banner

GE: İstihdamın temeli inovasyon




GE’nin Yenilikçilik Barometresi anketine katılan üst düzey Türk yöneticilerin neredeyse tamamı rekabetçi ekonominin ve istihdamın en önemli unsuru olarak yenilikçiliği görüyor.
Yöneticiler yenilikçiliğin yerel ihtiyaçlara cevap vermesi gerektiğini düşünüyor.
Önümüzdeki dönemde yenilikçilik çalışmalarının itici gücü ortaklıklar ve işbirlikleri olacak.
Yenilikçilik bazlı büyüme potansiyeline sahip sektörlerin başında enerji geliyor.
ge kursatDünyanın lider şirketlerinden GE (General Electric) dünyadaki yenilikçilik ortamını gösteren anketi Yenilikçilik Barometresi’nin (Innovation Barometer) ikincisini yayınladı. Tarafsız bir araştırma şirketi olan StrategyOne tarafından hazırlanan araştırmaya bu sene Türkiye ilk kez dahil edildi. Sonuçlara göre araştırmaya katılan Türk yöneticilerin yüzde 98’i; yenilikçiliği rekabetçi bir ekonomi ve istihdam yaratılması için vazgeçilmez bir unsur olarak değerlendiriyor.  
GE Türkiye CEO’su Kürşat Özkan tarafından açıklanan ‘Yenilikçilik Barometresi’ dünya genelinde 22 ülkeden 2 bin 800 üst düzey yöneticinin katılımı ile düzenlendi. 15 Ekim - 15 Kasım 2011 tarihlerinde yapılan araştırmaya, Türkiye’den de 100 üst düzey yönetici katıldı. Araştırmaya katılan şirketlerin ortalama çalışan sayısı 1500 olarak açıklanırken, katılan kurumların yüzde 20’sinin çalışan sayısı ise 5 binin üzerinde bulunuyor.
‘Yenilikçilik Barometresi’ yenilikçiliğin ekonomi ve iş gücü yaratma üzerindeki etkileri, günümüzdeki tanımı, pazara özgün yenilikçilik çalışmalarının önemi ve bu konuda başarıya ulaşmak için en önemli faktörler gibi alanlarda global ve Türk yöneticilerin bakış açılarını ortaya koyuyor.  
GE Türkiye CEO’su Kürşat Özkan “Araştırmanın Türkiye bulguları, yenilikçiliğin ve ar-ge’nin ekonomi üzerindeki etkisini açıkça ortaya koyuyor. Türk yöneticilerin yenilikçilik konusunda taşıdığı heves ise, önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin ne kadar rekabetçi bir ekonomiye sahip olacağının göstergesi. Sonuçlar, Türk yöneticilerin ne kadar yapıcı, enerjik ve yaratıcı olduğunu tekrar hatırlatıyor. Her şirket Türkiye’nin hızına yetişmek zorunda. Çıkan sonuçlar Türkiye’nin vizyonu ile birebir örtüşüyor. GE Türkiye olarak, teknoloji ve bilgi birikimimiz ile bu gelişimin bir parçası olmaktan mutluyuz” dedi.  
Özkan’ın verdiği bilgilere göre; Türkiye’deki yöneticilerin yüzde 98’i rekabetçi ekonomide yenilikçiliğin kaldıraç etkisi yaptığını düşünüyor. Türk katılımcıların yüzde 87’si, yenilikçiliğin yeni işgücü yaratmada önemli olduğuna dikkat çekerken, çevreci bir ekonominin bu yolla mümkün olduğu görüşünü savunanların oranı ise global sonuçlara göre yüzde 85’ken Türkiye’de yüzde 98 seviyesinde bulunuyor.  
‘Yeni dönemde ortaklıklar önemli’
GE’nin faaliyet gösterdiği ülkelerde yerel ortaklıklar ve işbirlikleri ile büyüdüğüne dikkat çeken Özkan “Araştırma sonuçları da GE olarak uyguladığımız stratejinin doğruluğunu kanıtlıyor. Dünya genelinde 3 bine yakın üst düzey yönetici, yenilikçiliğin yeni dönemde işbirlikler ve ortaklıklar üzerine kurulması gerektiğinin altını çiziyor” değerlendirmesinde bulundu. Yenilikçiliğin pazara yönelik çözümler getirmesinin önemine de dikkat çeken Özkan “Araştırma, katılımcıların yüzde 74’ünün pazara özgü ihtiyaçların karşılanması için, yenilikçiliğin hiç olmadığı kadar yerelleşmesi gerektiği görüşünde olduğunu gösteriyor. Türkiye’de ise bu oran yüzde 86 ile global sonuçların üzerinde bulunuyor” dedi.   
Yenilikçilik Barometresi’ne göre; yenilikçiliğin ortaklıklar yoluyla gerçekleştirilmesi gerektiğine inanan yöneticilerin dünya ortalaması yüzde 86, Türkiye’de ise bu rakam 89. Büyük yenilikçilik çalışmalarının topluma katma değer sağlaması gerektiğini düşünenlerin oranı ise globalde yüzde 84 iken Türkiye’de yüzde 88. Yenilikçiliğin özellikle insanlığın ihtiyaçlarına yönelik çözümler getirmesi gerektiği görüşü ise küresel sonuçlara göre yüzde 76, Türkiye’de bu rakam 84.  
Diğer ülkelerden farklı olarak Türkiye, gelecekte yenilikçiliğin büyük şirketler tarafından omuzlanacağına inanıyor. Bu oran dünyada yüzde 21 iken Türkiye’de ise yüzde 53 seviyesinde. Dünya genelinde katılımcıların yüzde 38’i yenilikçiliğin ortaklıklar yoluyla büyüyeceğine inanırken, Türklerin yüzde 11’i bu görüşte. KOBİ’lerin yenilikçilikte sürükleyici olacağına inanç ise küreselde yüzde 28, Türkiye’de ise yüzde 23.
Türk yöneticiler yenilikçilik çalışmalarının bireylerin yaşamını daha iyi seviyelere taşıyacağı konusunda da küresel meslektaşlarına göre çok daha iyimser. Global ortalamalar yüzde 74 seviyesinde yer alırken, Türk yöneticiler yüzde 83’lük payla bu konuda en heyecanlı grupta yer alıyor.
Türk yöneticilere göre yenilikçilik bazlı büyüme potansiyeli taşıyan sektörlerin başında yüzde 26 ile enerji gelirken, otomotiv ve inşaat yüzde 15 ile ikinci sırada bulunuyor. Üçüncü sıradaki telekomünikasyonun payı ise yüzde 12.  
Yenilikçiliğin başarılı olabilmesi için Türk yöneticilere göre en önemli üç faktör; yüzde 69’la yaratıcı düşünce, yüzde 64 ile teknik uzmanlık ve yüzde 38 ile kamu otoritelerinin sağladığı finansal destek olarak sıralanıyor. 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.