banner

2013 LYS sınav yerleri




Başvuruları 29 Nisan’da sona eren ve 15-23 Haziran tarihleri arasında  81 il merkezi ile KKTC’de yapılacak olan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sınav yerleri ile adayların sınava giriş belgeleri ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr/  aday işlemleri sayfasında sınava iki hafta kala erişime açılacak. Tıklayın

Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) 15 Haziran’da başlıyor. Toplamda 5 oturumda gerçekleştirilecek sınavın ilk oturumu 15 Haziran Cumartesi günü LYS-4 Sosyal Bilimler Sınavı ile başlayacak ve LYS-1 Matematik sınavı ve LYS-5 Yabancı Dil Sınavı ile Pazar günü devam edecek. Sonraki oturumlar olan LYS-2 Fen Bilimleri ile LYS-3 Edebiyat- Coğrafya bir sonraki hafta sonu 22-23 Haziran tarihlerinde yapılacak.

2013 LYS’ye 851 bin 131 aday başvuru yaptı

2013 Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) toplam 851 bin 131 aday başvuru yaptı. LYS'ye girme hakkı olmasına rağmen başvurmayan aday sayısı 381 bin 550 oldu. Bu adaylardan, 4 bin 717'si para yatırdığı halde başvurusunu tamamlamadı.

ÖSYM yetkililerinden alınan bilgiye göre, bu yıl Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) 180 ve üzeri puan alarak LYS'ye girme hakkı kazanan 1 milyon 232 bin 681 adaydan 851 bin 131'i LYS'ye başvurdu. Başvuran adayların 472 bin 683'ü işlemlerini, internet üzerinden bireysel olarak, 378 bin 448'i başvuru merkezleri aracılığıyla yaptırdı.

LYS-1'e (Matematik) 646 bin 186, LYS-2'ye (Fen Bilimleri) 332 bin 285, LYS-3'e (edebiyat-çoğrafya) 649 bin 700, LYS-4'e (sosyal bilimler) 349 bin 714, LYS-5'e (yabancı dil) ise 53 bin 308 aday başvuruda bulundu.

Burak Kılanç ÖSYS’ye başvuru sayılarını yorumladı

Geçen senenin sayılarıyla kıyasladığımızda YGS'ye girmek için başvuran aday sayısının bu sene yaklaşık 45 bin kişi arttığı dikkati çekiyor (2012: 1.805.433). Bu kayda değer bir artış değil. Bu çerçevede 2013'ün 2012'ye benzer bir yıl olacağını öngörmek yanıltıcı olmaz.

Son yıllarda üniversite sayısı ve kontenjanlarında görülen ciddi artış sayesinde yükseköğretim sistemimizde üniversiteye yerleşme oranlarında iyileşmeler oldu. Açıköğretim dahil edilecek olursa, 2013 ÖSYS'ye başvuran her 100 adaydan yaklaşık  55'inin üniversiteye yerleşeceğini söyleyebiliriz. Bunlardan 45'i örgün öğretimde öğrenci olacak.

2013 LYS’ye girerken yanınızda bulundurulması gerekenler

ÖSYM'nin ''https://ais.osym.gov.tr'' adresiyle ulaşılan sitesinden alınacak giriş belgesinin üzerinde adayın, sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile fotoğrafı bulunacak. Adaylara ayrıca sınava giriş belgesi gönderilmeyecek. Adaylar internetten edinecekleri bu belgelerinin renkli veya siyah-beyaz çıktılarını sınav günü yanlarında bulundurmaları gerekiyor.

Belgenin ön ve arka yüzünde ÖSYM'nin belirlediği bilgiler dışında herhangi bir yazı, resim veya işaretin bulunmaması uyarısı da daha önceki sınavlar için geçerli. Sınava giriş belgesini yanında bulundurmayan adaylar sınava alınmayacak.

Adayların sınava girebilmeleri için yayınlanacak olan 2013 LYS Sınava Giriş Belgesi'nden başka fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgelerini de yanlarında bulundurmaları gerekiyor. Nüfus cüzdanı, pasaport, zorunlu askerlik görevini ifa eden er/erbaşlar ile askeri öğrenciler için askeri kimlik belgesi, Türk vatandaşlığından izinle ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait pembe/mavi kartlar özel kimlik belgesi olarak kabul edilecek.

Bunların dışındaki sürücü belgesi, meslek kimlik kartları gibi belgeler sınava giriş için geçerli sayılmayacak. Adayların nüfus cüzdanında soğuk damga olması, güncel bir fotoğrafının ve TC kimlik numarasının bulunması, pasaportun süresinin de geçerli olması gerekiyor.

Bu belgeleri eksiksiz yanında bulundurmayan aday, mazereti ne olursa olsun sınava alınmayacak, alınsa bile sınavı geçersiz sayılacak. Nüfus cüzdanı olmayan veya nüfus cüzdanında TC kimlik numarası, soğuk damga, fotoğrafı bulunmayan adayların, kimlik belgesi nedeniyle sınavda hak kaybına uğramamaları, mağduriyet yaşamamaları için sınav kurallarına uygun kimlik belgelerini edinerek sınava girmeleri gerekiyor.

2013 LYS’nin ilk oturumu 15 Haziran Cumartesi günü yapılacak

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.