banner

İşte Türkiye’deki üniversitelerin patronları




İş dünyasının zirvesindeki kişiler birer birer üniversite açtılar. İlk adımı Koç ve Sabancı’nın attığı bu patronlara her geçen gün yenileri eklendi. Peki iş dünyasın patronları nasıl üniversite kurmaya karar verdiler? Onları üniversite kurmaya yönelten sebepler nelerdi? Bu haber çalışmamızda tüm bu soruların cevaplarını bulacaksınız.

Türkiye’nin en önemli şirketlerini yöneten kişiler onlar. İçlerinde turizmcisi, kuyumcusu, sağlıkçısı, inşaatçısı ve daha niceleri var.  Her ne kadar eğitime katkıda bulunmak ve sosyal sorumluluk amacıyla yola çıksalar da temelde iş dünyasındaki tecrübelerini aktarmak, isimlerini yaşatmak ve gençlere iş imkanı yaratma isteği ile üniversite kurmaya yöneldiler.

İşte Güler Sabancı’dan, Rahmi Koç’a, Hüsnü Özyeğin’den Mehmet Ali Aydınlar’a üniversite hayallerini gerçeğe dönüştüren patronlar…

GÜLER SABANCI- SABANCI ÜNİVERSİTESİ

İş dünyasının yanı sıra akademik ve sosyal konularda da faal olan Güler Sabancı, 1996 yılında kuruluşunu gerçekleştirdiği Sabancı Üniversitesi’nin faaliyete geçişinden bu yana Mütevelli Heyeti Başkanlığı’nı ve 2004 yılından bu yana da Hacı Ömer Sabancı Vakfı’nın (Sabancı Vakfı) Mütevelli Heyeti Başkanlığı’nı sürdürüyor. “Amcalarım benden üniversiteyi kurmamı istediler. ‘Bir üniversite kurmak ve sürekli geliştirmek geleceğe dair bir projedir, gelecek senin gibi gençlerin’ dediler. Sorumluluğu bana verdiler” diyen Sabancı, bu taleplerinin onların ileri görüşlülüğünü gösterdiğini ifade ediyor.

 

RAHMİ KOÇ- KOÇ ÜNİVERSİTESİ

Vehbi Koç’un en büyük hayallerinden biriydi üniversite kurmak. Bunun için, 130 bin kilometrekarelik bir alana Koç Üniversitesi’ni inşa etti. 1993 yılında İstinye'de bulunan geçici kampüsünde eğitime başlayan Koç Üniversitesi, 2000 yılında Rumeli Feneri'ndeki daimi kampüsüne taşındı. Koç Üniversitesi'nin kampüsünün açılışını görmeye kurucusunun ömrü yetmedi. Vehbi Koç’un tarihindeki vefatının ardından oğlu Rahmi Koç Mütevelli Heyet Başkanlığı’nı yürütmeye başladı. Rahmi Koç, babası Vehbi Koç’un üniversite kurma hikayesini şöyle anlatıyor: “1970’lerde Türkiye’nin geçirdiği o fırtınalı dönem, grevler, lokavtlar, talebe hareketleri, gerek sanayinin gelişmesine, gerekse iyi eğitilmiş talebelerin mezun olmasını engelledi. Eğitimde kalite düştü, duraklama devri başladı. İşte o zaman Vehbi Bey, (Vehbi Koç) önce bir lise kurma fikrini geliştirdi, sonradan da bir üniversite kurmaya rahmetli Prof. İhsan Doğramacı’nın teşviki ile karar verdi. Uzun çalışmalardan sonra Koç Üniversitesi kuruldu ve ilk dersi de bize kendisi verdi.”

