banner

İstanbul Üniversitesi’ni ilk 500’e taşıyan ünlü yazar kim?




İstanbul Üniversitesi’nin dünyanın en iyi üniversitesi sıralamasında ilk 500 içinde yer almasında en büyük payın Nobel Ödüllü Yazarımız Orhan Pamuk’un olduğu ortaya çıktı.

Orhan Pamuk, dünyanın en iyi ilk 500 üniversitesi sıralamasında, 5200 İstanbul Üniversitesi öğretim elemanının kazandırdığı puanı, neredeyse tek başına kazandırdı.

Yükseköğretim alanında en etkili değerlendirme otoritelerinden biri olarak kabul edilen Çin’in Şhangay’daki Jiao Tong Üniversitesi, Dünyanın En İyi 500 Üniversitesi 2012 yılı sıralamasını geçtiğimiz günlerde kamuoyuna açıkladı. Buna göre ilk 20 listesinde ABD’den 17, İngiltere’den 2 ve Japonya’dan 1 üniversite yer aldı.

TÜRKİYE’NİN İLK 500’DEKİ İSMİ DEĞİŞMEDİ

İlk 500 listesine girmeyi başaran tek Türk Üniversitesi yine Türkiye’nin en köklü yükseköğretim kurumu olan İstanbul Üniversitesi oldu. Buna göre İstanbul Üniversitesi en çok atıf alan araştırmacılar kategorisinde 566.  olurken, genel sıralamada da 400-500 bandında yer aldı. Böylelikle İstanbul Üniversitesi dünyanın en iyi 500 üniversitesi listesine 8. kez girmiş oldu.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’Nİ İLK 500’E TAŞIYAN ADAM: ORHAN PAMUK

En iyi 500 üniversite sıralaması ile Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk arasında sizce ne gibi bir ilişki olabilir? Aslında bu sorunun cevabı ilk 500 üniversite listesinin sıralama kriterlerinde saklı. Buna göre mezunlarının başarısı kategorisinde İstanbul Üniversitesi en iyi 500 üniversite listesinde 54. sırada yer almayı başardı. Halbuki aynı üniversite, diğer kategorilerde aynı başarıyı gösteremedi. İstanbul Üniversitesi,  genel sıralamada 400-500 bandında, en çok atıf alan araştırmacılar kategorisinde 566. sırada ve Nature&Science yayınları genel sıralamasında ise 732. sırada yer bulabildi. Peki İstanbul Üniversitesi’nin mezun sıralamasında rakip üniversitelere açık ara fark atmasında ünlü yazar Orhan Pamuk’un büyük rolünün olduğunu biliyor muydunuz?

Jiao Tong Üniversitesi en iyi 500 üniversite listesinde üniversiteleri mezun başarılarına göre sıralarken, Nobel ödüllü mezunu olan üniversiteleri de unutmuyor. Buna göre İstanbul Üniversitesi, Nobel ödüllü mezunu Orhan Pamuk sayesinde 14.3 puan kazandı. Puanın büyüklüğünü anlamak için üniversitenin akademisyen performansı kategorisinde aldığı puana bakmak yeterli: 14.9 puan. Başka bir deyişle Orhan Pamuk, en iyi 500 üniversite sıralamasında, İstanbul Üniversitesi akademisyenlerinin kazandırdığı puanı, neredeyse tek başına kazandırdı.

PROF. KELEŞ’TEN PAMUK’A TEŞEKKÜR

2012 yılının en iyi 500 üniversite sıralamasını değerlendiren ÜNDER (Üniversite Öğretim Elemanları Dayanışma Derneği) Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Üniversitesi Rektör adayı Prof. Dr. İbrahim Keleş, İstanbul Üniversitesi’nin ilk 500’de yer almasına şaşırmadığını dile getirdi ve ekledi:

“Londra Spor Olimpiyatları’nda kazandığımız madalyalara ülke olarak çok sevindik. İlk 500 sıralaması da üniversiteler için bir olimpiyattır. İlk 500’de yer alan her bir üniversitemiz, Türkiye için bir altın madalyadır. Nitekim sayın başbakan ve YÖK başkanımız da uluslararası akademik başarıları çok önemsiyor. Bu bağlamda bu başarılara emeği geçen herkes bence birer milli misyon şefidir. Her ne kadar İstanbul Üniversitesi en çok puan getiren mezunlarını ve en fazla yayın yapan akademisyenlerini kutlamayı unutsa da, ben bu başarıda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Rektörlük seçimlerine hazırlandığım şu günlerde, Türkiye’nin en büyük üniversitesinin kaptan koltuğuna oturmam durumunda, başarılı mezun ve akademisyenlerimizi ödüllendirerek, bir nebze olsun ihmal edilmiş teşekkürleri kendilerine arz edeceğim. Bunun yanında, İstanbul Üniversitesi’nin sadece geçmiş başarılarıyla övünen bir mirasyedi üniversite olarak kalmayıp, her yıl en iyi 500 üniversite listesinde daha üst basamaklara tırmanmasını hedefleyeceğim ”.

eğitimtercihi

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.