banner

Eğlenceli Bilim uzaktan eğitimde de okullarının yanında




Salgın döneminde okullar için olmazsa olmazlardan biri uzaktan eğitim modülleri! Uzaktan eğitimin can damarı ise içeriklerin dijital platformlara uygun olarak yeniden tasarlanması. Eğlenceli Bilim, Uygulamalı Bilim Eğitimi alanındaki yenilikçi dijital programlarını uzaktan eğitimin ihtiyaçlarını kapsayacak şekilde yeniden tasarladı ve okulların hizmetine sundu.

yunus erduranBilim eğitimi alanında 10 yıldır yaparak yaşayarak öğrenme temelli çalışan Eğlenceli Bilim, Türkiye’nin 35 ilinde 200’ü aşkın okulla çalışarak toplam 200.000 öğrenciye ulaştı. Eğlenceli Bilim’in kurucu ortaklarından Yunus Erduran ile yaparak yaşayarak öğrenmeyi kaliteli ve sürdürülebilir yapıda uzaktan eğitimle nasıl sağlayabileceğimizi konuştuk.

Eğitimciler olarak salgından önce yaparak yaşayarak öğrenmenin önemine vurgu yapıyorduk. Uzaktan eğitim sürecinde ise çocuklar sürekli ekran başında. Siz bu sorunu nasıl aştınız?

Biz 10 yıldır yaparak yaşayarak öğrenmenin öneminin farkındayız ve “Bilim her yerde öğrenilir!” sloganı ile çalışmalarımızı yürütüyoruz. Salgın döneminde eğitim alanında çalışan birçok kurum koşullara adaptasyon zorluğu yaşarken, 10 yıldır koruduğumuz bu bakış açımız bizim daha proaktif hareket etmemizi sağladı. Şuna inanıyoruz: “bilim sadece laboratuvarda değil, bilim her yerde; evimizde mutfağımızda, bahçede, kısaca her yerde”.

Öğrenci ister sınıfında, ister evinde olsun koşullarını adapte ettiğinizde “yaparak yaşayarak öğrenme” sağlanıyor. Eğitimin yüz yüze ya da uzaktan olması öğrenme açısından fark yaratmıyor. Uzaktan eğitime geçildiği ilk hafta, çocukların evde kolay bulabilecekleri malzemelerle yapılabilecek deneyler ürettik. Deneylerin videolarını çektik ve bunları çalıştığımız okullarla ile paylaştık.

Okullarımızdan gelen olumlu geri dönüşler, yeni eğitim öğretim yılında önemli adımlar atmamız için motivasyon kaynağı oldu. Tüm uygulamalı bilim programlarımızı hem uzaktan eğitimle, hem de yüz yüze eğitimle uyumlu hale getirdik.

eglencelibilimYeni eğitim öğretim yılında içeriklerinizin hem uzaktan hem de yüz yüze eğitime uyumlu olmasını sağlamak için ne gibi düzenlemeler yaptınız?

Uygulamalı bilim eğitiminin iki önemli noktası var. Bunlardan ilki ve öğretmenlerimizi her zaman tedirgin eden taraf, malzeme ve materyal. Özellikle uygulamalı bilim eğitiminde malzemeler büyük önem taşıyor.

Bizim bütün programlarımız MEB Öğretim Programları ile uyumlu. Okul öncesinden 8. sınıfın sonuna kadar tüm sınıf kademelerine yönelik toplamda 210 Eğlenceli Bilim programımız var. 210 programımız çerçevesinde 10 yılda 1000’in üzerinde deney içeriği oluşturduk. Uygulamalı bilim eğitimi için gereken malzemeleri yüz yüze eğitim döneminde öğrenci sayımıza göre okullara ulaştırıyorduk. Uzaktan eğitimle birlikte artık malzemeleri öğrenci özelinde hazırlıyor ve okullar aracılığıyla öğrencilerimizle buluşturuyoruz.

İkinci önemli nokta da öğretmenin rolünün desteklenmesi. Yüz yüze eğitim yapan öğretmenlerimiz, aslında eğitim alanındaki çoğu paydaşımız gibi, uzaktan eğitime hazırlıksız yakalandı. Program ve içerikler kadar önemli olan bir diğer boyut, ders planlarının yeniden tasarlanmasıyla ilişkili. Eğlenceli Bilim olarak bu dönemde öğretmenlerimizi her boyutta destekleyen bir mekanizma kurduk. Bunların başında ders yönergelerimiz geliyor. Her konu ve deney için hikayeleştirilmiş ve görsellerle desteklenmiş öğretmen yönergeleri sunuyoruz. Deneylerin nasıl yapılacağını gösteren videolarımızı da öğretmenlerimize sunuyorduk. Bu da hem öğretim zamanını etkin kullanmak, hem de öğretmenin derse hazırlanmasını kolaylaştırmak anlamına geliyor. Yüz yüze eğitime geçildiği dönemlerde öğretmenlerimiz bu yöntemi uygulamaya devam edebilir.

