banner

Esnaf Üniversitesi geliyor




İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, esnaflara yönelik üniversite açmaya hazırlanıyor

İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, 172 bin üyeyle Türkiye’nin en kalabalık esnaf ve sanatkarlar odası olarak faaliyet gösteriyor. Eğitime yönelik çalışmalara ağırlık veren oda, 2015 yılı Haziran ayında meslek lisesi açacak. İstanbul Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Faik Yılmaz, “Ayrıca bir üniversiteyle yaptığımız işbirliği sonucunda esnaflara yönelik bir üniversite açacağız” diyor.

İSTESOB olarak nasıl bir grubu temsil ediyorsunuz? Kısaca bilgi verebilir misiniz?

İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ni 1951 yılında 7 tane esnaf ve sanatkarlar derneğinin bir araya gelmesiyle kuruldu. Berberler, kahveciler, meyve-sebzeciler gibi... Onların kurduğu bu birlik 1992 yılında kanunla yapılan değişiklikle odaya dönüştü ve İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği oluştu. Şu an 155 odamız var. Bu sene yapacağımız Genel Kurullar başlığı altındaki toplantıyla 1 ya da 2 odamız düşebilir. Kalan odalarla görevimize devam edeceğiz. Birliğimize dahil birçok sektör var, sadece turist rehberleri yok.

155 oda ne kadar büyüklüğü temsil ediyor? Kaç esnafa hitap ediyor? Bu konuda bilgi verebilir misiniz?

Şu anda kayıtlı 172 bin üyemiz var. 172 bin üyeyle Türkiye’nin esnaf ve sanatkarlar arasında en kalabalık sivil toplum kuruluşuyuz. 155 odamız içerisinde bakkalcılar, pazarcılar, lokantacılar, kahveciler gibi esnaflar var. Simitçiler odamız yok ama Un İş Odamız var. Bu odalar içinde en çok sorunu olan pazarcılardı, onların sorunlarını çözdük. Bir diğer sorun yaşadığımız sektör de minibüsçüler, servis araçları ve taksicilerin dahil olduğu ulaşım sektörü…

ESNAF VE SANATKAR MÜZESİ AÇACAĞIZ

İSTESOB’un eğitime yönelik çalışmaları hakkında neler söyleyebilirsiniz?

faikyilmazEn büyük hayalim İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği’nin bir okulu olmasıydı. 1984 yılında Almanya’ya gitmiştim. Orada İşletmeler Üstü Eğitim Merkezi vardı pharmaciepourhomme.fr. Hayranlıkla bakıyordum, neden bizim olmuyor, diye. İkitelli Sanayi Bölgesi’nde eğitim alanında bir yer tahsil ettirdim. Ve o tahsil ettirdiğimiz alana 2012 yılının Kasım ayında Sayın Bakanımız, Valimiz ile birlikte İşletmeler Üstü Eğitim ve Teknoloji Merkezi’nin temel atma törenini yaptık. 27 sınıf ve laboratuvardan oluşacak bu binanın açılışını ise 2015 yılı Haziran ayında açacağız. Burada nitelikli eleman yetiştireceğiz. Esnaf ve Sanatkar Müzesi açma projemiz var. Kaybolmuş ve unutulmuş mesleklere ait temsili eşyaları açacağımız bu müzede sergilemek istiyoruz. Yeni teknolojiyle ustalar yetiştireceğiz. Ayrıca İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nde meslek lisesi yaptık. 4 dalda eğitim veren bu meslek lisesinde 1800 öğrenci eğitim görüyor. Meslek lisemizdeki öğrenciler hiçbir ücret ödemeden burslu olarak okuyabiliyorlar.

Temas ettiğiniz esnafların eğitim düzeyleri, mesleki yeterlilikleri, yaptığı işleri kaliteli yapıp yapmamasıyla ilgili sıkıntılar yaşanıyor. Bu sıkıntıları odalar olarak görüyor musunuz?