BEKİR OKAN- OKAN ÜNİVERSİTESİ

Bekir Okan, 1982’de Okan Kültür Eğitim ve Spor Vakfı’nı, 1999’da Okan Üniversitesi’ni kurdu. "Çalışmalarımda yalnız para kazanmayı düşünmedim. Her zaman aileme, ülkeme, halkıma daha fazla yararlı olma düşüncesiyle hareket etim" diyen Bekir Okan, Türkiye'nin en önemli sorununun eğitim olduğundan yola çıkarak Okan Üniversitesi'ni kurduğunu anlatıyor. Bekir Okan, "Okan Üniversitesi ile rekabetçi, çağdaş, Atatürkçü gençler yetiştirmenin ve toplumsal sorunlara çözüm üreten, üniversite-sanayi işbirliğine önem veren bir dünya üniversitesi yaratmanın mutluluğunu yaşadım. İşadamı ve sanayicilerin yalnız üreten kişiler değil, ülkelerini de en iyi bir şekilde temsil eden kişiler olması gerektiğine inandım. Ben de tüm çalışmalarımı bu görüş doğrultusunda gerçekleştirdim ve hayatımı bu şekilde yaşadım. Türk insanı, gençlerimiz ileriye umutla bakmalı..." diye konuşuyor.

ALİ ALTINBAŞ- İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ

2008 yılında kurulan İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi, 2011- 2012 öğretim yılında öğrencilere kapılarını açtı.  Altınbaş Holding'in Onursal Başkanı ve Kemerburgaz Üniversitesi'nin Mütevelli Heyeti Başkanı Ali Altınbaş neden üniversite kurmak istediklerini ise şöyle anlatıyor: “Eğitimin önemine ve toplumun gelişmesine olan etkisine inanan bir aileden geliyorum. Babamızın bize vasiyet ettiği üzere, eğitimde ses getirecek şekilde, gençlere destek olmak için üniversite kurmaya yönelmeyi düşündük. Mehmet Altınbaş Eğitim ve Kültür Vakfı’nı kurduk ve bir vakıf üniversitesi kurmaya karar verdik. Akademik kadroların bilim üretirken, uygulamayla yakın ilişkide olmak için gösterdiği yoğun çabanın da farkındayız. Bu olumsuzlukları kaldırmak için yola çıktık” diyor.

HÜSNÜ ÖZYEĞİN -ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ

Özyeğin Üniversitesi’nin kuruluş çalışmalarına 2005 tarihinde başlandı. İlk öğrencilerini Eylül 2008'de İstanbul Altunizade Kampüsünde karşılayan üniversite, Eylül 2011’de Çekmeköy Kampüsünde eğitime başladı.

 “Şirketlerime soyadımı vermemiştim ama üniversite benim için önemli. Orada adımın yaşamasını çok istedim” diyen Özyeğin Üniversitesi’nin kurucusu Hüsnü Özyeğin, üniversite kurma fikrinin nasıl oluştuğunu ise şöyle anlatıyor: “Anadolu’da birçok okul yaptırdım ama bu yatırımları sonuçta MEB’e bağışlıyorsunuz. Bunu yaptığınız zaman da oralarda eğitimin kalitesine çok fazla müdahale edemiyorsunuz. Öğretmenlerin eğitimiyle ilgilenemiyorsunuz. Bundan sonra bu işi üniversitede yapmak istedim. Çünkü bir üniversite kurduğunuz zaman oradaki öğretmen ve öğrenci kalitesinin yüksek olması sizin elinizde oluyor. Bu bakımdan üniversiteyi çok önemsiyorum.”

YALÇIN ZAİM- ATILIM ÜNİVERSİTESİ

Yalçın Zaim 1995 yılında Atılım Vakfını, 1997 yılında da Atılım Üniversitesi’ni kurdu. Halen Atılım Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığını ve Atılım Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığını yürüten Yalçın Zaim, Atılım Üniversitesi’ni nasıl kurduğunu şöyle anlatıyor: “1997 yılında Atılım Üniversitesi’ni kurduk. O dönemde üniversite kurmak isteyen herkese devlet yetkilileri öncelikle bir vakfın kurulması gerektiğini, 1968’li yıllarda yaşanan sorunların tekrar edilmesini istemediklerini ve anayasada öngörüldüğü gibi kurulacak vakıf üniversitelerinin kazanç amacı gütmemesi gerektiğini belirttiler. Bu şartların dışında da en az üç fakülte açma ve bu fakültelerden birinin mutlaka Fen Edebiyat Fakültesi olması zorunluluğu var idi. Bugün gelinen noktada ise şartlar ve ihtiyaçlar değişti. Üniversite fikrini oluşturduğumuz yıllarda, ülkenin taşını toprağını öğrenmeye ve değerlendirmeye çalışan genç mühendislerdik. Bu coğrafya üzerindeki en güzel, en önemli ve keşfedilmemiş toprakları arşınlıyorduk ideallerimiz uğruna. Bugün gelişen ve değişen dünya düzeninde sadece mühendis olmanın ve bakir toprakları arşınlamanın yeterli olmadığını görmek çok zor olmasa gerek. Başladığımız noktada ülke gerçekleri, bizim mühendislik ağırlıklı bir üniversite olmamız gerektiği fikrini oluşturmuştu.”

