banner

İKÜ, sağlık bilimleri fakültesi açıyor




Eğitimde 56 yıllık bir deneyimi temsil eden Kültür Eğitim Kurumları’nın çatısını oluşturan İstanbul Kültür Üniversitesi, 19. Yılında eğitim ve staj programları, yurtdışı üniversitelerle kurduğu işbirliği olanaklarıyla global bir üniversite olma yolunda hızla ilerliyor.

bahar_akinguc_gunverİstanbul Kültür Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Bahar Akıngüç Günver, göreve başladığı günden itibaren İstanbul Kültür Üniversitesi’ni daha ileriye taşıyacak projeleri hayata geçirerek büyüdüklerini belirterek, gelecek dönemde Sağlık Bilimleri Fakültesi’ni kuracaklarını söyledi.

İstanbul Kültür Üniversitesi hakkında bilgi alabilir miyiz? Üniversitenizin öne çıkan özellikleri nelerdir?
İstanbul Kültür Üniversitesi 1997 yılında kuruldu. Ancak, Kültür Eğitim Kurumları’nın geçmişi 1960 yılına dayanıyor. Babam Fahamettin Akıngüç’ün 56 yıl önce kurduğu Kültür Koleji ile Türk eğitim sisteminde yeni bir yaklaşım, yeni bir vizyon oluşturduk. Babam İnşaat Yüksek Mühendisi olmasına rağmen hayatını eğitime adamış birisi. Bu adanmışlık duygusu da dedem Halil Akıngüç’ten geliyor. Kısacası, İstanbul Kültür Üniversitesi’nin en güçlü yönlerinden birisi yarım asırlık bir eğitim kurum geçmişine sahip olmasıdır. Kültür Eğitim Kurumları olarak bu 56 yıl içerisinde kendi “Kültür Anasayamızı” oluşturduk. Bugün bütün eğitim kurumlarımızda bu anayasa çerçevesinde hareket ediyoruz. Atatürk ilke ve inkılaplarına, çağdaşlık, ilericilik, yenilikçilik fikirlerine sıkı sıkıya bağlı, güçlü bir kurumsal yapımız ve eğitim anlayışımız var. Üç kuşak eğitimci bir ailenin bu kadar idealist olmasının sebebi başka bir şey olamazdı zaten diye düşünüyorum. Üniversitemizin misyonu da toplum sorunlarıyla yakından ilgili olmak ve çözümler üreterek sosyal fayda yaratmaktır. İşte İstanbul Kültür Üniversitesi’nin en güçlü yönü budur. 19 yaşına giren üniversitemizin bir başka önemli özelliği ise, yetkin akademik kadrolarımız ve sürekli ödüller kazanarak bizleri gururlandıran araştırma merkezlerimiz ile sahip olduğumuz güçlü Kültür Ailesi duygusudur.

ERASMUS PROGRAMINI BAŞARIYLA UYGULUYORUZ
Uluslararası alandaki çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?
Üniversitenin Mütevelli Heyet Başkanı olduğumda Onursal Başkanımız Fahamettin Akıngüç’ten üniversite yönetimini o kadar iyi bir durumda almıştım ki; projeleri, stratejik planları tamamen hazırdı. O dönem Türkiye’de art arda büyük gelişmeler yaşanıyordu ve biz de üniversitemizin globalleşmesi adına Onursal Başkanımızın yaptıklarına nasıl katkı sağlayabiliriz diye düşündük. Bu noktada üniversiteyi uluslararasılaştırmaya karar verdik ve ilk olarak uluslararası ağlarımızı genişletmeye başladık. Erasmus öğrenci değişim programını ülkemizde başarıyla gerçekleştiren üniversitelerden birisiyiz. Çok sayıda öğrencimizin faydalandığı Erasmus anlaşmalarımız var. Ayrıca değişim programıyla üniversitemize gelen birçok yabancı uyruklu öğrenciyi misafir ediyoruz. Bu açıdan kampüsümüz uluslararasılaşmıştır. Küreselleşen dünyada üniversitemiz uluslararasılaşma yolunda sürekli yeni adımlar atıyor ve atmaya da devam edecek.
Yurt ve barınma olanaklarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
Yurtlarımızda öğrencilerimizin rahat, hijyenik, güvenli ve samimi bir ortamda ikamet etmeleri için gerekli olan her şey düşünülmüş vaziyette. Öğrencilerimize yurtlarımızda başarılı olmaları için uygun çalışma ortamı sağlamak en önemli görevlerimizden birisidir. Kız ve erkek olmak üzere iki ayrı yurdumuz var ve her ikisinde de isteğe göre 2, 3 ve 4 kişilik odalar bulunuyor. Yurtlarımız öğrenciler için yalnızca bir barınma yeri değil, gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerle sürekli yaşayan sosyal bir ortamdır.kultur_universitesi