Bu sıkıntıların farkındayız. Bu yüzden eğitim bölümümüz var. Esnaflara eğitimler veriyoruz. Ayrıca yanımızda çalışanlara, yöneticilerimize de eğitimler veriyoruz. Ayrıca yeni mezun gençlere, üniversite son sınıfta okuyan öğrencilere yeni iş sahası açmak için yapılan eğitimleri Kalkınma Ajansı’ndan aldık, o eğitimlere devam ediyoruz.

Girişimcilik ile ilgili çalışmalarımız da var. Türkiye’de ilk defa kadın girişimciliği projesi birliğimizde başladı. 2 tane girişimci kadınımız var. Onlara da eğitim veriyoruz. Eğitim almadan kimsenin iş yeri açmasını istemiyoruz. Çıkacak olan perakende yasasıyla bazı şeyler düzelecek. Öyle her önüne gelen iş yeri açamayacak. Bu yasada; bir iş yeri açılacağı zaman komisyon olacak, o meslekle ilgili odanın yöneticisi olacak, kaymakamlıktan, vergi dairesinden, belediyeden, ticaret odasından bir temsilci olacak.

Bu konuda üniversitelerle işbirliği kurdunuz mu?

Bütün üniversitelerle işbirliklerimiz devam ediyor. Yıldız Teknik Üniversitesi, Kültür Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi… İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi ile kasap yetiştirmek için bir proje hazırlayacağız.

Eğitim dünyasından ne bekliyorsunuz?

O kadar çok üniversite var ki ben şunu merak ediyorum; bu kadar çok üniversiteye gerek var mıydı? Üniversiteler ülkeyi kalkındırıyor ama çocuklara iş sahası açamıyoruz. Üniversite mezunu çocuklara iş bulmak lazım. Bakanımızın almış olduğu bir karar var. Organize sanayi bölgelerinde meslek liseleri istiyorlar. İlki İkitelli’de açıldı. İkincisi Gaziantep’te açılacak. Yıldız Teknik Üniversitesi ile işbirliğimiz var. Onlarla İkitelli’de bir üniversite kuracağız. Esnaflara yönelik bir mesleki okul olacak.

YENİ NESİL KOLAY PARA KAZANMA SEVDASINDA

Yeni nesil gençleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yeni nesilden çok şey bekliyorum. Her şeyi çok iyi biliyorlar. Ama bir tek korkum var yeni nesil kolay para kazanma sevdasında. Sabırlı olmalarını öneriyorum. Hangi mesleği yaparlarsa yapsınlar o mesleği çok iyi yapmaları lazım. Sevdiği işi yapsın ve sahip çıksın. Toplantılarımızda anlatıyorum, siz çok zor durumdasınız gözünüzü karartmayın diye. Ama bir gerçek var ki bizim dönemimizde 35 milyon nüfustu. Biz o kazandan bir kepçe pay bulduk. Şimdi 77 milyon nüfusumuz var. Siz bir çay kaşığı bile pay bulamayacaksınız. Ona göre yaptığınız işi çok iyi yapın.

“Bakanımızın almış olduğu bir karar var. Organize sanayi bölgelerinde meslek liseleri istiyorlar. İlki İkitelli’de açıldı. İkincisi Gaziantep’te açılacak. Yıldız Teknik Üniversitesi ile işbirliğimiz var. Onlarla İkitelli’de bir üniversite kuracağız. Esnaflara yönelik bir mesleki okul olacak.”

“Yeni mezun olmuş gençlere, üniversite son sınıfta okuyan öğrencilere yeni iş sahası açmak için yapılan eğitimler düzenliyoruz. Esnaf nasıl olunur, onlar nasıl yapılır, neler yapması lazım onları öğretiyoruz. Sonrasında kendilerini geliştiriyorlar. Girişimcilikle bağlantılıdır. Türkiye’de ilk defa kadın girişimciliği projesi burada başladı.”

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.