FETTAH TAMİNCE- ULUSLARARASI ANTALYA ÜNİVERSİTESİ

Gaye Eğitim Sağlık Spor ve Çevre Vakfı tarafından kurulan Uluslararası Antalya Üniversitesi, 2012-13 eğitim öğretim dönemine öğrenci alımına başladı. Kurucusu Rixos Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Uluslararası Antalya Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Fettah Tamince, “İşadamları iki sebeple üniversite kurar. Biri ülkenin toplam eğitim kalitesine katkı sağlamak. İkincisi ise sanayiciyseniz gerekli işgücünü bulamıyorsanız, bunu üretmek için siz de katkı sağlarsınız” diyor.



HÜLYA GEDİK- GEDİK ÜNİVERSİTESİ

Halil Kaya Gedik, Uluslararası Kaynak Mühendisliği eğitimini Türkiye’de yaygınlaştırmak ve büyük kitlelere ulaştırmak için ilk olarak GEDİK Vakfı’nı (GEV) kurdu. Sonrasında Türkiye’de sanayi-üniversite işbirliğini kuvvetlendirmek ve sanayide en çok ihtiyaç duyulan alanlarda uzman teknik elemanlar yetiştirmek amacıyla 2010 yılında Gedik Meslek Yüksekokulu’nu eğitime açtı. 2011 yılında ise Gedik Meslek Yüksekokulu’nu da içine alan Gedik Üniversitesi’ni kurdu.

Babası Halik Kaya Gedik’in Ağustos 2012’deki vefatından beri, Gedik Holding, Gedik Kaynak, Gedik Döküm ve Vana, Gedik Eğitim Vakfı ve Gedik Üniversitesi’ni yöneten Hülya Gedik, Gedik Üniversitesi’nin kuruluşunu şöyle anlatıyor: “Yıllardır kaynak, döküm ve finans sektörlerindeki tecrübemizi ülkemizin ve gençlerin hizmetine eğitim yoluyla da sunmak üzere 1994 yılında Gedik Eğitim Vakfı’nı kurarak eğitim alanında pek çok sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdik. 2011 yılında Gedik Holding şirketlerinin deneyimini akademik alandaki çalışmalarla ilişkilendirerek ülkemiz sanayisinde ve hizmet sektöründe yaşanan gelişmeleri hızlandırmak ve nitelikli personel ihtiyacını karşılamak amacıyla GEV çatısı altında Gedik Üniversitesi’ni kurduk. Gedik Eğitim Vakfı bünyesinde Gedik Üniversitesi’ni kurarken temel misyonumuz, Türkiye’de sanayi eğitim işbirliğine örnek alınacak bir model oluşturmaktı.”

MEHMET ALİ AYDINLAR- ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ

Acıbadem Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı ve Acıbadem Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, üniversiteyi beş yıllık hazırlık döneminden sonra 18 Mayıs 2007 tarihinde kurdu. Acıbadem Üniversitesini kurma fikri yıllar içerisinde Acıbadem Sağlık Grubu ile oluşan bu bilgi birikimi ve tecrübeyi genç nesillere aktarma düşüncesinden kaynaklanıyor. “Acıbadem Üniversitesi bizim için çok önemli bir sosyal sorumluluk projesi” diyen Mehmet Ali Aydınlar, üniversitenin kuruluş sürecinde Kurucu Rektör Prof. Dr. Necmettin Pamir’in öncülük ettiğini ve üniversite fikrini kendisine ilk önce Prof. Dr. Necmettin Pamir’in açtığını, kendisine bu nedenle ‘En iyisini yapacaksanız projeye başlayalım’ dediğini ve böyle üniversitesinin kurulma sürecinin başladığını belirtiyor.

