banner

Fırat Üniversitesi’nden iki yeni bölüm daha




İki binden fazla öğrencisi ile büyük bir potansiyeli elinde tutan Fırat Üniversitesi İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi bünyesine iki yeni bölüm daha katıldı.

Fırat Üniversitesi'nden iki bölüm daha açılıyorFırat Üniversitesi Senatosu tarafından YÖK’e yapılan başvuru Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından değerlendirilerek; İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi bünyesinde; “Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları” ve “Doğu Dilleri ve Edebiyatları” bölümlerinin açılması uygun görüldü.

Sosyal Bilimler alanında 120 üniversite arasında 12.sırada bulunan Fırat Üniversitesi bünyesinde kurulan Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü, geniş bir alana yayılmış olan Türk milletinin dilinin, edebiyatının ve kültürünün öğretilmesi ve bu alanlar arasında iletişim kurularak karşılıklı yardımlaşmanın sağlanması, eser üretilmesi ve bu sahalarda çalışacak gerekli bilim adamlarının yetiştirilmesi amacıyla kuruldu. Bölüm, ülkemize yeni Türkologlar kazandırmayı hedefliyor.

Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü ise, bu grup içerisinde yer alan Arap, Fars, Hint, Kore, Çin, Urdu (Pakistan) ve Japon dili ve edebiyatları alanlarındaki kaleme alınmış edebî eserleri okuyabilen, anlayabilen, araştırıp inceleyebilen araştırmacılar yetiştirmeyi amaçlıyor.
 

Dekan Doğanay: Kısa sürede öğrenci alımı başlayacak!

Fırat Üniversitesi İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rahmi Doğanay, yeni bölümlerin açılması ile ilgili yaptığı açıklamada; “2010’da yaptığımız müracaatın sonucu Doğu Dilleri ve Edebiyatları isminde yeni bir bölümün açılması sağlandı. Bunlardan öncelikle Arapça ve Farsça Bölümlerine öğretim elemanı tedarikinin biraz daha kolay olabileceğini düşünüyoruz. Rektörlüğümüzün YÖK nezdinde yürüttüğü yoğun çabaları çerçevesinde 3 Şubat 2012 tarihi itibarı ile fakültemizde Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümünü de açılmış oldu. Çince, Korece, Japonca gibi dillerde öğretim elemanı sıkıntısı yaşayabiliriz ancak Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü’nde böyle bir sıkıntı yaşamayacağımızı düşünüyoruz. Arapça ve Farsça gibi bölümlerde gerek kendi fakültemizdeki diğer bölümlerin gerekse de İlahiyat Fakültemizin bize vereceği takviye ile kısa sürede öğrenci alımına geçebileceğimizi umuyoruz” dedi.

Söz konusu bölümlerin yanı sıra Slav Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’nün açılması konusunda da bir müracaatın hazırlığını yapmakta olduklarını da müjdeleyen Prof. Dr. Doğanay “Şu an için 2 bin 100 civarında öğrencimiz var. Bu bölümlerin aktif hale getirilmesi sürecinde bunun ikiye katlanma kapasitesine sahibiz. Türkiye’de üniversite sayısının hızla artmasından dolayı öğretim görevlisi sıkıntısı yaşanabiliyor ama Fırat Üniversitesi bir bölge üniversitesi konumunda olduğu için böyle bir sıkıntı yaşamıyor. Hatta Üniversitemiz gelenekleri ve ekolleri olma durumuna gelmiştir” şeklinde konuştu.
 

‘Doğuya kültürel açıdan da açılmalı’

Yabancı dil eğitiminin kültürlerarası iletişimdeki rolüne de dikkat çeken Prof.Dr. Doğanay, Türkiye’nin Doğu’ya kültürel açıdan da yaklaşması gerektiğini hatırlattı. Prof.Dr. Doğanay, “Türkiye’nin sadece iktisadi, siyasi açıdan değil, ekonomik ve kültürel açıdan da Doğu ülkelerine, Asya, Afrika kıtalarına ve Arabistan’a açılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Slav toplumlarının kullandığı dilleri de öğrenerek onlarla daha güçlü bağlar kurulabileceğini de sözlerine ekleyen Prof. Dr. Doğanay, katkılarından dolayı Rektör Prof. Dr. A.Feyzi Bingöl ve fakültelerinden sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Kılıç’a teşekkür etti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.