banner

Değişen dünyada yükseköğretim nasıl olmalı?




Boğaziçi Üniversitesi ve Türk Eğitim Derneği tarafından 1. Uluslararası Yükseköğretim Çalışmaları Konferansı başladı. 16 Ekim’e kadar devam edecek “Değişen Dünya ve Yükseköğretim: Kimlik, Politika ve Reform Modelleri” başlıklı konferansta, Türkiye’den ve yurtdışından akademisyenler yükseköğretimin dünyada ve Türkiye’de yönelimini, rolünü tartışacak. Reform hareketleri ve yöntem önerileri sunacak.

gulay barbarosogluAraştırma için temel gereklilik akademik özerklik ve özgür düşünce ortamı Boğaziçi Üniversitesi ve Türk Eğitim Derneği (TED) tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Yükseköğretim Çalışmaları Konferansı (IHEC) 2015 “Değişen Dünya ve Yükseköğretim: Kimlik, Politika ve Reform Modelleri” başlığıyla 14 Ekim 2015 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi’nde başladı.

Günümüz yükseköğretim dünyasında beliren yeni eğilimleri, araştırma sonuçlarını ve kavramsal bakış açılarını paylaşma ve tartışmayı amaçlayan konferans 16 Ekim’de sona erecek.

1.Uluslararası Yükseköğretim Çalışmaları Konferansı’nın açılış konuşmasını, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü ve aynı zamanda Avrupa Üniversiteler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu yaptı.

Barbarosoğlu, barış, demokrasi ve birlikte yaşam kültürünün kurulması bağlamında üniversitelerin topluma karşı sorumlu olduklarını belirtti. Bugün yükseköğretim alanında Türkiye’de tartışılan hemen her konunun ABD ve Avrupa’da da konuşulmakta olduğuna dikkat çeken Rektör Barbarosoğlu, yükseköğretim sistemlerinin tüm dünyada büyük bir değişim ve dönüşüm içinde olduklarını söyledi.

Avrupa ve Amerika’da üniversiteler büyük bir dönüşüm yaşıyor

47 ülkeden 900 üniversitenin yer aldığı Avrupa Üniversiteler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi olarak 2013 yılından bu yana görev yapmakta olan Barbarosoğlu, 2008 ekonomik krizi ardından yaşanan değişim doğrultusunda bugün Avrupa Birliği’nin kendi içinde başlı başına bir üniversite kampüsü haline geldiğini, kurumlar ve akademisyenler arasındaki geçişliliğin, fon kaynakları yaratma anlamında yeni modellerin önemli oranda arttığını ifade etti.

Bu kapsamda Avrupa üniversitelerinin kaynaklarıyla, öğretim kadrolarıyla bir güç birliği içinde olduklarını vurgulayan Gülay Barbarosoğlu, ABD üniversitelerinin ise yeni kampüsler, yeni alanlar oluşturarak giderek daha fazla küreselleştiğini belirterek, bu çerçevede Türkiye’nin en az 30-40 yıllık bir vizyonla bölgesel güç olma yolunda hızla çalışması gerektiğine dikkat çekti.

İyi Bir Üniversite Nasıl Olmalı?

“İyi Bir Üniversite Nasıl Olmalı” sorusundan hareketle konuşmasını sürdüren Gülay Barbarosoğlu şöyle devam etti: “Türkiye’de iyi bir eğitim ve öğretimle, topluma katkı yaparak, bölgemizde önemli bir aktör olmayı istiyorsak gerek sosyal ev beşeri bilimler gerekse fen ve mühendislik olmak üzere tüm temel araştırma alanlarını desteklemeliyiz. Temel araştırma olmadan inovasyon mümkün değildir. Araştırmalarımızı aynı zamanda insani ve toplumsal kalkınma yönünde sürdürmeliyiz. Kaliteli doktora programlarına öncelik vermeliyiz.”

Üniversitelerin araştırma yapabilmeleri için öncelikle akademik özerkliğe sahip olmaları gerektiğini vurgulayarak, “Özgün araştırma yapılabilmesi için üniversitelerde özgür düşünce, sorgulama ve eleştiri ortamı olmak zorundadır” diye konuşan Gülay Barbarosoğlu, üniversitelerin en önemli görevinin yaratıcı, inovatif, sosyal politikalara katkı sunan bireylerin yetişmesine katkıda bulunmak olduğunu dile getirdi.

Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu ve YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Durmuş Günay’ın açılış konuşmalarının da yer aldığı, yaklaşık 100 bilimsel çalışmanın sunulacağı 1. Uluslararası Yükseköğretim Çalışmaları Konferansı (IHEC) 2015, 16 Ekim tarihinde sona erecek.

Konferansta yükseköğretimin dünyada ve Türkiye’de yönelimi, rolü, organizasyonu ile birlikte her geçen gün değişen talepler, fırsatlar, beklentiler ve sorunlar bağlamında makro politikalar, modeller, reform hareketleri ve yöntem önerilerine odaklanılacak.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.