banner

YGS 2016 başvuruları nasıl yapılacak?




Hayati Oktay / Uzman Eğitimci

hayati_oktayÖSYM, 2016 YGS-LYS başvuru ve sınav tarihlerini açıkladı. Açıklanan takvime göre Üniversite adaylarının gireceği sınavlara başvurular;
• 13 Mart’taki “YGS” Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na başvurular 06 Ocak ile 20 Ocak arasında yapılacak. Adaylar bu sürede başvurularını yapmalıdır. Son güne kesinlikle bırakmamalıdır.
Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) Başvuru Tarihleri : 01-14 Nisan 2016 (Ücret ödeme için son gün, 15 Nisan 2016)
LYS sınavları ise;
• 18 Haziran 2016 LYS-4 (Sosyal Bilimler)
• 19 Haziran 2016 LYS-1 (Matematik)
• 25 Haziran 2016 LYS-2 (Fen Bilimleri)
• 25 Haziran 2016 LYS-5 (Yabancı Dil)
• 26 Haziran 2016 LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya)
Tarihlerinde yapılacak.
Sınav Ücreti ne kadar?
• YGS Sınav Ücreti : 55,00 TL
• Sınavsız Geçiş Başvuru Ücreti : 15,00 TL
• LYS Sınav Ücretleri (Girmek istediğiniz her bir LYS için) : 35,00 TL ücret ödemeniz gerekecek.
Tüm adaylara önerdiğimiz bir husus; Adayların Farklı alanlarda puan türlerinin hesaplanabilmesi için, 2016-LYS’lerin tamamından sınava girmeleri yararlarına olacaktır.
Yerleştirme Sistemi (ÖSYS)” Neler değişti?

• YGS’den en az 140 puan alanlar Meslek Yüksekokullarına, Açık öğretime ve Özel yetenekle öğrenci alan bölümlere yerleştirilmek üzere müracaat edebiliyordu. Şimdi bu baraj 150 puan oldu. 180 barajı değişmedi.
• Meslek yüksek okulları ve öğretmen okulu mezunlarına ek puan uygulaması kaldırıldı.
• Sınav Başvuru ücretleri Kredi kartı ile ÖSYM internet sayfasından yatırılabiliyor.
• Başvuru sırasında kullandığınız fotoğraf Üniversite kimlik belgenizde de kullanılacak.

Kimler başvurabilir?

2016-2017 öğretim yılında ÖSYM tarafından yapılacak merkezî yerleştirme veya ilgili kurumlarca yapılacak özel yetenek sınavı sonucu yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemine alınacak tüm adaylar, 2016-ÖSYS’ye başvuru yapmak zorundadır.

Öğrenim durumları aşağıdakilerden herhangi birine uyanlar 2016-ÖSYS'ye (sınavsız geçiş dâhil) başvurabileceklerdir:
• 2015-2016 öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri) son sınıfında okumakta olan öğrenciler
• Ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar
• Ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olanlar
• Ortaöğrenimlerini yurt dışında tamamlayıp durumları yukarıdakilerden birine uyanlar

ÖSYS ’ye başvuru işlemi nasıl yapılacak?

1- Bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında öğrenim gören adaylar;

Başvurularını kendi okullarından yapacaklardır. Kendi okulu başvuru merkezi olmayan adaylar, okul müdürü tarafından ÖSYM tarafından belirlenmiş olan başvuru merkezine yönlendirilecektir.

2- ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli fotoğrafı ve eğitim bilgisi bulunan adaylar;
Başvurularını bireysel olarak internet aracılığıyla (https://ais.osym.gov.tr) yapabileceklerdir.

3- Diğer adaylar (açık lise öğrencileri, ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı veya eğitim bilgisi bulunmayan, sistemde kayıtlı eğitim bilgisinde değişiklik olan adaylar);
Başvurularını ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden veya ÖSYM tarafından belirlenmiş olan başvuru merkezlerinin birinden yapacaklardır.

Son sınıfta bulunan adaylar başvuru formunu nasıl onaylatacaklar?

Son sınıftaki adaylardan MEB e-okul sisteminde eğitim bilgisi olmayanlar, Aday Başvuru Formundaki eğitim bilgilerini kendi okul müdürlüklerine onaylatacaklardır.

Sınavsız Geçiş Başvuru Ücreti Ne kadar ve Nasıl Yatırılacak?

2016-ÖSYS’ye KKTC ve yurt içinden başvuran adaylardan;
• “YGS’ye girmek istiyorum.” seçeneğini işaretleyenler 55,00 TL’yi,
• “Sınavsız geçiş hakkım var, YGS’ye girmek istemiyorum, sadece sınavsız geçişe başvurmak istiyorum.”seçeneğini işaretleyenler 15,00 TL’yi Kılavuzda belirtilen bankalara yatıracaklardır.

(Not:Bu seçeneği işaretleyen adaylardan süresi içinde 15,00 TL ücreti yatırmayanlar sınavsız geçiş hakkı için yükseköğretim programı tercihinde bulunamaz.)

Sınavsız geçişe başvuracak adayların YGS ye girmesi zorunlu mu?

• Meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarına sınavsız geçiş hakkı olan adaylardan sadece bu hakları ile yerleşmek isteyenlerin YGS ’ye girme zorunluluğu yoktur.

• Ancak ; Sınavsız geçiş hakkı bulunan adaylardan, sınavsız geçiş hakkının bulunduğu ön lisans programları hariç diğer lisans programları veya alanları dışındaki ön lisans programlarını tercih etmek isteyenlerin YGS’ye girmeleri zorunludur.
Başvuru işlemi sonrası verilen “internet şifresi” ne işe yarar?

Başvuru işlemi sonrası adaylara geçici şifre verilmektedir. Şifre geri dönüşümsüz ve kriptolu olarak sistemde tutulmaktadır. İlgili adaydan başkasının şifreyi bilmesi, görmesi ve edinmesi mümkün değildir.
Bu nedenle şifre kullanılarak yapılan tüm işlemlerin sorumluluğu adaya aittir. Şifre ile adaylar, ÖSYM.’nin https://ais.osym.gov.tr vehttps://sonuc.osym.gov.tr adreslerini kullanarak sınav başvurusu yapma, tercih bildirme, başvuru ve tercih bilgilerinde değişiklik yapma, sınava giriş belgesi edinme, sınav ve yerleştirme sonuçlarını edinme vb. işlemlerini yapabilirler.

Şifre, hem bu sınavın bütün aşamalarında hem de adayın sonraki yıllarda
ÖSYM ile ilgili elektronik ortamda yapacağı bütün işlemlerde gerekli olacağından aday tarafından özenle korunmalı ve kesinlikle başka hiç kimseyle paylaşılmamalıdır.

Değerli Üniversite adayları;
Hayallerinize kavuşmak için ilk adım olan YGS’için başvurular başladı. Başvurunuzu son güne bırakmadan Kılavuzu inceleyerek dikkatlice tamamlamalısınız. Başvuru için genel bilgileri yukarıda özetledim. Ancak tüm bilgileri daha detaylı olarak başvuru kılavuzundan inceleyebilirsiniz. Ayrıca ÖSYM tarafından hazırlanan Aday El Rehberi kitapçığından; http://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2016/YGS/adayereh04012016.pdf mutlaka incelemenizi öneririm.
Başarılar…

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.