Pozitif Psikoloji ekseninde sosyal duygusal becerileri yüksek bireyler yetiştiriyoruz
- Ayrıntılar
- Kategori: Spot
- Perşembe, 30 Haziran 2022 12:16 tarihinde oluşturuldu
Kavram Eğitim Kurumları Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Koordinatörü Fatma Nihal Ada: “Sosyal sorumluluk projeleri; bireyin bulunduğu topluma duyarlı şekilde hareket etmesine, ihtiyaçlar doğrultusunda kültürel, ekonomik, sosyal ve çevresel problemlere çözümler aramasını sağlar. Kişide bireysel bir kazanç elde etme amacı olmayan bu projeler, topluma fayda sağlamak amacı ile gerçekleştirilir. Kavram Eğitim Kurumları olarak Türkiye geneli okul ve kurs merkezlerimizle; insan hakları, çevre, sağlık, eğitim, çocuk ve hayvan hakları, engelli bireylerin topluma kazandırılması amaçları ile anaokulundan liseye tüm öğrencilerimizin katılımı ile sosyal sorumluluk projeleri tasarlıyoruz.”
Kurumunuzda sosyal sorumluluk projelerini belirlerken neleri ön planda tutuyorsunuz?
Sosyal sorumlulukprojelerimizinortak oluşum hikayesinde;
- Sistemli çalışma becerisi geliştirmek,
- Geniş bir bakış açısı, sosyal farkındalık kazandırmak,
- Toplum sorunlarına karşı duyarlılık,
- Farklı insanlarla etkileşim ve iletişime girme imkanı sayesinde iletişim becerilerini geliştirmek ve
- Network oluşturmalarına yardımcı olmak vardır.
Özellikle rekabetin yoğun olduğu yeni dünya da üniversiteler başta olmak üzere, iş dünyası akademik becerinin yanında bazı birçok farklı beceriye sahip olan bireyleri tercih etmektedir.
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), duygusal ve sosyal becerilerle ilgili yaptığı araştırmalarda sosyal duygusal becerilere sahip olan bireylerin akademik performansının yüksek olduğu, daha mutlu olduklarını ortaya koymuştur. Buradan yola çıkarak; öğrencilerimizin açık fikirlilik, başkalarıyla etkileşimde olma, duygu düzenleme, iş birliği yapabilme beceri ve özelliklerine sahip olmalarını önemsiyoruz.
Sosyal sorumluluk projeleriniz sayesinde öğrencileriniz hangi kazanımlarla mezun olurlar?
Öğrencilerimiz; edindikleri açık fikirlilik, görev performansı, başkalarıyla etkileşimde olma, duygu düzenleme, iş birliği özellikleri sayesinde entelektüel merak, hoşgörü ve yeni deneyimlere açık olma istekleri artmaktadır. Bunun yanı sıra üzerlerine düşen görevleri takip etme ve sonlandırma kararlılığını göstermektedirler. Öğrencilerimizin kendi üzerine düşen görevleri, kendine ve başkalarına saygı bilincinin yanı sıra sabır ve özdenetim özellikleri ile gerçekleştirmektedirler. Buna ek; ona verilen görevlere ve yaşına uygun sorumluluklara kararlılıkla devam etmek, dürtülerini kontrol etmek ve konsantrasyonunu korumak gibi verdiği sözü yerine getirmek kazanımlarını edinirler.
Sosyal sorumluluk projeleri ile öğrencilerimizin başkalarıyla etkileşimde olma, açık ve anlaşılır iletişim kurma, ihtiyacı ve yapılması gerekenlere dair aktif dinleme becerileri geliştirir. Sosyallik ve girişkenlik davranışlarını sergileme fırsatı bulurlar. Aynı zamanda hayatın doğal akışı içerisinde karşılaşabilecekleri olaylar karşında, duygularını düzenleme, kendinin ve çevresindekilerin tepkilerini fark ederek duygusal tepkilerinin biçimini ve şiddetini düzenleyebilir hale gelirler.
Strese karşı dayanıklılıkları artarken, kaygılarını yönetebilir, kendine ve çevresindekilere dair olumlu beklentiler geliştirebilir, duyguları ve duygularının sebep olduğu davranışları kontrol edebilirler. Ortak bir enerji ve motivasyonla, belirli bir amacı ya da görevi gerçekleştirmek için akranları ile iş birliği yapar. Öğrencilerimiz gerçekleştirdiğimiz sosyal sorumluluk projeleri ile; başkalarının fikir ve düşüncelerini önemsemeye, empati ile, çevresindekilerle iyi niyet çerçevesinde uyum için hareket etme becerilerini geliştirir.
Sosyal sorumluluk projelerine nasıl karar veriyor ve hangi süreçlerle yürütüyorsunuz?
Biliyoruz ki; mutluluğu yani psikolojik iyi oluşu istemek uzun boylu olmayı istemek gibidir; uzun boylu olmayı istemekle boyunuz uzamaz. Bir şeyler yapmak gerekir. Prof. Dr. Sonja Lyubomirsky, mutluluğun belirleyicilerini üç kategoriye ayırmıştır. Buna göre mutluluğun belirleyicisi %50 oranında genetik; %10 oranında demografik faktörler (yaş, cinsiyet, eğitim durumu, yaşanılan yer vs.) ve %40 oranında amaçlı etkinliklerdir.
Amaçlı etkinlikler; umut, iyimserlik, kişilerarası ilişkiler, öz-saygı, anlamlı yaşam, şükran duyma, affedicilik olarak ifade edilebilir. Amaçlı etkinliklerin en önemli özelliği, öğrenilebilir ve geliştirilebilir psikolojik özellikler olmasıdır. Bunlar, özellikleri itibariyle de söz konusu etkinlik ve davranışlar, büyük oranda kişinin çabalarımıza bağlıdır. Örneğin; şükran duyma, bireyin hayatındaki güzellikleri ve olumlu durumları fark etmesi ve takdir etmesidir. Çoğu zaman elimizdeki imkanları ve güzellikleri kaybettiğimizde değerini anlarız.
