banner

‘İletişim Danışmanlığı Bölümü’ kuruluyor




İletişim Platformu Derneği’nin aylık olarak düzenlediği “Kürsü” toplantılarının bu ayki konuğu Marmara Üniversitesi (MÜ) İletişim Fakültesi Dekanı Yusuf Devran’dı. Devran, toplantıda iletişimcilerin temel sorunlarını ve MÜ İletişim Fakültesi’nin yeni konseptini anlattı.

Fatih Belediyesi Topkapı Tesisleri’nde gerçekleştirilen kahvaltılı toplantıya İletişim Platformu Derneği üyesi yaklaşık 200 iletişimci katıldı. Kahvaltıdan sonra başlayan programda, açış konuşmasını İletişim Platformu Derneği Başkanı Ali Yeşildal yaptı. Yeşildal, iletişim platformunun 10 yılı aşan geçmişinden güzel kesitler sundu, gerçekleştiremedikleri hedefler için bir özeleştiri yaptı. Dernek olarak bundan sonraki hedefleri hakkında da bilgi veren Yeşildal, öğrencilere her türlü desteği vererek öğrenci mezun dayanışmasını en üst seviyeye çıkarmak istediklerini ve bu hedefin öncelikleri olduğunu kaydetti. Yeşildal, iletişimcilerin eksikliğini duyduğu alanlarda kurslar açmak ve medya için bir otokontrol veya denetim mekanizması olmak istediklerini sözlerine ekledi.

MARMARA İLETİŞİM'İN YENİ KONSEPTİ

Yeşildal’dan sonra “Kürsü”ye çıkan MÜ İletişim Fakültesi Dekanı Yusuf Devran, konuşmasını sinevizyon gösterisi eşliğinde yaptı. Türkiye’de iletişim fakültelerinin sayısı ve öğrencilerin durumu hakkında istatistiki bilgileri paylaşan Devran, iletişimcilere duyulan ihtiyaç konusunda gerçekçi olmak gerektiğini, her yıl mezun olan yaklaşık 6000 bin iletişimciye karşın sektörün her yıl istihdam edebileceği iletişimci sayısının 500 civarında olduğunu belirtti, öğrencilerin sahip olması gereken niteliklerle müfredat, müfredatla akademisyenlerin sahip olduğu yetkinlik ve ufuk arasında ciddi bir çelişki bulunduğuna dikkat çekti. Bu gerçekler ışığında M.Ü. İletişim Fakültesi’nde sorunlara çözüm ürettiklerini belirten Devran, müfredatı değiştirdiklerini, eğitimin yüzde 30 İngilizce yapılacağını söyledi. İkinci öğretimi kaldıracaklarını açıklayan Devran, MÜ İletişim Fakültesi’nde öğrencilerin aynı anda iki bölüm okuyabilmelerinin önünü açtıklarını ifade etti.

“İletişim Fakültelerinin Geleceği ve M.Ü. İletişim Fakültesi’nin Konsepti” konulu bir konferans veren Prof. Dr. Yusuf Devran, konuşmasına, İletişim Fakültesi’ndeki yeni müfredat ve uygulama eğitimlerine değinerek başladı. Marmara Medya Merkezi hakkında ayrıntılı bilgiler veren Devran, Marmara İletişim Fakültesi’nin özellikle bu yönüyle diğerlerinden ayrıldığını anlattı. Birinci sınıf öğrencilerinin Medya Merkezi’nde gazete, dergi, radyo ve televizyon yayıncılığı yaparak uygulamalı eğitim aldığını ifade eden Devran, “55 öğrencimiz burada 220 TL maaş alarak ve sigortaları yapılarak çalışıyor” dedi.

“İKİNCİ ÖĞRETİMİ KALDIRMAYI HEDEFLİYORUZ”

Türkiye’de 52 iletişim fakültesinin bulunduğunu, bu fakültelere 34 bin 428 öğrencinin devam ettiğini, her yıl 5 bin 700 öğrencinin mezun olduğunu, bunlardan yaklaşık 500’ünün istihdam edilebildiğini kaydeden Devran, "Ülkemizin reel ihtiyaçları göz önünde bulundurularak bir yandan kaynakların daha verimli ve etkin kullanımı diğer taraftan da fakültemizdeki kalite standardını yükseltebilmek için ikinci öğretim programlarını tamamen kaldırıp lisans, yüksek lisans ve doktora programlarının niteliğinin arttırılmasını hedefliyoruz. Bu yöndeki çalışmalar Fakülte Kurulu ve Üniversite Senatosu tarafından kabul edildi ve onaylandı. Şimdi ise YÖK’ün kararı bekleniyor" dedi.

YENİ BÖLÜMLER GELİYOR

Yusuf Devran’ın Müfredat hakkındaki açıklamalarında öne çıkan başlıklardan birisi de yüksek lisans programlarıyla ilgili oldu. Gerek kamu sektöründe gerekse özel sektörde ihtiyaç hissedilen basın danışmanlığı için yüksek lisan programı açılması için önemli bir mesafenin kat edildiği Devran tarafından vurgulandı. Ayrıca gerek üniversitelerin ilgili bölümlerinde gerekse siyaset hayatında ihtiyaç hissedilen siyasal iletişimciler için de yüksek lisans programı için ön hazırlık başlamış durumda.

MEDYA MERKEZİ MARMARA İLETİŞİM'İ ÖNE ÇIKARIYOR

İletişim Fakülteleri arasında Marmara İletişim’i öne çıkartan dikkat çekici bir çalışma da mesleki eğitim ve pratik imkânıyla ilgili. Radyo-TV eğitimi, Gazetecilik, Kurgu ve Fotoğrafçılık başta olmak üzere medya alanında ihtiyaç duyulan bütün uygulama imkanları Marmara İletişim’de başlatılmış durumda. Yusuf Devran, yeni konseptlerine göre birinci sınıfı bitiren öğrencilerin bile piyasada iş bulabilecek niteliklere sahip olacağını söyledi.

Öte yandan, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi bir marka değeri olarak küresel koşullarda rekabet edebilecek öğrenci yetiştirmeyi hedefliyor. Dekan’ın altını çizdiği noktaysa eğitimde niteliği ve kaliteyi artırmak olduğunu; böylece öğrencilerinin dünyanın her yerinde istedikleri medya organında çalışabilecekleri yönünde oldu.

Konuşmasının ardından Yusuf Devran’a, İletişim Platformu Derneği Başkanı Ali Yeşildal tarafından plaket takdim edildi. Daha sonra hep birlikte hatıra fotoğrafı çektirildi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.