Bu nedenle hatalı gidişin farkına varmak ve hayatımızda var olan yanlış koşulların yerine, işimize yarayan yeni koşullar oluşturmamız gerekmektedir.
 

‘Ders çalışma ortamı çok önemli’

Okutman Bilgin, ders çalışma ortamlarının önemli olduğunu, öğrencilerin ders çalışırken içinde bulundukları imkanlara göre, çalışma ortamı mümkün olduğunca sade ve düzenli, fiziksel olarak rahat edebilecekleri (yeterli ısı, ışığa sahip) bir ortam olmasına, çalışma ortamında dikkati dağıtacak poster, ses ve diğer uyarıcıların mümkün olduğunca az olması, verimliliği artıracağını söyledi. Sıklıkla ihtiyaç duyabilecekleri materyallerin (yardımcı ders kitapları, sözlük, atlas, ansiklopedi gibi yardımcı kaynaklar, cetvel, pergel gibi ders gereçleri) bulunması yarar sağlayacağını ifade eden Okutman Bilgin  ders çalışmalarından yeterince verim alabilmek için dengeli ve düzenli beslenmeli, özellikle sabah kahvaltılarını düzenli ve yeterli kalori alınacak şekilde yapmalarını ve uyku düzenlerine dikkat ederek günlük ortalama 8 saat uyumaları gerektiğini ifade etti.
 

‘Programlı çalışmak şart’

Okutman Bilgin, ders çalışma programının önemine de vurgu yaparak, yapacağınız program, zamanı en ekonomik biçimde kullanmanızı sağlayacaktır. Yapacağınız programda, ne zaman çalışacağınızı, ne zaman dinleneceğinizi, ne zaman kitap okuyacağınızı ve ne zaman eğleneceğinizi size söylemelidir. Yapılan programların, uygulanabilir, gerektiğinde değişiklik yapmak için esnek, yazılı ve görünebilir bir yerde asılı olmalı, özellikle çalışma saatlerinin günün aynı saatlerine getirilmesine dikkat edilmeli ve programınıza uyduğunuzu kontrol ederek, programda başarı sağladığınız zaman kendinizi ödüllendirmelisiniz dedi.

Okutman Bilgin, iyi bir program yapmak için kendimizi iyi tanımamız, verimli çalışabileceğimiz zamanları tespit etmemiz, günlük kaç saat çalışmamız gerektiğini yani kapasitemizi bilmemiz gerekir. Kendimiz için zor olan dersleri en verimli zamanımıza almalı, iki sayısal ders arasına bir sözel ders koymalıyız. Her gün okulda veya dershanede gördüğümüz dersler ile ilgili tekrarı yapmalıyız. Yapılan programlarda mutlaka gezme, görme, sinema, tiyatro, spor veya çeşitli aktivitelere yer verilmelidir. Yaşam sadece derslerden ibaret değildir.
 

‘Öğrenme isteği başarıda anahtar’

Öğrenme istek ve arzusunu taşımayan ve öğrenmenin gerekliliğine inanmayan hiçbir öğrenciye hiçbir ders aracı, hiçbir öğretmen yardımcı olamaz. Arzu ve istek olmadığı zaman, ilgi ve dikkat kolayca dağılır. Bu da başarıyı etkileyen en önemli engeldir.

Ancak, bazı öğrenciler yeterince istekli olmalarına, gayret göstermelerine karşın beklenilen başarıyı gösterememektedirler. Bu durum, çok büyük bir ölçüde çalışma yöntemini bilememekten kaynaklanmaktadır. Okutman Bilgin, verimli ders çalışma yollarını öğrenen ortalama bir öğrenci, zamanını ve enerjisini en verimli bir şekilde kullanarak başarılı olabilecektir dedi.

İlgili haberler için tıklayın

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.