Uzaktan eğitim süreci için tüm ders anlatımlarını, deneylerin nasıl yapılacağını anlatan öğrenciye özel videolar hazırladık. Öğrencinin elinde zaten materyaller oluyor. Göndermiş oluyoruz. Öğrenci konu anlatımlarına ve deneylerin nasıl yapılacağını anlatan videolara ulaşabiliyor, deneyleri kendi evine gelmiş olan malzemelerle yapabiliyor. Öğretmenlerimiz de uzaktan eğitim sürecinde isterlerse bu videoları öğrencileri ile paylaşabilir ya da kendileri izleyip yine öğrencileri ile buluştukları online platformlarda öğrencileri ile beraber deneyleri yapabilirler.

eglencelibilimSalgınla herkes dijitalleşmeye geçti. Çeşitli platformlar kullanılıyor. Siz nasıl bir platform kullanıyorsunuz? Tüm içeriklerinizi öğretmenlerle, okullarla nasıl paylaşıyorsunuz?

Son yıllarda dijitalleşmenin önemini fark eden ve buna yatırım yapan kurumlar salgın döneminde daha az zorluk yaşadı. Biz de o kurumlardan biri olmanın gururunu yaşıyoruz. Az önce bahsettiğim öğretmen yönergelerinden deney videolarına kadar sunduğumuz tüm hizmetlere öğretmenlerin her an her yerde ulaşmasını sağlamak için Mobil ve Web uygulamalarımız zaten vardı.

Bu uygulamaları geliştirdiğimiz dönemde öğretmenlerimizin okul içindeki süreçlerini kolaylaştırmayı odağımıza almıştık. Öğretmen her şeye anlık ulaşabilecek, aklındaki tüm soruların yanıtını anında bulacak ki, odağını öğretim sürecine öğrencilerine versin.

Salgın sürecinde hiç zorluk yaşamadığımız konulardan biri de bu oldu. Şimdi sadece üreteceğimiz yeni öğrenci videolarını web ve mobil uygulamalarımıza yükleyeceğiz.

Bu süreçte öğretmenler de pek çok zorlukla karşılaştı. Zira uzaktan eğitim yüz yüze eğitimden farklı yöntem ve teknikler gerektiriyor. Bu kapsamda öğretmenlerin öğretim sürecini kolaylaştıracak ve onları destekleyecek ne gibi adımlar atılabilir?

Bu dönemde uzaktan eğitim, öğretmenlerin hizmet içi eğitimlerinin de önemli bir başlığı oldu elbette. Biz uygulamalı bilim eğitimini çocuklarla buluşturacak öğretmenlerimizin eğitimlerini, zaten üstleniyorduk. Eğitimlerimize katılan öğretmenlere de sertifika sunuyorduk.

Öğretmen eğitimlerimizi de uzaktan eğitim süreçlerine adapte ettik ve öğretmenlerimizin içeriklerimizi nasıl uygulayabileceklerine yönelik modülleri geliştirdik. Kendi eğitmenlerimizin eğitimlerini tamamladık. Kurumlarımızın talebiyle öğretmen eğitimlerimizi hem uzaktan, hem de salgın tedbirleri çerçevesinde yüz yüze öğretmen eğitimleri gerçekleştirmeye devam ediyoruz.

Salgından, okullar ve öğrenciler kadar veliler de etkilendi. Çocuklarının eğitiminden endişeli ve ekran başındaki eğitimin niteliği konusunda şüpheleri var. Uzaktan eğitim sürecinde veli-okul ilişkilerine yönelik bir öneriniz ya da çözümünüz var mı?

Veliler de, okullardaki yönetici ve öğretmenler de aslında kaygı duymakta çok haklılar. Çocukları ekrandan bir nebze de olsa uzaklaştırmak, yaparak yaşayarak öğrenmenin sağladığı çevreyle etkileşim ile mümkün. Bizim tüm gayretimiz de bu yönde.

Eğitim ister uzaktan, ister yüz yüze olsun velileri çocuklarının öğrenme süreçleri hakkında düzenli olarak bilgilendiren, onlarla somut çıktılar paylaşan kurumlar, bu endişe ve kaygıları kolaylıkla giderebilecektir.

Örneğin; Eğlenceli Bilim’de kullandığımız veli iletişim planları ve veli bilgilendirme formları oldukça olumlu geri dönütler alıyor. Bu sayede okul-veli ilişkilerini de olumlu bir zeminde tutmak kolaylaşıyor.

Son olarak, Eğlenceli Bilim’in uygulamalı bilim eğitimi programını uygulamak isteyen okul ve öğretmenler size nasıl ulaşabilir?

Yalnızca kurumsal hizmetlerimizden yararlanmak üzere değil, okullarında uzaktan eğitim sürecini daha iyi yönetebilmek için bilgi almak isteyen okullarımız ve öğretmenlerimiz de bize web sitemizden ulaşabilir. Doğrudan soru sormak ve ekibimizden biriyle konuşmak için 0554 221 72 32 numaralı telefondan bizi arayabilir ya da Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. adresine soru ve taleplerini e-posta ile gönderebilirler.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.