banner

Üniversitede ‘yapay zeka’ konferansı




Fırat Üniversitesi’nde ‘Yapay Zeka’ konulu konferans yapıldı. Prof. Dr. Vasif Vagifoğlu, “Günümüzde daha çok bilgisayarların zeki olması değil, insanların makineleştirilmesi tartışılmaktadır. Bilgisayarların insanlaşmasından ziyade insanların bilgisayarlaşmasından bahsedilmektedir.” dedi.

yapay zekaFırat Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen “Yapay Zeka” konulu konferans öğrencilerin ve akademisyenlerin yoğun katılımı ile gerçekleştirildi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Karadeniz Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Vasif Vagifoğlu, 1948 yılında ortaya çıkan Yapay Zeka’nın şimdiki durumda bilgisayarlar için zor olan, fakat insanlar tarafından çözülen problemlerin bilgisayarda gerçekleşmesi için gerekli yaklaşımların incelenmesine yönelik araştırma alanı olarak tanımlanmakta olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Vasif Vagifoğlu, “Zeka’nın ne olduğunun kesin tanımı verilmemektedir. Zeka tüm insanlar tarafından bilinse de, görülse de, tanınsa da kesin bir formülünün verilmesi yanlış olabilir. Bu da doğal olarak beraberinde yapay zeka çalışmalarının seyrine yön vermektedir. Günümüzde daha çok bilgisayarların zeki olması değil, insanların makineleştirilmesi tartışılmaktadır manlig-halsa.se. Bilgisayarların insanlaşmasından ziyade insanların bilgisayarlaşmasından bahsedilmektedir. Yapay Zeka’nın öncüllerinden H.Simon ve A.Newell, 1958 yılında, aşağıdaki iddialı tahminleri yapmaktaydılar:  On yıl içerisinde bilgisayarlar, iştirakleri yasaklanmazsa, satranç üzere dünya şampiyonları olacaktır. On yıl içerisinde bilgisayarlar henüz bilinmeyen önemli teoremler ispatlayacaklar ve on yıl içerisinde birçok psikolojik teoriler bilgisayarda modellenebilecektir. 60 yıldan fazla zaman geçmesine rağmen bu hedeflerden yalnız ilki gerçekleşmiş gibi görünüyor” dedi.

Türkiye’deki yapay zeka çalışmalarının genellikle son zamanlarda bir ivme kazandığını ifade eden Prof. Dr. Vagifoğlu, “Türkiye’de yapılan projelere örnek olarak; akıllı robotları, işaret dilinin bilgisayar tarafından anlaşılmasını, çeviri sistemlerini, yaşın ve yüz ifadelerinin otomatik tanınmasını gösterebiliriz. Dünyada dikkate değer çalışmalara örnek olarak ise; beyinden gelen sinyallere göre modelleme yapmayı amaçlayan Warwick’in Cyborg 2.0 projesini, askeri amaçla tasarlanan robot yılanı, 2008 yılında Pittsburgh Üniversitesi’nde tasarlanan Arthur isimli maymun üzerinde düşüncenin modellenmesi için yapılan çalışmaları göstermek mümkündür” dedi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.