İKÜ AYNI ZAMANDA BİR KÜLTÜR MERKEZİDİR
Üniversitenizin yabancı dil, sosyal, kültürel, sportif ve diğer olanakları hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Yabancı dil eğitimini çok önemsiyoruz ve %100 İngilizce eğitim verdiğimiz çok sayıda bölümümüz var. Bu nedenle güçlü bir İngilizce Hazırlık Eğitimi programımız mevcut. Yabancı Diller Merkezimizin sunduğu kaliteli eğitim içeriği ile ilk aşamada öğrencilerimizin derslerini takip edebileceği, ödev, sınav ve tezlerinde kullanacakları akademik düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmalarını hedefliyoruz. Sürekli değişen ve gelişen öğretim yöntemlerini yakından takip ediyoruz ve çağdaş bir eğitim olanağı sunuyoruz. Üniversitemizi tercih eden öğrencilerimizin bölümleri İngilizce olmasa bile İngilizce hazırlık eğitimi almasını destekliyoruz. Bu noktada hazırlık eğitiminde de çeşitli burs olanaklarımız var ve bütün öğrencilerimizin bu imkanlardan yararlanmasını istiyoruz. Bölümlerimizin müfredatına göre İngilizce haricinde farklı dillerin de öğretilmesine gayret gösteriyoruz; Almanca, Fransızca, Rusça gibi…
İstanbul Kültür Üniversitesi yalnızca müfredat kapsamında eğitim sunan bir üniversite değil, aynı zamanda bir kültür merkezi konumundadır. Akıngüç Oditoryumu ve Sanat Merkezimiz ile İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat Galerimiz (İKÜSAG) birçok kültür-sanat faaliyetine ev sahipliği yapıyor. Akıngüç Oditoryumu ve Sanat Merkezimizde de birçok konser, dans gösterisi gerçekleştiriliyor, tiyatro oyunu sahneleniyor.
Öğrencilerimizin aktif bir eğitim hayatı geçirmelerine ve sosyalleşmeleri de önemsediğimiz konulardan birisidir. Öğrencilerimizin bir hayli aktif olduğu 50’ye yakın öğrenci kulübümüz var. Bu kulüplerde öğrencilerimiz özgürce etkinlikler düzenliyor; geziler, konferanslar, söyleşiler gerçekleştiriyor. Üniversitemizin spor olanaklarına değinecek olursak, bütün öğrencilerimizin sporla ilgilenmesini ve spor yapmasını teşvik ediyoruz. Basketbol, futbol, voleybol, rugby, tenis, bilardo, sualtı, dağcılık, kampçılık, atletizm ve yamaç paraşütçülüğü gibi çeşitli branşlara öğrencilerimizin faaliyetlerini destekliyor, katılımın artması için onları yüreklendiriyoruz.

SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ GELİYOR
Hedefleriniz nelerdir? Yakın zamanda yeni bölüm ve fakülte açma gibi bir planınız var mı?
Mütevelli Heyet Başkanı olduğum günden bugüne hedeflerimiz aynı doğrultuda devam ediyor. O gün çağdaş düzeyde bir eğitim kurumu olarak üniversite misyonumuz ve Kültür Anayasası çerçevesinde atılımlar yapmayı hedefliyordum. Bugün de aynı motivasyonla devam ediyoruz. Toplumumuza bu şekilde faydalı olabileceğimizin farkındayız. Bu anlamda fakülte ve meslek yüksekokulu ağımızı genişlettik; Eğitim Fakültemizi ve Adalet Meslek Yüksekokulumuzu açtık. Kurulduğunda birlikte olan Mimarlık ve Mühendislik Fakültemizi ayırarak iki fakülte haline getirdik. Şu anda Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki ayrı Mimarlık bölümü eğitimi veriyoruz. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemizin bünyesinde Uluslararası Ticaret ve İngilizce İşletme bölümlerimizi açtık. Yine Meslek Yüksekokullarımızda Çocuk Gelişimi, Uçak Elektroniği ve Moda Tasarımı programlarımızı ve ikinci öğretim programlarımızı açtık. Yeni bölüm ve fakülte açma planlarımız da var. Örneğin şu anda Beslenme ve Diyatetik, Ebelik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Sağlık Yönetimi, Sosyal Hizmetler, Hemşirelik ve Odyoloji bölümlerinden oluşan Sağlık Bilimleri Fakültesi’ni açmayı planlıyoruz. Bu konuda bütün altyapı çalışmalarımız tamamlandı ve ilgili mercilerimizden onay bekliyoruz. Umuyorum ki, kısa süre içerisinde Sağlık Bilimleri Fakültemizi de açarak bu alanda da misyon ve vizyonumuz doğrultusunda üst düzey bir eğitim vereceğiz.

