banner

LYS’de 1 soru yap 70 puanı kap




Burak Kılanç, Akşam Gazetesi’ndeki bugünkü köşesinde, Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) başvuru yapacak adaylara önemli uyarılarda bulundu. Kılanç, sayısalcı LYS adaylarına, “Eğer 25 TL’niz varsa mutlaka LYS-3'e girin” uyarısında bulundu.

Akşam Gazetesi Yazarı Bulak Kıvanç, LYS sınavlarına başvuru yapacak adaylara yaptığı uyarıda ÖSYM’nin yıllardır uyguladığı sistem gereği MF puan türü ile sayısal bölümleri hedefleyen "sayısalcı" bir adayın alacağı MF puanına LYS-1 (Matematik-Geometri) ve LYS-2'de (Fen Bilimleri) yaptığı netlerin etki edeceğini belirtti. Bu sisteme göre,  aynı sayısalcı adayın LYS-3'e (Edebiyat-Sosyal Bilimler) hiç girmemiş dahi olsa TM puanlarının da hesaplanacağını çünkü LYS-1'e girmesinin bunun için yeterli olduğunu ifade ederek benzer kombinasyonların "eşit ağırlıkçı" ve "sözelci" adaylar içinde de geçerli olduğu uyarısında bulundu.

2012 Temmuz ayında, LYS sonuçları açıklandığında, ülke genelindeki puan dağılımlarında geçmiş yıllara kıyasla ciddi bir farklılık olduğunun görüldüğünü belirten Kılanç, o dönemde puan hesaplamalarıyla ilgili tartışmaların yaşandığını ifade ederek bu yıl LYS’ye girecek adaylara şu tavsiyelerde bulundu;

1 NET İLE FARK ATIN

Sevgili "sayısalcı" adaylar. Eğer LYS-3'e girmek için ayıracak 25 TL'niz varsa, mutlaka LYS-3'e girin. Laf olsun diye girip sadece 1 net yapsanız bile, TM puanlarınız 60-70 puan civarında yükselebilir.  Siz sevgili "eşit-ağırlıkçılar". Sizin yerinizde olsam LYS-4'e girerdim. Zira LYS-4'e girip, bir net bile çıkarsam TS puanlarım 60-70 puan yükselebilir. Bu durumda girdiğiniz alanda istediğiniz puanı tutturamazsanız, TM ya da TS puanınızla üniversite şansını zorlayabilirsiniz.

Yazının devamı için Tıklayın

 

 

 

 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.