banner

Üniversite reformu için sivil insiyatif kuruldu!




 

YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya tarafından 2012’de yüksek öğretim sisteminde reform yapılacağına dair yapılan açıklamalar sonucunda akademisyenler tarafından üniversite reformu için sivil insiyatif kuruldu.

üniversite reformu için sivil insiyatifYÖK başkanlığı tarafından 2012 yılında üniversite reformu hazırlanması çerçevesinde İnönü Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde araştırma görevlisi olan Seyfullah Aslan ve arkadaşları tarafından üniversite reformu için sivil insiyatif kuruldu.

Üniversite reformuna katkı sağlamak amacıyla kurulan sivil insiyatifin amacı niceliksel olarak ciddi bir büyüklüğe ulaşmış üniversiteleri niteliksel olarak ileriye taşıyabilmek. Bu nedenle yüksek öğretim ile ilgili her şeyin konuşulması gerektiğini belirten insiyatif üyeleri amaçlarını şu sözlerle ortaya koydu:

“Türkiye’de ilkokuldan doktoraya kadar bütün eğitim sisteminde eleştirilebilecek binlerce husus var. Düzeltilmesi gereken dünya kadar mesele var. Ama şu anda ciddiyetle üzerinde durmamız gereken, son yıllarda yeni açılanlarıyla niceliksel olarak ciddi bir büyüklüğe ulaşmış üniversiteleri niteliksel olarak ileriye taşıyabilmek. Bunun için de üniversiteler konusunda her şeyi konuşmamız gerekiyor.

Üniversitelerin fizikî imkânları bugünün şartlarında er geç halledilebilecek unsurlar olabilir. Ancak daha çok üniversite kültürü, akademi kültürü açısından bir şeyler söylemek gerekiyor. İnsan öğesi üzerinde durmamız ve sadece mezuniyet belgesi veren onlarca üniversitemiz olduğunun da altını çizerek üniversitelerin akademik, idarî ve yasal yapısını yeniden düzenlemeliyiz.”

Reform hazırlığı büyük bir fırsat!

“2012 yılında YÖK başkanlığı tarafından üniversite reformu hazırlanması düşünülüyor. Aynı zamanda hükümetin programında da yer alan bir başlık idi. Üniversite reformunu resmi makamlardan önce sivil insiyatifin hazırlamasını değerli bir adım olabileceğini düşünüyoruz. İnsiyatif olarak hazırladığımız web sitesi vasıtasıyla üniversite camiasının; akademisyenlerin, öğrencilerin, kültür adamlarının, eğitimcilerin katılımıyla söz hakkımızı kullanabildiğimiz bir üniversite refrormu taslağı oluşturma amacındayız.

Görüşlerinizi, üniversite sistemimizdeki eksikleri ve sorunları site aracılığıyla paylaşıp tartışabiliriz. Her başlık belli bir olgunluğa ulaştıktan sonra maddeler halinde yayınlanacak, sonrasında YÖK başkanlığına ve hükümete sunulacak.

Siz de yeni bir başlık açarak binlerce sorundan birine çözüm önerisi getirebilir ya da sadece sorunu dile getirip çözüm önerisi için tartışma açabilirsiz.”

Üniversite reformu için sivil insiyatif web sitesi için tıklayın

 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.