MUSTAFA CAN HAS- KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ

Kadir Has Üniversitesi, işadamı merhum Kadir Has tarafından 1992 yılında kuruldu ve 1997 yılında eğitime başladı. Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı ve Kadir Has Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Can Has, “Üniversitemiz, 1997 yılında İstanbul’un batı yakasındaki Selimpaşa beldesinde yüksek öğretim hizmetlerine başlamış, aradan geçen zaman içerisinde tam ve mükemmel şekilde kurumlaşmayı başarmıştır. Merhum babamız Kadir Beyefendi, büyük bir şevk ve heyecanla kurduğu ve adını taşıyan üniversitenin ebediyyen varlığını koruyabilmesi için tüm önlemleri almış, bu yüksek öğrenim kurumunun hiçbir kurum ve kişiye muhtaç olmadan hizmetlerini sürdürebilmesi için finans kaynaklarını da oluşturmuştur” diyor.


ALİ DUMANKAYA- SÜLEYMAN ŞAH ÜNİVERSİTESİ

Süleyman Şah Üniversitesi, 2010 yılında Ali Dumankaya tarafından kuruldu. Üniversitenin Mütevelli Heyeti Başkanı ve Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu üyesi Ali Dumankaya, neden bir üniversite kurmak istediğini şöyle açıklıyor: “Alt yapısı sağlam, farklı ve vizyoner eğitim anlayışı ile geç nesilleri yetiştirecek olan bir üniversite kurmaya karar verdik. Üniversite kurma fikrinin gündeme gelmesiyle birlikte çeşitli araştırmalar yaptık. Bu araştırmalarımız sonucunda üniversite hayatının insanların hem akademik hem kişisel gelişimlerinde ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu bir kez daha görme şansımız oldu. Varmış olduğumuz sonuç neticesinde gerek iş dünyasının, gerek sosyal yaşamın içerisindeki her ferdin, sosyal olgunluk adına bitirmesi gereken bir eğitim aşaması olduğu kanaatine vardık. Bunun için üniversite fikrine daha sıcak bakarak, Süleyman Şah Üniversitesi'nin kurulum ve açılım sürecini hızlandırmış olduk.”

H. AKIN İPEK-İPEK ÜNİVERSİTESİ

İpek Üniversitesi, Koza İpek Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı tarafından 2011 yılında Ankara'da kuruldu. “Koza Grubu olarak önemli özelliklerimizden biri ticari faaliyetimizin yanında sosyal sorumluluk faaliyetlerimizi de yürütüyor olmamızdır” diyen Koza Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı ve İpek Üniversitesi’nin Mütevelli Heyet Başkanı H. Akın İpek sözlerini şöyle sürdürüyor: “Grubumuz Davetiye işiyle tanınır ve bilinirdi ve ilk iştigal alanımız buydu. Zamanımın önemli bir kısmını o yıllarda yurt dışında geçiriyordum. Şu anda birçok alanda faaliyetimiz var. Özellikle Sosyal sorumluluk projelerine ayrı bir önem veriyoruz. İşlerimizin olduğu bölgelerde başta çalışanlarımız devamında yöre halkını insan olarak ele alıyor ve değerlendiriyoruz.”

H.Akın İpek, üniversitenin kuruluş amacının ise sadece yaşadığı dönemi değil, kendisinden sonraki nesilleri de kalıcı eserleriyle aydınlatacak gençler yetiştirmek olduğunu belirtiyor.

HÜSEYİN ŞİMŞEK- MALTEPE ÜNİVERSİTESİ

Maltepe Üniversitesi, 1991 yılında, Marmara Eğitim Kurumları’nın son halkası olarak, 1997 yılında eğitime başladı. Üniversitenin Mütevelli Heyet Başkanı Hüseyin Şimşek’in asıl mesleği müteahhitlik. Hüseyin Şimşek, 1997 yılında kurulan üniversitenin hedefinin kendine güvenen, araştıran-sorgulayan, okuyan, ulusal değerlerini özümsemiş, evrensel değerlere saygılı, iş arayan değil aranan gençler yetiştirmek amacıyla kurulduğunu belirtiyor.

 

 

 

 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.