Varlığımızı devam ettirebilmek adına beynimiz otomatik olarak olumsuz olayları daha çok hatırlama eğilimindedir. Bu konuda Dr. Rick Hanson, “Beynimiz olumsuz olayları hatırlamada cırt cırtlı bantlar gibidir, olumlu olayları hatırlamada ise teflon tava gibidir” demektedir. Yani diğer bir deyişle; olumlu olayları hatırlama konusunda daha zayıfız. Şükran duyma bu nedenle önemlidir, şükran duyma davranışı sayesinde beynimize olumlu olayları bilinçli olarak hatırlatmış olur.
Sosyal sorumluluk projelerimizin temeli; öğrencilerimizin süreçte kazandığı bilgi beceri, deneyim ve kaynaklarını yine çevre ve topluma yararına geri vermesine dayanır. Bu sayede son zamanlarda oldukça gündemde olan psikolojik iyi oluş kavramını, bununla ilişkili duygusal iyi oluş, mental iyi oluş, mutluluk ve yaşam doyumunu aynı oranda artırmaktır. Bu sayedeöğrencilerimize pozitif psikoloji temellerine dayalı danışmanlık sağlıyoruz.
STANDART UYGUMALAR YERİNE ÖĞRENCİ İHTİYACINA UYGUN ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYORUZ
Sosyal sorumluluk projelerinde öğrencileriniz nasıl yer alıyor? Sosyal sorumluluk projelerinin öğrencilere etkileri nelerdir?
Kişilerarası ilişkilerimiz iyi olmadan ruh sağlığımızın iyi olması mümkün değildir. Eğer sosyal aldığımız ya da verdiğimiz destek yüksekse, hem psikolojik iyi oluşumuz daha yüksek olacak, hem de yaşamın sıkıntıları ile baş etmemiz daha kolaylaşacaktır. Bu nedenle hayatın her alanında olmalarını hedeflediğimiz öğrencilerimiz; sosyal sorumluluk projeleri ile umut etmeyi, insanların sorunlarını çözebilmeyi ya da arzu ettiklerine ulaşabilmek için seçeneklere ve yeterliğe (güce) sahip olduklarınıdüşünmekte, bu konuda olumlu duygular içindedirler. Bu sayede olası sıkıntı, yalnızlık gibi zor ve stresli durumlarla başa çıkmanın yollarını öğrenirler.
Kişiye özel değiştirilebilir ve geliştirilebilir eğitim ve rehberlik uygulamalarımız ile standart uygulamalar yerine, öğrenci ihtiyacına uygun çalışmalarımız sayesinde;
* Gelişimsel ve akademik anlamda daha fazla takip
* Okul,veli ve öğrenci ile daha fazla işbirliği ve
* Daha fazla geri bildirim imkanı sunmaktayız.
Sosyal sorumluluk projeleri ile ilgili hedef ve vizyonunuz nedir?
Öğrencilerimizin inovatif düşünme, analiz etme, aktif öğrenme, koordinasyon, karmaşık problem çözme, bilişsel esneklik becerileri ile gelecek yeni değişimlere karşı olası problemlere çözüm bulmak, akademik ve istihdam becerilerine hazırlamak adına öz saygısı yüksek bireyler yetiştiriyoruz.
Danışmanlık ve rehberlik çalışmalarımız kapsamında; eşitlik, saygı, gizlilik, biriciklik ilkeleri ile Kavram’ da bilgiyi edinebilen, izleme ve takip gücü yüksek, rasyonel, esnek düşünebilen, yenilikçi bireyler yetiştiriyoruz.
Anaokulunda yetenek ve yönelimin keşfi, ilkokulda bireysel ihtiyaç temelli gelişim, ortaokulda kariyer merkezli danışmanlık, lisede ise hedefe dayalı rehberlik hizmeti sunmaya devam ediyoruz.
HANGİ SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİNİ HAYATA GEÇİRDİNİZ?
Kavram Eğitim Kurumları olarak anaokulundan liseye hayata geçirdiğimiz ve sosyal sorumluluk projelerimizin bazıları;
* Hayvanları Koruma Günü kapsamında, 81 İlde 81 Kap Mama
* Engelliler Günü kapsamında, Sesli Kitap Kütüphanesi Youtube Kanalı
* Dove Özgüven Projesi Eğitimleri
* 21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü Çalışmaları
* Sıfır Atık Çalışmaları kapsamında Çevre Bilinci Geliştirme Merkezi Uygulamaları
* Atıktan Sanata Doğayı Koruma Tasarım Yarışması
* Enerji Avcıları Kulübü- Enerji Tasarrufu Takip Çizelgeleri
* Pil Geri Dönüşüm Çalışmaları
* Bilinçli Teknoloji Kullanımı Çalışmaları
* Bedenin Korunması- Mahremiyet ve Hayır Diyebilme Eğitimleri
* Dijital PDR Kaynakları Youtube Kanalı
* Disleksi Farkındalığı Eğitimleri
* Çocuk Hakları Günü Kavram Çalışmaları
UNESCO'nun da kabul etmiş olduğu on iki evrensel değer olan; yardımlaşma, özgürlük, mutluluk, dürüstlük, alçak gönüllülük, sevgi, barış/huzur, saygı, sorumluluk, sadelik, tolerans ve birlik ile yola çıkarak, öğrenci meclislerimizle sayısız güzel projeye imza atmaya devam ediyoruz.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.