banner

Animasyona ilk kapsamlı akademik yatırım Işık Üniversitesi’nden




Shrek, Kayıp Balık Nemo ve Arabalar filmlerinde çalışan ilk Türk animasyon uzmanı Erdem Taylan Işık Üniversitesi’nde geleceğin animasyon mühendisleriyle buluştu.
shrek_oyunlariIşık Üniversitesi bir ilki gerçekleştirerek, Türkiye’nin 2003-2023 Strateji Belgesi’ndeki sekiz öncelikli alandan biri olan bilgi ve iletişim teknolojileri kapsamına giren “Bilgisayarlı Grafik ve Animasyon Mühendisliği” lisans ve yüksek lisans programlarını 2012 güz yarıyılında öğretime açmaya kapsamlı etkinliklerle hazırlanıyor.

Işık Üniversitesi, bilgisayarlı grafik ve animasyon alanındaki bu atılımının tanıtımına yönelik ilk etkinliğini de 16 Mart’ta Maslak Kampüsü’nde Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Karaman önderliğinde gerçekleştirdi. Shrek, Kayıp Balık Nemo ve  Arabalar gibi animasyon filmlerin yapımında çalışan ilk Türk Animasyon ve Görsel Efekt Sanatçısı Erdem TAYLAN ve ekibi öğrencilerle buluştu. Seminerde Organikos adlı yeni bir animasyon filminin üretim aşamaları geleceğin animasyon mühendisleriyle paylaşıldı.

IŞIK ÜNİVERSİTESİ ‘MEYVELER’İ AĞIRLADI
Işık Üniversitesi Maslak Kampüsü farklı dalda konuklarını ağırladı. ‘Meyveler’. Günlük hayatımızda büyük bir öneme sahip olan meyveler bu sefer animasyon karakter olarak karşımıza çıktı. Karakterlerin fikir babaları Erdem Taylan ve Mustafa Gündem geleceğin mühendislerine animasyon mühendisliğinin inceliklerini, karakterleri nasıl yarattıklarını anlattı. Erdem Taylan; “Düşündüm de, benim her an aklımda olan meyveler çocukların en az tükettiği yiyecekler arasında. Buna ancak onlar gibi düşünerek çare buluruz! Muz, biber ve patlıcandan esinlenerek karşımıza yepyeni karakterler çıkardık” dedi. Onların animasyonda nasıl bir hayata sahip olduklarını ve bu hayatta uygun olarak tasarlanan evleri, günlük yaşam uğraşları, giyimleri, saçları, ışıklarına kadar nasıl yol kat ettiklerini öğrencilere iki saatlik sürede anlatmaya çalıştı.

ERDEM TAYLAN: “SONUÇTA HERŞEY FİZİK!”
Kendi ekibinizi kendinizin oluşturması gerek diyen Erdem Taylan, kurduğu ekibiyle birlikte hayata geçirecekleri proje olan ‘Organikos’ta  her meyvenin farklı ülkelerden geldiğini, en sonunda ortak nokta Türkiye ‘de karşılaştıklarını ve hikayenin ordan başladığını söyledi. Taylan, “Animasyonda kullanılan mekan ve gereçler oldukça önemli. İnsanlar izlerken tanıdık bir şeyler gördüklerinde gerçekle ilinti kurabiliyorlar. Her karakterin hikayedeki konumuna göre araştırmalar yapılıp, o şekilde oluşturulur. Her şey reel değil. Ona göre düzenlemek gerekiyor. Sonuçta her şey fizik!” diyerek mühendisliğin önemine dikkat çekti.

“ANİMASYON MÜHENDİSLİĞİ İÇİN ÇOK HEYECANLIYIM”
Işık Üniversitesi‘nde açılması planlanan bölümlerin kendisini çok heyecanlandırdığından bahseden Taylan, bu işe gönül vermiş insanların azlığından bahsetti. Üniversitelerde böyle bölümler açılmasının Türkiyede Animasyon sektörü için büyük bir fayda sağlayacağını söyledi . ”Bizim amacımız dünya çapında projelere imza atmak” diyen Erdem Taylan , ekiplerin başarılı olmasının farklı görüşlere açık olmasından geldiğini söyledi.
Taylan ve ekibine öğrencilerin ilgisi büyüktü. Geleceğin mühendisleri seminer bittikten sonra da Taylan ve ekibinin etrafını sardı, merak ettikleri soruları tek tek sordu.  

 
Bilişim sektörünün çığ gibi büyüyen bilgisayarlı grafik ve animasyon alanındaki akademik gereksinimi Bilgisayarlı Grafik ve Animasyon Mühendisliği programları ile karşılamayı öngören Işık Üniversitesi’nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, eğitim ve öğretimin lisans ve yüksek lisans programları düzeyinde olacağı belirtildi.

86 milyar dolarlık sektöre yönelik akademik açılım
Bu alanda yoğun insan gücüyle birçok sektöre katma değeri yüksek ürünlerin çıkarıldığı vurgulanan açıklamada: “Bilgisayarlı grafik, animasyon ve oyun teknolojilerinin pazar payı her yıl büyümektedir. Sadece dijital oyunların dünyadaki payının 2014 yılında 86 milyar doları aşacağı beklenmekte. Bu nedenlerle bilgisayarlı grafik ve animasyon internet, bilişim, kültür, eğlence, eğitim-öğretim ve görselleştirme gibi alanları önemli ölçüde ilgilendiren, birçok teknik ve sanatsal öğeyi birlikte barındıran, ileri teknolojiye dayanan, ülkeler için öncelikli yatırım alanı haline gelmiş ve dünya üzerinde en çok yatırım yapılan alanlardan biri olarak dikkati çekmektedir” sözleri yer alıyor.

Türkiye’nin 8 stratejik bilim ve teknoloji hedefinden biri
Bilgisiyarlı Grafik ve Animasyon’un görselleştirmeden analize, tasarımdan uygulamaya, filmlerden oyunlara, eğitimden üretime, internet teknolojilerinden bilişim araçlarına kadar birçok uygulamada her geçen gün daha yaygın bir şekilde kullanıldığına dikkat çekilen açıklamada, bu sektörün ülkemizdeki durumuyla ilgili şu bilgilere yer verildi: “Ulusal Bilim ve Teknoloji Politikaları 2003-2023 Strateji Belgesi’nde belirtilen ve Türkiye’nin sekiz öncelikli alanından biri olan bilgi ve iletişim teknolojileri kapsamındaki bilgisayarlı grafik ve animasyon teknolojisinin, aynı zamanda Dokuzuncu Kalkınma Planı (2007-2013) - Bilim Ve Teknoloji Özel İhtisas Komisyonu Raporu’nda belirtilen ‘Ondört Öncelikli Teknoloji Faaliyet Konuları’nın birçoğuna katkıda bulunabilecek bir alan olduğuna vurgu yapılmaktadır. Ülkemizde mimari, görselleştirme, mühendislik, simülasyon gibi alanları kattığımızda oldukça fazla sayıda orta ve küçük ölçekli şirketin bu alanda çalışma yürüttüğü görülmektedir. Hemen hemen bütün ulusal ve yerel televizyon kanallarının grafik-animasyon birimleri bulunmaktadır.”
Işık Üniversitesi, Bilgisayarlı Grafik ve Animasyon Mühendisliği lisans ve lisanüstü programlarının tanıtımı için Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından bahar döneminde bir dizi önemli etkinliğe imza atacak. Bu etkinlikler, bir animasyon filminin hayalden gerçeğe dönüşümünün sunulduğu bir seminer ile başladı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.