İKÜ’DE ÜÇÜNCÜ NESİL İŞ BAŞINDA
Bir Aile İşletmesi’nin yöneticisi olarak Aile İşletmelerinde kuşak geçişi sürecinde kurumsal süreklilik özelinde karşılaşılan zorluklar hakkında ne söylemek istersiniz?
Nesiller arası geçiş, her aile işletmesi için gündemde olan bir başlık. İşletmelerin sonraki nesle devir süreci ortalama 14 yıl alıyor ve çoğunlukla şirketlerin yok olma nedeni devir planlama eksikliğinden kaynaklanıyor.
Aile işletmesinin sürdürülebilirliğinde elbette bütün kuşaklar arasındaki iletişim ve ilişki çok önemli. Ancak ilk iki kuşak arasındaki devrin sağlıklı yürütülmesi, işletmenin kuşaklar boyu yaşayabilmesi için hayati değere sahip. Ailenin duygusallığı ile işletmenin realiteleri arasındaki dengenin temelleri bu süreçte atılabilirse, nesiller boyu yaşayacak bir yapı kurma hedefi de o ölçüde gerçek olur. Kuşaklararasındaki geçişin doğru yönetimi için nesillere atfedilen rollerin, nesillerin temsil ettiği simgelerin de doğru yorumlanmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Birinci nesil kurucuyu, kurucunun emeklerini, aldığı riskleri ve vizyonu, işletmenin dayandığı kökleri temsil ederken ikinci nesil bir aile işletmesinde yaşanan ilk radikal değişimi temsil eder. Ben dedem Halil Akıngüç ve babam Fahamettin Akıngüç’ten sonra üçüncü nesli temsil ediyorum ve benzer durumlar benim için de geçerli.

İKÜ’DEN FARK YARATAN HAMLE: AVRUPA STAJ KONSORSİYUMU
Öğrencilerinize sunduğunuz staj ve iş imkanları hakkında da bilgi alabilir miyiz? Üniversite sanayi işbirliğine yönelik hangi çalışmaları gerçekleştiriyorsunuz?
Öğrencilerimize kariyer planlamaları, staj ve iş imkanlarıyla ilgili olarak danışmanlık yapmak üzere Kariyer ve İş Dünyası İlişkileri birimimizi kurduk. Birimimiz her geçen gün sektörel ağlarını genişletiyor ve öğrencilerimiz ile işverenler arasında ilişki kuruyor. Öğrencilerimizin ve mezunlarımızın kariyer yolculuklarında İstanbul Kültür Üniversitesi’nin desteğini arkalarında hissetmelerini istiyoruz. Kültür Ailesi’nin mensupları başarı elde ettikçe ve topluma fayda sağladıkça göğsümüz kabarıyor, misyonumuz doğrultusunda bir şeyleri başarmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Üniversite – sanayi iş birliği hususunda da yine Avrupa Staj Konsorsiyumu’ndan bahsetmek isterim. İstanbul Sanayi Odası da bu konsorsiyumun üyelerinden birisidir. Yurtdışında stajlarını tamamlayan öğrencilerimiz bu deneyimin kendileri için çok yararlı olduğu görüşündeler. İşverenler de bu uygulamadan çok memnun. Sektörün ihtiyaçlarına göre eğitilen ve donanım sahibi olan öğrencilerin böyle bir tecrübe elde ettikten sonra yurda dönmesi işverenlerimiz için oldukça olumlu karşılanıyor. Kısaca söylemek gerekirse üniversite-sanayi iş birliği kapsamında öğrencilerimize sunduğumuz staj ve iş imkanları ulusal ve uluslararası boyutta gelişerek devam ediyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.